Annons:

Därför hoppar ”JC” in i VIF – ”Tycker att energin har saknats”

Johan Carlsson är tillbaka som huvudtränare i Vimmerby IF. Foto: Linus Johansson

Därför hoppar ”JC” in i VIF – ”Tycker att energin har saknats”

Johan ”JC” Carlsson gör comeback som huvudtränare i Vimmerby IF inte ens två år efter att han lämnade samma uppdrag.
– Det handlar om att lägga energin på rätt saker. Det tar jag med mig från förra gången jag var tränare, säger Johan Carlsson.

Annons:

I torsdags stod det klart att Dragan Zivic inte skulle bli kvar på sitt uppdrag som huvudtränare för Vimmerby IF:s herrlag. Tidigare i dag presenterades hans ersättare: Johan ”JC” Carlsson. ”JC” behöver knappast någon närmare presentation för den lokala fotbollspubliken. Han har många år bakom sig som spelare i bland annat Vimmerby IF och har också varit både tränare och sportchef i klubben.

”Inte mycket att tveka på”

Johan Carlsson var huvudtränare för VIF:s herrlag, som då spelade i division två, så sent som säsongen 2017. Under sommaren lämnade han uppdraget, men presenterades kort senare som ny sportchef. Efter ett och ett halvt år valde han att kliva av det uppdraget i vintras.

Men nu är ”JC” alltså tillbaka som tränare och ersätter därmed Dragan Zivic.

– Det blev så när de frågade. Det var inget jag hade några planer på, men när frågan kom var det inte så mycket att tveka på. Jag vill ju att det ska lösa sig och tycker att vi har byggt upp en ganska bra organisation de senaste åren, säger Johan Carlsson.

Ska spela i VIBK

Carlsson är också innebandyspelare i Vimmerby IBK och just det faktumet var egentligen det enda som gjorde att han kände en viss tvekan att hoppa på uppdraget i VIF.

– Jag var tvungen att fundera lite med tanke på att jag ska spela innebandy. Jag behövde titta på hur det skulle fungera praktiskt med tider och så. Nu blir det att jag får lappa över och åka från det ena stället till det andra, men jag tror att det kommer lösa sig ganska bra. Hade jag sett det som ett problem hade jag inte hoppat på det här.

Egna spelandet får ta stryk

Tanken den här fotbollssäsongen var annars att Johan Carlsson skulle bli en spelare för de unga killarna i Vimmerby IF Akademi i division sex att luta sig mot.

– Det blir väl det som får ta lite stryk nu. Om det skulle krisa med spelare, vilket det aldrig gör i akademilaget, så är det klart att jag kan ställa upp, men min grundtanke är att mitt eget fotbollsspelande får stå åt sidan.

”JC” tar nu över Dragan Zivics roll och kliver in som huvudtränare. Jesper Lätt fortsätter i en roll som assisterande och även Johan Bengtsson och Mattias Borgstrand fortsätter i sina tränarroller.

– Jag tycker att det ska finnas en huvudansvarig i en ledargrupp, men ”Jeppe” (Lätt) och jag kommer att ha lika stor del i träningsbiten. Sen kommer jag att sköta matchcoachingen, som är det som intresserar mig mest.

Har hittat energin

När Johan Carlsson hoppade av tränaruppdraget för snart två år sedan angav han att energin saknades.

Har du lyckats hämta tillbaka den nu?

– Det tycker jag absolut. Det handlar om att lägga energi på rätt saker. Man lär sig mycket av både positiva och negativa saker som händer. Det negativa som jag kommer ihåg är det fokus som jag kanske lade på fel saker. Man vill att allt ska vara perfekt och det är det inget lag som är. Det är något jag tar med mig från förra gången.

”JC” tar nu över ett lag som är sjua i division tre sju matcher in i serien. Laget har sju poäng upp till serieledande Tord och bara en poäng ned till Eneby under nedflyttningsstrecket.

– Vi har en utvecklingsbar och intressant trupp och det gäller att vi sätter försvarsspelet. Jag tycker att det har funnits vissa matcher, som Tranås hemma och första halvlek hemma mot Högsby, där vi har spelat ett fartfyllt och bra spel. Det är dit vi måste hitta tillbaka efter två slätstrukna insatser.

Obefintligt presspel

Några större förändringar i sättet att spela är inte att vänta.

– Jag tror inte att det blir några större skillnader. I och med att det här har varit på gång har jag sett de sista matcherna med lite andra ögon och jag tycker att presspel och överflyttning har varit ganska obefintligt. Det måste vi trycka på och jobba mer med, säger Johan Carlsson.

Hur är det att komma in i det här läget?

– Det är väldigt kort om tid så det är svårt att ändra på något, men sen tycker jag inte att det är så mycket som behöver ändras heller. Jag tycker mer att det är kroppsspråket och energin som har saknats. Samtidigt har jag sett tendenser till att killarna har pushat varandra också.

Tufft motstånd

Redan på onsdag coachar ”JC” VIF i hemmamatchen mot serietvåan Sleipner.

– Det är absolut ett tufft motstånd, men vi kan definitivt hota Sleipner och det är det vi strävar efter. Vi ska bita ihop och gå in och ge dem en jäkla match. Just nu har vi en vass trio framåt också som ser riktigt heta ut. Efter matchen mot Sleipner har vi en och en halv vecka till nästa match och då ska vi hinna samla oss lite.

Helt klart är att Vimmerby får klara sig utan William Westerholm (knäskada) och Amel Komina (avstängd) mot Sleipner.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt