Annons:

Kommunen antog en ny policy mot klotter. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kommunen antog policy mot klotter – "Hade extrema aktivistgrupper"

Problemet med klotter har minskat. Men nu har kommunfullmäktige tagit beslut om att införa en ny klotterpolicy.
– Vi ska ha en hög ambitionsnivå, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Under många år har Vimmerby kommun haft en muntlig policy om att klotter på kommunala fastigheter ska bort omgående. Helst ska det ske inom 24 timmar. 

Nu räcker dock inte den muntliga policyn längre. 

"En muntlig policy har dock brister. Den tydligaste är att den är svår att föra vidare när personal slutar och ny börjar men en muntlig kan heller aldrig bli så heltäckande som en policy i skrift. Det finns också risker med att policyn ändras när den ”går från mun till mun” och det kan bli oklart vad som egentligen gäller. Att växa upp i en kommun utan klotter och skadegörelse ökar förutsättningarna för att växa upp i trygghet och minskar riskfaktorerna väsentligt", står det i kommunstyrelsens förslag.

"Inget stort problem"

På måndagskvällen tog fullmäktige beslut om införa en ny policy mot klotter och annan skadegörelse. 

– Klottret är inget stort problem i dag. För några år sedan var problemet betydligt större har jag fått beskrivet för mig, då vi hade extrema aktivistgrupper som sprejade sina budskap på våra kommunala ytor. Då fick vi ta in extern hjälp, men även om det inte är ett stort problem i dag ska policyn ha en hög ambitionsnivå, säger Marie Nicholson (M). 

Anneli Jakobsson, numera partilös ledamot i fullmäktige, undrade om kostnaden för klottret.

– Vi har ingen exakt kostnad eftersom det hanteras löpande, men en uppskattning är att det ligger på 20-30 000 kronor per år och då inkluderas även bolagen i det. Det är för mycket givetvis. Det här kommer driva kostnaderna lite grann först, men att sanera så snabbt som möjligt kan också ge lägre kostnader på sikt och en betydligt trevligare samhällsmiljö. Klotter bjuder in till mer klotter och annan skadegörelse, säger Nicholson. 

Saneringen ska skötas av utbildad personal på ett miljövänligt sätt, enligt den nya policyn.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt