Annons:

Frida om samarbetet med skyttedrottningen:

24-åriga Frida Pöder lär spela en stor roll tillsammans med Nathalie Johansson när det gäller VIF:s offensiv. Foto: Arkivbild

Frida om samarbetet med skyttedrottningen: "Vet oftast vad den andra tänker"

Mycket av rubrikerna faller på Nathalie Johansson när det gäller Vimmerby IF:s offensiv år efter år. Lika mycket utrymme får inte Frida Pöder i medierna, men hon lär också få en viktig roll om laget ska utmana i årets division 2-serie.
– Jag känner mig i bra form, säger hon inför premiären.

Annons:

Vimmerby IF slutade tvåa i division 2 förra säsongen bakom överlägsna BK Kenty. På grund av serieomläggningen ser årets division 2-serie ut att bli betydligt krångligare.

Flera lag åkte ur division 1 och serien känns ordentligt oviss på förhand. Det känner även VIF:s anfallare Frida Pöder inför lördagens premiär.

– Det är mycket nya lag som vi tidigare inte mött. Det kan nog bli en tuff säsong eftersom det är många som kommer ned från ettan. Det finns ingen match man kan ta för givet, säger hon.

Från division 1 har Tjust, J-Södra, Nittorp och Eksjö tillkommit i serien.

– Självklart lär de från ettan vara med och utmana. J-Södra ska vara vassa och Tjust ser också ganska bra ut. Det blir nog ett hett derby.

Hyllar anfallskollegan

Frida Pöder tror ändå att VIF har goda förutsättningar att vara ett stabilt lag den här säsongen.

– Man siktar alltid mot toppen, men vi har inte så många matcher i benen. För min del gör det mig bara ännu mer taggad över att vi äntligen ska få köra igång. Rullar vi boll och behåller lugnet, så är vi vassa. Det vet vi. Gör vi det så ska vi kunna hålla till någonstans kring toppen. Det är bara att ge 100 procent varje match.

2022 svarade skyttedrottningen Nathalie Johansson för hela 36 mål. Frida Pöder noterades för 15. Även i år lär VIF:s offensiv till stor del handla om dessa två.

Deras samarbete är något som Pöder lyfter fram.

– Vi vet oftast hur den andra tänker och kompletterar varandra väldigt bra. Vi funkar bra ihop helt enkelt. Vi pratar inte så mycket om vad vi ska göra innan matchen, men vi vet hur vi ska göra och hittar varandra bra.

Hon kan inte nog beskriva Nathalie Johanssons storhet på den här nivån.

– Hon sitter inne på de flesta egenskaperna. Hon är både spelfördelare och kan gå igenom ett helt försvar själv. Även om de andra lagen ligger tätt på henne, så kommer hon nästan alltid undan oavsett. Det är en ära att få spela med henne. Hon är otroligt skicklig och gör hon inte målen så passar hon mig.

Vad tänker du om din egen roll?

– Tanken är väl att jag ska bidra med en del mål och köra på som förra säsongen. Jag känner att jag är i bra form, så jag borde kunna sätta några baljor.

Nästan hela familjen är med

VIF:s trupp är väldigt ung och trots att Frida Pöder själv endast är 24 år gammal är hon en av de äldsta och mest rutinerade i laget. 

– Vi har en väldigt ung trupp, så det gäller att alla tar sitt ansvar. Att jag är en av de äldsta är bara kul. Det är roligt att vara en nyckelspelare, men det gäller att var och en tar sitt ansvar. Det är många som tagit stora kliv och både Molly (Levin) och Saga (Stejdahl) har visat framfötterna.

Fridas syster, Patricia, tränar laget tillsammans med Pierre Brorsson. Dessutom är pappa, Tommy Svensson Pöder, en resurs.

– Haha, ja, det är bara mamma som fattas. Hon får bli vattenbärare, säger Frida och skrattar.

Hur är det att jobba tillsammans med pappa?

– Det är bara kul. Pappa och jag tänker rätt lika och så är det med Patricia också såklart. När det är träning ser jag inte honom som min pappa, men jag ser upp til honom. Han kan sin grej.

Varit sjuk

I veckan har anfallaren varit sjuk, men hon räknar med att kunna leverera i premiären. 

– Jag är på bättringsvägen, så nu är jag laddad. 

Vad vet du om Bankeryd?

– Jag har ingen aning faktiskt. Det blir både spännande och lite nervöst, men tre poäng ska med hem i bussen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt