Annons:

Att bli mamma är inget hinder i VIF: ”Som en andra familj”

Mia Anspach är tillbaka på planen efter att ha blivit mamma till Wilmer i september. Foto: Linus Johansson

Att bli mamma är inget hinder i VIF: ”Som en andra familj”

För många kan graviditet och föräldraskap innebära slutet på idrottskarriären. Så är det inte i Vimmerby IF. Det är Maria Anspach det senaste exemplet på. Efter att ha missat hela förra säsongen är hon nu redo att kämpa om en startplats i division ett.
– Det var värre att komma tillbaka den här gången. På första träningen kunde jag knappt springa, säger Maria Anspach och skrattar.

Annons:

Maria Anspach vet hur det är att gå igenom en graviditet och sedan återuppta fotbollskarriären. Hon gjorde det när hon fick sonen Casper för snart åtta år sedan.

I höstas, närmare bestämt den 28 september, kom lille Wilmer till världen. Om det skulle innebära att Maria Anspach, som fyller 31 i år, lägger ned sitt fotbollsspelande? Inte alls.

Var det givet för dig att köra igång igen?

– Jag hade det som mål i alla fall. Sen hängde det också lite på vilka spelare som skulle vara kvar i laget. Hade de flesta klivit av hade jag inte känt att jag hade haft där att göra.

”Skrattat lite åt henne”

Målsättningen med comebacken är inte heller att spela i B-laget eller C-laget. Nej, Maria Anspachs tanke är att ta en plats i startelvan i division ett-laget.

– Det är det jag tränar för, sedan får vi se hur det går.

VIF-spelaren har som sagt gjort samma resa en gång tidigare och hon medger att det var tuffare att komma igång efter den andra graviditeten.

– Det var värre att komma tillbaka den här gången. När Hanna (Ericsson) har kommit tillbaka efter graviditet har jag skrattat lite åt henne, det har varit ”men kom igen nu Hanna, spring då”. Den här gången förstod jag hennes känsla, på första träningen kunde jag knappt springa, skrattar Maria Anspach. 

Hyllar sammanhållningen

Ungefär tre månader efter att Wilmer hade kommit till världen snörade mamma Maria på sig fotbollsskorna igen.

Många slutar idrotta efter en graviditet, men Vimmerby IF har blivit ett strålande exempel på att det absolut inte behöver vara så. De senaste fem åren är det många spelare som har gjort comeback efter att ha blivit förälder.

– Jag tror att en stor del i det är att vi har en så bra sammanhållning i laget, att man mår bra av att komma till träningarna. Sen är det också ett sätt att komma hemifrån och släppa den biten en stund. För mig är laget som en andra familj, fotbollen är en stor del av mitt liv. Det är som vilken hobby som helst. Jag har spelat fotboll i hela mitt liv och det är för svårt att lägga skorna på hyllan. Slutar man beror det nog helt enkelt på att man inte får ihop livspusslet. 

Mamman i laget

För Vimmerby IF väntar det andra året i division ett.

– Det ska bli jätteroligt. Vi har ett väldigt bra lag och jag tror att vi kommer långt på vår sammanhållning.

Även om Maria Anspach inte var med och spelade förra säsongen så släppte hon inte laget och fotbollen.

– Jag var med mycket och åkte också på en del bortamatcher i mån av tid. Jag ville inte släppa det utan stod vid sidan av och skrek istället.

Hur tycker du att årets lag står sig jämfört med laget ni hade i fjol?

– Vi har mer konkurrens om platserna i år och det känns skönt. Det gör att vi får ett annat driv på träningarna och det kommer att stärka oss.

Hur ser du på din egen roll?
– En fördel är att jag kan spela på många positioner. Jag har rutin som jag kan vila tryggt på. Och så är jag väl ”lilla mamman” i laget. Det är mig man frågar om hårsnoddar och annat. Jag känner mig gammal ibland, säger Maria Anspach med ett leende.

Kan ta tid

För VIF-tjejerna innebär säsongen också en ny tränare i form av den tidigare elitdomaren Jonas Karlsson från Målilla.

– Det känns spännande och det är kul att det kommer in någon ny. Han kan se potential i spelare som kanske inte har fått chansen tidigare. Sen ska man vara medveten om att det kan ta ett tag innan vi är inspelade på det en ny tränare vill, det var likadant när Daniel (Ohlsson) kom.

Vad kan man förvänta sig av laget?

– Alla vill mycket och vilja kan man komma långt på. Men jag har ingen koll på motståndet så det är svårt att svara på. Först och främst tänker jag att vi ska bli stabila i division ett, säger Maria Anspach.

Fotnot: Denna text har även publicerats i DV:s fotbollsmagasin. Hela tidningen hittar du här. 

Fakta

VIMMERBY IF 2019

Truppen: Målvakter: Sofie Johansson, Elin Ryd. Försvarare: Mathilda Strömdahl, Nathalie Milton, Amanda Lundberg, Malin Söderlund, Malin Blidfors, Maria Anspach, Julia Rosin, Maja Allvin, Moa Nyström, Moa Torstensson, Elin Borgstrand. Mittfältare: Greta Koponen, Malin Engström, Anna Karlsson, Alicia Strand, Andrea Lundgren, Stina Bragsjö Kägo, Vilma Winqvist, Tilda Föghner, Lovisa Rosin. Anfallare: Nathalie Johansson, Frida Pöder, Alice Fröjd, Kujtese Rexha.

Nyförvärv: Frida Pöder (HFK), Tilda Föghner (do), Vilma Winqvist (VFF), Moa Torstensson (comeback), Moa Nyström, Maja Allvin, Kujtese Rexha, Elin Borgstrand, Lovisa Rosin (alla fem uppflyttade).

Förluster: Brendah Henrysson (BK Häcken), Emilia Nilsson (slutat), Emilia Rosenqvist (slutat), Kicki Rödin (slutat).

Ledarstab: Jonas Karlsson (tränare), Håkan Ericsson och Mikael Rinaldo (assisterande), Jörgen Nilsson (lagledare), Louise Cronwall (fystränare), Torbjörn Gustavsson (materialförvaltare), Lars Gustavsson (målvaktstränare).  

Målsättning: ”Etablera oss på division 1-nivå”.

Seriefavoriter: IFK Norrköping. 

Seriepremiär: Jitex/Mölndal, hemma, 13 april. 

Placering ifjol: Åtta i division 1 med 27 poäng.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt