Annons:

Vimmerby IF hoppas på kompensationsstöd efter att Bullerby Cup i Vimmerby ställts in för andra året i rad. Foto: Arkivbild

Storleken sätter stopp för cupens genomförande – VIF hoppas på kompensationsstöd

Ungdomsturneringen Bullerby Cup i Vimmerby ställs in för andra året i rad. Hur stort det ekonomiska tappet blir för Vimmerby IF är oklart.
– Vi ligger helt i händerna på hur Riksidrottsförbundet och staten resonerar, säger VIF:s verksamhetsutvecklare David Lindgren. 

Annons:

Bullerby Cup-organisationen har under flera månader varit i ständig kontakt med ansvariga förbund, Folkhälsomyndigheten och det lokala smittskyddet. 

Nu har det definitiva beskedet kommit om att Bullerby Cup inte kan genomföras 2021 utan skjuts fram till nästa år. 

– Jättetråkigt, såklart. Vi har samtidigt blivit mer och mer medvetna om att det kommer bli en risk så som situationen har utvecklats under våren. Internt har vi väl kunnat förbereda oss lite för det men vi har inte velat ta några beslut på egen magkänsla. Vi har inväntat hur rekommendationer kommer se ut och vad vi får för besked från ansvariga förbund, FHM och smittskydd. Nu har vi, tyvärr, fått det bekräftat att Bullerby Cup är ett för stort arrangemang. Även om vi var medvetna om att risken fanns så är det ett otroligt tråkigt besked att ge till alla anmälda lag, säger David Lindgren. 

Vimmerby IF har försökt lyfta på varje sten för att hitta lösningar men nu har beskedet kommit om att cuper av den storleken inte kan genomföras i sommar. 

Det hade inte varit möjligt att arrangera en cup i mindre skala?

– Det finns inga klara besked om vad som är okej ännu. Skulle vi göra det i mindre skala så tror jag ändå att det hade handlat om endagslösningar. Antingen är det Bullerby Cup som det brukar vara med den kvalitén eller så ställer vi in. 

"Negativt för oss som förening"

Klubben blickar redan framåt mot 2022 och hoppas innerligt att cupen kan genomföras efter ett tvåårigt uppehåll.

– Det hoppades vi egentligen på förra året också, men nu hoppas vi verkligen att vi är i ett nytt normalläge 2022 där cupspel kommer vara möjligt igen. Vi har varit i ständig kontakt med Riksidrottsförbundet, FHM, lokala smittskyddet och Smålands FF. Även om de inte har kunnat ge oss några förhandsbesked har vi behövt vänta in de nya rekommendationerna för att se om det kommer påverka våra chanser. Vi har ändå blivit så pass förvarnade att vi kanske har börjat inse åt vilket håll det lutar.

Hur tror du att föreningen kommer påverkas?

– Självklart är det negativt för oss som förening. Det finns också turistnäringar, campingar och handel som påverkas av att 3 000 spelare och ledare plus alla medresande föräldrar inte kommer hit. Det påverkar föreningen ekonomiskt, sedan får vi se i vilken grad vi får någon form av kompensationsstöd från Riksidrottsförbundet. Jag antar att de vill använda sina resurser för att säkerställa att den här typen av evenemang för barn och ungdomar ska kunna leva kvar. Vi hoppas att vi får ett visst kompensationsstöd men det täcker inte alla intäkter som vi får under ett Bullerby Cup.

Hur stort blir det ekonomiska tappet för föreningen?

– Det vet vi inte. Vi ligger helt i händerna på hur Riksidrottsförbundet och staten resonerar. Som vi har förstått det så vill de prioritera barn- och ungdomsverksamhet. Vi hoppas att vi får någon form av stöttning även i år. 

"Släcker glädjen till att idrotta"

Lindgren tycker att det är ett otroligt tråkigt besked att behöva ge till spelarna. 

– Det är därför vi tittar framåt mot 2022. Vi släcker glädjen till att idrotta när vi inte får möjlighet att genomföra den här typen av cuper där man får vara tillsammans med laget. Vi vill ge barnen och ungdomarna något nytt att se fram emot. Det känns hoppfullt inför 2022. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt