Annons:

Efter 40 år som konditor njuter Janne av livet som pensionär

Janne Rejdvik jobbade som konditor i Vimmerby i 28 år.

Efter 40 år som konditor njuter Janne av livet som pensionär

Han jobbade som konditor i 40 år, nästan 30 av dem i Vimmerby. Nu njuter Janne Rejdvik av livet som pensionär. Men han gör det inte med att baka. 
– Jag tycker att det räcker med det jag har gjort under alla de här åren. Jag är bortskämd med stora maskiner och det har jag inte här hemma, säger Janne Rejdvik med ett skratt.

Annons:

Janne Rejdvik är ett välkänt ansikte i Vimmerby. Kanske främst som konditor och en glädjespridare med nära till både skämt och skratt. Men också för de många år som han tillsammans med Stefan Ebbesson skötte gräsmattan på Vimarvallen.

Började med praktik

För ett drygt halvår sedan fyllde Janne 65 år och den 1 januari i år gick han i pension.

– Vibako fick ny ägare i september och bytte namn till Guldkringlan. Jag lovade den nya ägaren att jobba kvar till sista december så att han skulle hinna få tag i ersättare, berättar Janne Rejdvik.

I samband med pensionen tog ett arbetsliv som innehållit bland annat 40 år som konditor slut.

– Jag började med att praktisera en vecka i åttan på ett konditori hemma i Alstermo. Sen fick jag sommarjobb där. Jag är ju så gammal att jag sedan kunde gå direkt ut i jobb utan någon vidareutbildning så jag jobbade i ett år innan jag gick ett år på en konditorskola. Därefter hamnade jag på ett konditori i Nybro i åtta år.

”Inte vantrivts en dag”

Sedan gick flyttlasset till Vimmerby och där har Janne Rejdvik blivit kvar.

– Till en början jobbade jag på ett kondis till slutet av 1980-talet. Sen hamnade jag ett antal år på MIR-Gruppen i Vimmerby innan jag fick sommarjobb på Vibako. Efter det var det yrket svårt att släppa igen. Det är så jäkla roligt. Jag har inte vantrivts en dag. Givetvis har det varit jobbigt ibland, men jag har aldrig tänkt ”fy fan” när klockan ringt vid tjugo i fyra på morgonen. Det var väl möjligen lördagarna som var lite sådär, men man klarade det också.

Totalt blev det 20 år på Vibako och allt som allt 28 år som konditor i Vimmerby.

– Jag ska väl inte säga att vi kom med så mycket nya bakverk under mina år på Vibako, men det fungerade ändå något sånär. 

Fått sommarjobb

Efter att ha jobbat i några månader på Guldkringlan väntade alltså en välförtjänt pension med start för några månader sedan.

– Det är väldigt skönt måste jag säga.

Men har du verkligen slutat helt och hållet?

– Jag har varit nere och jobbat lite när de haft problem med sjukdom. Och jag jobbade faktiskt fyra dagar en och samma vecka nyligen. Nu har jag fått sommarjobb där också..., säger Janne Rejdvik med ett långt skratt.

Han tycker att det är kul att få hoppa in lite då och då.

– Det är det, bara det inte blir för mycket. Jag gör ändå inte så mycket nu när jag är pensionär. Som konditor står och går man ju hela tiden och när jag jobbade de där fyra dagarna fick jag så jäkla ont i benen. Det gick lätt att somna på kvällarna kan jag säga.

Morgonpigg

Janne Rejdvik säger att han aldrig har ångrat sitt yrkesval, trots tidiga morgnar.

– Nej, det har jag aldrig gjort. Men om jag skulle leva om mitt liv skulle jag bli kock, haha. Och det här med tidiga morgnar... Nu vaknar jag vid halv fem istället. Jag har alltid varit pigg på morgonen.

Var det givet för dig att gå i pension vid 65?

– Det var nog meningen att jag eventuellt skulle jobbat lite längre. Men med de nya ägarna blev det mycket nya idéer och jag kände att jag inte riktigt orkade med det. Jag är nöjd med mitt beslut. Det är så skönt att kunna tänka att jag inte behöver gå och jobba i morgon. Sen är det såklart ändå kul att hjälpa till ibland och få träffa de jag jobbat med i 10-15 år.

”Gör inte så mycket”

Vad fördriver han då tiden med när han inte extraknäcker?

– Jag gör faktiskt inte så mycket. Man får ju inte träffa så många människor nu så det blir mest att vara hemma. Snooker-VM har avgjorts nyligen, det tycker jag är intressant. Sen ska jag börja fiska lite strömming.

Är fisket en hobby?

– Det kan jag inte påstå. Det kan bli att Stefan Ebbesson och jag fiskar några gånger om året, men ibland blir det inget på ett år heller. Om det inte hade varit Corona hade jag väl varit nere och tittat på lite träningar med damlaget i Vimmerby IF. Som det är nu vågar man ju ändå inte gå nära för att prata med någon. Jag vill ju inte riskera att smitta tjejerna och ledarna.

Håller kontakten

Det har gått ganska många år sedan som Janne Rejdvik var lagledare för VIF:s damlag, men han håller fortfarande en viss kontakt.

– Jag brukar bjuda dem på mat någon gång per år. Men det är inte många där som jag känner längre. Hanna Ericsson var väl den sista som var med när jag var mer aktiv som ledare. Jag försöker ändå hålla lite kontakt med laget och jag brukar vara speaker några gånger varje säsong.

Bästa tipsen

Vi återkommer lite till de många åren som konditor.

Vilket är ditt favoritbakverk?

– Jag är så gammal att jag främst gillar klassikerna. En mazarin, ett gott wienerbröd, chokladbiskvier och Brysselkex. De enkla grejerna. Det syns ju på mig också... Men vem vill se en mager konditor, frågar sig Janne Rejdvik med ett av många skratt under intervjun.

Vad är roligast att baka?

– Det roligaste är att baka bröllopstårtor. Det är något som inte behöver gå jättefort utan det viktiga är att det blir snyggt. Man får lite mer tid på sig. Och så är det förstås roligt när kunden är nöjd med det man har levererat.

Avslutningsvis, dina bästa tips till hemmabagaren?

– Oj, det beror förstås på vad man ska baka. Men gör du bullar är det viktigaste att låta degen jäsa ordentligt innan den bakas ut. Vad man än bakar får man inte ha bråttom, står det att det ska vispas pösigt så ska det vispas pösigt. En annan viktig sak är att inte baka i varmluftsugnar, som är så modernt nu. Stäng av varmluften om du inte vill att bakverket ska torka ur för mycket.

Fakta

Fakta: Janne Rejdvik

Bor: Vimmerby.

Ålder: 65.

Hobby: ”Jag tittar mycket på sport. Nu när jag inte kan se något live så blir det mycket tv. Jag är intresserad av all idrott”.

Smultronställe i Vimmerby kommun: ”Jag har inget särskilt smultronställe, men ska man åka någonstans är det till Astrid Lindgrens Värld. Något bättre och finare än det finns inte”.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt