Som uppvuxen i en familj och släkt där många delar intresset för musik spelade sången och musiken tidigt en viktig roll i Maria Erlanssons liv. Under barn- och ungdomsåren spelade hon olika instrument på musikskolan i Gamleby, och i Svenska kyrkan började Maria tidigt sjunga i kör och ta sånglektioner. Där formades hennes intresse för sång och klassisk musik.
– Jag började sjunga i barnkör i kyrkan i Gamleby när jag var fem-sex år gammal. Sedan dess har jag sjungit i kör hela tiden. Jag hade inte jobbat med det jag gör idag om det inte hade varit för körerna och sånglektionerna i kyrkan, säger hon med eftertryck.
Idag är Maria utbildad inom klassisk sång, och har efter att ha frilansat och arbetat i många av Sveriges mest välrenommerade körer fått något som hon själv beskriver som exotiskt i kulturbranschen – en fast heltidstjänst. Tjänsten är som sångerska i altstämman i Danmarks radios kör DR Vokalensemblet. En plats som det inte bara är stor konkurrens om - det är också väldigt ovanligt att en plats i kören blir ledig och tjänsten utlyses.
– Det finns bara fyra platser i altstämman, och tjänsterna utlyses i princip bara när någon går i pension, så när den här tjänsten kom ut kände jag att jag var tvungen att söka, berättar Maria som kände till DR Vokalensemblet efter sin studietid vid musikhögskolan i Malmö.
– Jag kände att jag måste ta chansen, och tänkte att det i alla fall kunde vara bra för mig att öva på att provsjunga. När de ringde och sa att jag fick platsen blev jag förvånad, men väldigt glad.
Ville först inte sjunga klassiskt – en ”fysisk förnimmelse”
Maria återkommer till att Svenska Kyrkan hemma i Gamleby spelat en stor roll i att hon valt den yrkesbana hon gjort. Förutom att sjunga i körer i kyrkan tog hon sånglektioner för Marie Ingersdotter (då Widerström), och det var tack vare Marie som Maria till slut vågade sig på klassisk sång.
– Jag minns det som att när jag först började sjunga för Marie så hade jag ett litet motstånd mot att sjunga klassiskt. Jag var kanske 14 år, och ville inte ”låta som en tant”, skrattar Maria och förklarar att det kunde vara svårt att som tonåring anamma den klassiska tonen. När hon väl hittade den och började bli mer bekväm var det något som ”klickade”.
– Marie uppmuntrade mig att testa, och vi närmade oss det sakta. Jag minns första gången jag sjöng något klassiskt, och utan att ha den klassiska sångtekniken än, fick uppleva den rent fysiska känslan av att ”wow, jag skapar det här ljudet. Det är så häftigt när man får den där fysiska förnimmelsen. Att det är min kropp som gör det här. Det är så roligt, och verkligen ett hantverk, tillägger hon.
Bestämde sig för att ge musiken en chans – kom in på musikhögskolan
Att sången skulle bli hennes yrke var dock långt ifrån självklart. Maria pluggade annat under gymnasietiden och åren efter studenten. När hon var strax över tjugo kände hon ändå att hon ville ge musiken en chans, och läste först musiklinje på folkhögskola, och därefter vid musikhögskolan i Malmö med klassisk inriktning.
Efter musikstudierna följde flera år av frilansande när Maria både gav solokonserter och sjöng i olika körer och vokalensembler, bland annat Sveriges Radios Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Hon etablerade sig i Stockholm, och pluggade ekonomi för att ha ytterligare ett yrke att luta sig mot i den ovisshet som frilansande kan innebära. Att få möjlighet till en fast heltidstjänst som sångerska kändes inte som ett realistiskt alternativ.
Så dök ändå möjligheten upp, och efter att ha fått provsjunga i flera omgångar och genomgå tester tillsammans med andra sökanden fick Maria till sist ett erbjudande om en plats i DR Vokalensemblet.
– Jag vet inte exakt hur många som sökte platsen, men i sista omgången med provsjungningar var vi fem stycken. Jag blev väldigt glad när de ringde och sa att de ville gå vidare med mig, men det var med blandade känslor som jag tackade ja. Jag hade etablerat mitt liv i Stockholm och ville vara där, men jag tog chansen. Min partner och hund bor kvar i Stockholm, så nu är jag särbo och åker fram och tillbaka. Det är tufft, men funkar.
Arbetar med flera projekt parallellt
En arbetsdag som medlem i DR Vokalensemblet kan se olika ut. Ofta arbetar ensemblen i tvåveckorsprojekt. Körmedlemmarna får noter två veckor i förväg, och sedan består nästa två veckor av gemensamma repetitioner och sedan konserter. Projekten löper om varandra, så samtidigt som körmedlemmarna repeterar tillsammans inför de konserter som är aktuella, tar de själva ansvar för att läsa in sig på noter inför nästkommande produktion.
– Vi har stor frihet att lägga upp vår arbetstid med just förberedelser. Parallellt med det så repar vi tillsammans och då är det väldigt regelbundna tider för att vara ett kulturjobb, berättar Maria.
Konserterna äger både rum i Köpenhamn och övriga landet. I sommar kommer kören ge konsert i Lund, och senare i höst i London.
– Det är praktiskt att Danmark är så litet till ytan. Jag har redan, efter bara ett år, fått se stora delar av Danmark.
Maria har på fritiden läst danska på vad som motsvarar SFI i Sverige.
– Egentligen hade jag kanske inte behövt det. Vi är fyra svenskar i kören, och musikvärlden är generellt väldigt internationell. Dessutom är de som bor här i Öresundsregionen väldigt bra på att förstå varandra, men jag tycker det är så roligt med språk och ville lära mig, berättar hon.
Tror du att du blir kvar i Danmark och DR Vokalensemblet?
– Jag känner mig så tacksam över att ha fått chansen att jobba på ett sådant här ställe. Jag får verkligen ha kul på jobbet! Det är krävande, och en anspänning att göra konserter så ofta – man måste ta hand om rösten, sova bra och på annat sätt se till att kunna prestera på hög nivå. Samtidigt får man så mycket variation och ny, rolig musik att jobba med, så jag vill jättegärna stanna långsiktigt. Det är en otroligt trevlig arbetsplats med härliga människor. Jag brukar inte göra upp planer särskilt långt i förväg, men jag kan absolut tänka mig att bli kvar här.
Vilka är de största utmaningarna med ditt yrke?
– Rösten är ett resultat av allt som händer i ens liv. Fysiska besvär eller problem med till exempel ryggen kan påverka. Spända muskler, eller om man sovit dåligt eller varit ute och druckit påverkar. Det gör även mentala saker. Har man en dålig dag så andas man kanske lite sämre vilket påverkar slutresultatet. Det är en stor utmaning, att acceptera det och inte begränsa sitt liv så att allt ska vara till för sången. Att kunna hantera att rösten förändras och lära sig att ha olika sätt att sjunga. Jag vill kunna göra det jag vill i livet, även om rösten påverkas.
Går det att acceptera att rösten påverkas och inte alltid är på topp?
– Både ja och nej på ett sätt. När det väl är konsert så vill man ju hålla en hög nivå. Det är klart att det får vara okej att inte vara på topp hela tiden, även om man skulle vilja det. Men jag tror också på att jobba mycket med det mentala, och tänka ”idag har jag det jättetufft och vi ska ha den här konserten. Hur kan jag mentalt och fysiskt hjälpa min kropp att kunna prestera?”
Maria har kvar familj och släkt i Gamleby, och åker hem för att hälsa på så ofta hon kan. En höjdpunkt på somrarna är när hon och en stor del av den musikaliska släkten samlas och ger en gemensam konsert i Törnsfalls kyrka.
– Det är en jättefin tradition som vi haft i tio år. Det är min mamma och hennes syskon med familjer och generationerna nedåt, lite olika konstellationer från år till år, men ett väldigt kul sätt att samlas på. Det är väldigt roligt, och jag brukar ta mig tid för det. Förhoppningsvis blir det en konsert i sommar igen!