Annons:

  • Linda odlar året runt i sin vinterträdgård –

    Linda Ogebrink trivs med att påta i trädgården året runt. Foton: Josefine Antonsson

  • Linda odlar året runt i sin vinterträdgård –
  • Linda odlar året runt i sin vinterträdgård –
  • Linda odlar året runt i sin vinterträdgård –
  • Linda odlar året runt i sin vinterträdgård –

Linda odlar året runt i sin vinterträdgård – "En värld att fly till"

Hon kan njuta av nyskördade grönsaker i november, och sår persilja och spenat när det är tjäle i marken. Linda Ogebrink ägnar sig åt odling året runt – i sin egen vinterträdgård.

Annons:

Det duggar lätt när vi svänger in på gårdsplanen i Göljeryd, gården strax utanför Vimmerby som Linda och hennes man tog över för ett år sedan. Träden är kala, och det bistra vädret kanske inte tycks inbjuda till att påta i trädgården. Men för Linda är det alltid säsong för odling – vinter som sommar. 

– Då behöver jag inte längta så mycket! För mig är odlingen en livsstil, och mitt mående skiftar i hur mycket jag får odla. Jag mår som allra bäst när jag får påta i jorden och ta hand om det som växer.

"Tål mycket frost"

I villaträdgården hemma i Vimmerby har Linda ett tunnelväxthus, men här i Göljeryd får odlingen bre ut sig lite mer. Bakom det rödmålade boningshuset har ett stort land grävts upp, och rymmer nu allt från mangold och sallat till allehanda rotfrukter. En hel korg har fyllts med sådant som skördats från landet denna novemberdag – morötter, grönkål, palsternacka, jordärtskocka och purjolök. 

– Purjolöken kan vara kvar i landet hela året. Mangold och spenat klarar sig också fint en längre del av säsongen. Vintersallat, mache, tål mycket frost och kan till och med skördas under ett tjockt lager snö mitt i vintern, berättar Linda. 

De köldtåliga grödorna klarar av att övervintra, och framåt januari går det att börja så allt från dill och gräslök till morötter igen.

– Det växer ju inte under de mörkaste vintermånaderna, men i februari, när ljuset kommer tillbaka, börjar plantorna växa igen. 

"Vill ha en hållbar livsstil"

För att maximera skörden på varje odlingsyta ägnar sig Linda åt växelodling. Det betyder att man odlar flera saker på samma ställe under olika perioder av året. Där spenaten får växa under tidig vår, kan sedan mer värmekrävande växter planteras i juni. Mellan varje sådd gödslas jorden med bland annat fermenterade matrester och andra naturliga metoder. För Linda är det viktigt att hushålla klokt med naturens resurser, och värna jorden.  

– Jag vill ha en hållbar livsstil, det går som en röd tråd genom allt. 

Intresset för trädgård och odling väcktes delvis genom trädgårdskursen ”Odling som livsstil” med Hillevi Hemfrid, vilket gav inspiration till ett alternativt sätt att odla. Linda har även aktivt deltagit i Odlingsakademins event med föreläsningar och studiebesök, vilket gett henne en stor gemenskap med andra odlare.

– Sedan tror jag också att det finns något i jorden som ökar ens välmående. Frisk luft, att röra på sig och se saker växa. Göra något konkret. För mig är det skönt att göra något som inte är så kravfyllt. Jag får ett sådant flow när jag jobbar i trädgården, tid och rum försvinner. Det är en värld att fly till. 

"Ger god effekt"

Till vardags jobbar Linda som samtalsterapeut, och hon tror att grön terapi kan vara en metod även för att råda bot på vissa typer av ohälsa. 

– På Alnarps rehabiliteringsträdgård har man forskat på bland annat utmattningssyndrom och stroke, och det har visat sig att trädgårdsterapi ger god effekt. Jag drömmer om att få jobba med det på något sätt i framtiden. 

Caroline Petersson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt julmagasin. Hela magasinet kan du läsa här.


Fakta

Lindas trädgårdstips

Låt stå!

Låt en del växter stå kvar i landet över vintern även om de känns döda. Rotsystemet kan vara fullt av liv även om bladverket är skadat, och har du tur börjar de blomma igen framåt våren.  

Så på friland i januari

Dill, gräslök, kålrabbi, pak choi, majrova, morot, palsternacka, sallat, spenat och rädisa kan sås direkt på friland i januari. Purjolök och rotselleri behöver inomhusvärmen och tilläggsbelysning för att trivas extra bra.

Täckodling

Täckodling är en nygammal metod som hämtar sin inspiration från naturens eget sätt att få saker att växa. Precis som träden fäller sina löv på vintern och skapar en täckande bädd kan odlaren täcka sina grödor med till exempel gräsklipp och annat trädgårdsavfall. 

Skapa en odlingslimpa genom att lägga tidningspapper underst och börja med grövre material, som pinnar, som sedan fylls på med till exempel gamla växtdelar, löv, hö, kompostjord och gräsklipp. 

Naturlig gödning

Visste du att det går att vattna både blommor och grönsaker med vanligt kiss utspätt med vatten, så kallat guldvatten? En miljövänlig, billig och enkel form av gödning. Grönsakerna vattnas med fördel några veckor innan de ska skördas, och inte direkt på plantorna. 

Att lägga nässlor i vatten, som sedan får puttra i några veckor, är ett annat smart sätt att skapa ett effektivt gödningsmedel. Glöm inte att späda nässelvattnet ordentligt innan du vattnar. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt