Annons:

Läget försämrat i Afghanistan – fler asylsökande får stanna

Migrationsverket kommer godkänna fler asylsökningar från afghaner. Foto: Migrationsverket

Läget försämrat i Afghanistan – fler asylsökande får stanna

Det finns nästan 40 000 afghaner i det svenska asylsystemet. Nu har fler av dem chans att få stanna i Sverige. Det är följden av Migrationsverkets nya bedömning av läget i Afghanistan.
– Antalet dödsfall har ökat, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till SR Kalmar.

Annons:

Migrationsverkets nya säkerhetsbedömning slår fast att läget i Afghanistaan förvärrats och att talibanrörelsen vunnit mark.

– Vi ser nu att talibanrörelsen använder sig av mer konventionella stridsmetoder, antalet dödsfall har ökat. Riskerna har helt enkelt ökat för dem som befinner sig i Afghanistan, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

40 000 afghaner i systemet 

Den nya bedömningen innebär att det kommer bli lättare för asylsökande afghaner att få asyl i Sverige. I dag finns det nästa 40 000 afghaner i det svenska asylsystemet. Säkerhetsbedömningen innebär inte att alla afghaner kommer att få ett tillfälligt uppehållstillstånd, men antalet kommer öka. Framförallt när det gäller barn, kvinnor och hazarer.

Afghaner är den näst största gruppen av flyktingar på svensk mark. Förra året sökte över 40 000 afghaner asyl i Sverige och mer än hälften var ensamkommande barn.

I år har antalet sökande från Afghanistan minskat till 2 800 och en fjärdedel är ensamkommande barn.

Enligt SR Kalmar har cirka 10 000 av de som kom ifjol fått beslut på sin asylansökan. Var fjärde har fått ja, var tredje nej, en femtedel har försvunnit från asylsystemet och en femtedel är Dublinfall. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt