Annons:

  • Ny utmaning för bjässen från Vimmerby – debuterade i Strongman i dag

    Mehmet Kaya från Vimmerby tävlade i Strongman i Ystad i dag, uppbackad av sitt team, kompisar och sponsorer. Foto: Privat

  • Ny utmaning för bjässen från Vimmerby – debuterade i Strongman i dag

    Prisutdelning vid Strongman-tävlingen "Sveriges Råaste" på lördagen. Foto: Privat

Ny utmaning för bjässen från Vimmerby – debuterade i Strongman i dag

Mehmet Kaya från Vimmerby har gjort sig känd som en av Sveriges bästa styrkelyftare. I dag gjorde han premiär i en ny disciplin då Strongman-tävlingen ”Sveriges Råaste”, med Sverigeeliten samlad, gick av stapeln i Ystad.
– Det har varit tufft i den 30-gradiga värmen, summerar Mehmet.

Annons:

Liksom för så många andra blev 2020 ett märkligt år för Mehmet Kaya, styrkelyftaren från Vimmerby med bland annat både EM- och SM-guld på meritlistan från juniortiden. Pandemin stängde gym, och tävlingar ställdes in. Trots det har 25-åringen kunnat hålla i gång och träna, men samtidigt haft möjlighet att återhämta kroppen.

Under tävlingsuppehållet bestämde han sig också för att byta disciplin (åtminstone för en tid) – från styrkelyft till Strongman, och i dag var det premiär på den nya karriären.

"Har varit tufft"

Tillsammans med åtta andra atleter tävlade Mehmet i Strongman-tävlingen ”Sveriges Råaste” – landets tyngsta styrketävling alla kategorier, som man kallar sig.

Dessa gjorde upp i sex olika grenar, och förutom äran väntade också 25 000 kronor för vinnaren, samt en biljett till Arnolds Europa 2022 och möta världseliten, med chans att ta sig till Arnold Classic 2023.

– Det har varit tufft. Atleterna jag mötte var i Sverigeeliten allihop, sedan var det även Grönlands starkaste man och en kille från Danmark här, berättar Mehmet när han pustar ut på hotellrummet efter tävlingen.

Vann två grenar 

Men debutanten från Vimmerby visade att han minsann håller i tuffast tänkbara konkurrens även inom Strongman.

Totalt var det sex grenar som avgjordes under tävlingen, och Mehmet vann två av dem. Inte helt oväntat var det marklyft och knäböj.

– Det var ganska safe. Jag drog 390 kilo i mark och klarade sju repetitioner på apollonböj 275 kilo inom den tiden vi fick, berättar Mehmet.

I några av de andra grenarna gick det inte lika bra, vilket dock har sina naturliga förklaringar. På grund av skador och utrustning har Mehmet exempelvis inte kunnat träna att dra en 14 ton tung lastbil eller springa med 170 kilo tunga naturstenar, som var två av de andra grenarna.

"En bra debut"

Totalt slutade Mehmet på sjätte plats, och dagens tävling gav mersmak, även om Mehmet beskrev den 30-gradiga värmen som ”fruktansvärd”.

– Jag har helt klart gnistan kvar och tyckte det här var jätteroligt. Det var en bra debut, men nu är man ganska trött, så det blir att ta det lugnt en tid framöver.

Hur resonerar du kring styrelyftningen? Är det ett avslutat kapitel för dig?

– Jag vet inte. Vi får se framöver, men just nu är jag inte så fokuserad på det. Jag blev inbjuden till VM i Halmstad av landslagsledningen, men tackade nej.

Fakta

Sveriges Råaste, Ystad 2021

 

Deltagare:

1 Johan Liljeblad

2 Fredrik Svensson

3 Joachim Kvick

4 Martin Forsmark

5 Mikkel Leicht

6 Fredrik Johansson

7 Nedzmin Ambeskovic

8 Mehmet Kaya

9 Kim Ujarak

 

Grenar:

1) Marklyft raw för max ingång 340 kg

2) Stock för reps på 180kg/160 kg

3) Apollonböj raw för reps på 275 kg

4) Truckpull 14 ton 20 meter

5) Farmers Walk 2×153 kg för distans

6) Husafellsten 170 kg för distans.

 

 

 

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt