Annons:

Två och ett halvt år senare – nu går Janne i pension på riktigt

Nu har han bestämt sig. Nu går profilen Janne Rejdvik i pension på riktigt. Foto: Arkivbild

Två och ett halvt år senare – nu går Janne i pension på riktigt

För två och ett halvt år sedan skulle Janne Rejdvik gå i pension. Så blev det aldrig. Nu har dock gjort sin sista arbetsdag.
– Nu har jag verkligen slutat – på riktigt, säger han.

Annons:

Janne Rejdvik är en stor profil i Vimmerby med omnejd. Inte minst för sina över 40 år som konditor. Den 1 januari 2021 fyllde Janne 65 år och aviserade att han skulle gå i pension. 

Livet som konditor skulle alltså vara över. Ett arbetsliv som tog sin början redan i årskurs åtta på ett konditori i Alstermo. Han jobbade ett år innan han gick ett år på konditorskola. Därefter var han åtta år på ett konditori i Nybro. 

Han flyttade till Vimmerby i början av 1980-talet och började då på ett konditori på Kungsgatan. Det blev ett antal år på Mir-gruppen i Vimmerby innan han fick sommarjobb på Vibako. 

– Efter det var det yrket svårt att släppa igen. Det är så jäkla roligt. Jag har inte vantrivts en dag. Givetvis har det varit jobbigt ibland, men jag har aldrig tänkt ”fy fan” när klockan ringt vid tjugo i fyra på morgonen. Det var väl möjligen lördagarna som var lite sådär, men man klarade det också, berättar Janne Rejdvik. 

Pension på riktigt

Men trots att allt var klart för pension redan för två och ett halvt år sedan blev det aldrig på riktigt. Istället har han jobbat vidare på Guldkringlan i Vimmerby. 

Nu är beslutet dock taget – det blir pension på heltid.

"Vi i familjen Hesselgård och alla kollegor på Guldkringlan vill rikta vårt absolut största tack till Janne Rejdvik för allt jobb, slit och tid du lagt ned hos oss. Du kommer vara saknad i bageriet men vi vet att du kommer till frukost. Nu önskar vi dig en fantastisk pension vilket du verkligen förtjänat", skriver bageriet på sina sociala medier.

– Ja, nu har jag slutat jobba. Det känns skönt, det gör det. Jag har lite reumatisk värk och det fungerar inte riktigt med kroppen. Människan är ju konstigt ihopsatt. Kroppen är 68 samtidigt som huvudet bara är 30. Någonstans krockar det, säger han och skrattar. 

Varför blev det två och ett halvt år längre?

– Jag tycker ju det är så jäkla roligt! Det är det som är bekymret, men någon gång måste det ta stopp. Kroppen hinner inte med. Jag har inte jobbat varje dag, men jag har jobbat några dagar i veckan.

"Fantastisk utveckling"

Förändringens vindar har blåst sedan Guldkringlan ersatte Vibako i Vimmerby.

– Det är ett helt nytt företag. Jag brukar säga det till flickorna, att förr var det som en skyddad verkstad. Det går inte att jämföra. Det är helt fantastiskt vilken utveckling man har fått till och det bevisar att nytt blod inte är fel. Det är nyttigt för vilket företag som helst. Det är lätt att man blir hemmablind. 

Jobbet som konditor är något han aldrig har ångrat.

– Jag tycker det har varit helt otroligt roligt. Klart det kan bli lite enformigt, men Percy (Hesselgård) är så jäkla duktig och har så mycket mer fantasi än vad vi hade. Det svåra är ju, och det gäller hela landet, att få tag i utbildat folk. Arbetstiderna är sådär och det är problemet för hela Sverige. Men jag kan verkligen rekommendera det.

Vad tänker du göra med all fritid som nu uppstår?

– Jag vet inte. Det är rätt skönt att inte göra något. "Det kan jag göra i morgon i stället", säger han och skrattar.

Mycket idrott på plats

Janne har inte jobbat så mycket tidiga morgnar de senaste åren. 

– Jag har börjat vid 07.00, men oftast har jag varit där 06.15. Det blir rätt drygt att gå och vänta när man ändå vaknar vid 04.30-tiden. Förr började jag ju vid den tiden. 

Tror du det kommer bli en tomhet om ett tag?

– Just nu känns det rätt skönt, men det är klart att det kan komma längre fram. Jag tycker ju att det är så jäkla roligt. Nu blir det idrott som gäller. Jag har ju tänkt att man kan se Champions League-matcherna på kvällarna, men jag har aldrig hunnit se en halvlek ändå. Jag blir så trött där framåt 22-tiden. Jag får försöka undvika resultatet och se matcherna tidigt på morgonen i stället. 

Mycket lokalidrott på plats lär det bli också förstås.

– Det blir det. Fotboll är ju mitt stora intresse och damfotboll i synnerhet. Jag hjälper till lite på hemmamatcherna med dressarna och sådär fortfarande. Man måste ta hand om sina barnbarn och det också, säger Janne, som i många år var lagledare för VIF:s damlag. 

"Vi får väl se..."

Är det säkert att det är slut nu för Janne Rejdvik? Ja, svarar han först men tillägger lika snabbt:

– Nu är de ju tre på konditorsidan, så jag tror inte det blir något. Men skulle de ringa så säger jag nog inte nej till ett inhopp. Jag tycker ju att det är så jäkla roligt. Vi får väl se...

HÄR kan du läsa vårt större reportage med Janne Rejdvik – från senaste gången han gick i pension.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt