Annons:

Bakslag för Södra Vi IF - ansöker om 1,8 miljoner från kommunen

För ett drygt år sedan öppnade majoritetspartierna i Vimmerby om för nya allvädersbanor på Ulfveskog i Södra Vi. Nu ansöker Södra Vi IF om ett kommunalt stöd på 1,8 miljoner kronor. Foto: Simon Henriksson

Bakslag för Södra Vi IF - ansöker om 1,8 miljoner från kommunen

Södra Vi IF fortsätter att kämpa för att allvädersbanor ska läggas på Ulfveskog. I en skrivelse till kommunen ansöker föreningen nu om 1,8 miljoner kronor. Totalkostnaden för byggnationen beräknas bli 6,1 miljoner.
– Först måste vi ha ett svar från kommunen. Sedan kan vi titta på lån och övriga eventuella medfinansiärer, säger Håkan Danielsson, ordförande i Södra Vi IF.

Annons:

För ett drygt år sedan var det klackarna i taket sedan Vimmerby kommun, vid ett besök på Ulfveskog, öppnat upp för allvädersbanor på anläggningen. Det stora arbetet ligger dock på Södra Vi IF. Och i ärlighetens namn har inte särskilt mycket hänt ännu. Trots det tror SVIF-ordföranden att banorna ska kunna anläggas nästa sommar.

– Ja, det tror jag på. Vi har en offert som gäller för juni-augusti nästa år. Första september skulle anläggningen kunna stå färdig, det är det vi jobbar efter, säger Håkan Danielsson.

Nej från Arvsfonden

Södra Vi IF har dock drabbats av ett bakslag i och med att Arvsfonden har sagt nej till stöd eftersom de ser det hela som renovering och ordinarie underhåll, inte nybyggnation. Föreningen har nu skickat en skrivelse till kommunen där man ansöker om ett stöd på 1,8 miljoner kronor.

– Jag tror inte att kommunen är den svåraste aktören att få med i det här läget. Sen kanske det inte blir just 1,8 miljoner. Vi är förstås medvetna om att det inte finns hur mycket pengar som helst i kommunen. Men nu blir det här lite annorlunda eftersom Arvsfonden ser det här som en renovering, det blev vi överraskade över. Det är dock inte så mycket vi kan göra åt det. Sen vet jag att kommunen kommer att ta en kontakt med Arvsfonden, säger Håkan Danielsson.

Banklån på två miljoner kronor

I och med att Arvsfonden har sagt nej har föreningen plockat bort nya omklädningsrum från den ursprungliga planen.

– Vi har fått ta bort omklädningsrumsbyggnaden. Tidigare låg kostnaden på 8,5 miljoner och nu är den nere på 6,1 miljoner. Vi kommer istället, i två av de befintliga omklädningsrummen, att göra om toaletterna så att de blir handikappanpassade.

Enligt kalkylen kommer allvädersbanorna att kosta närmare 5,6 miljoner. Därutöver tillkommer en bevattningsanläggning för 370 000 och kostnader för bland annat el och asfaltering på strax över 130 000.

För att komma upp i summan kalkylerar Södra Vi IF alltså med att kommunen går in med 1,8 miljoner kronor. Utöver det jobbar föreningen för att kunna ta ett lån på två miljoner kronor.

– Där måste vi se till att ha en säkerhet och skaffa fram borgenärer. Men det ser jag inte som bekymmersamt, säger Håkan Danielsson.

Står på noll kronor

I nuläget kan man säga att SVIF står på noll kronor i sin jakt på nya allvädersbanor.

– Det kan man säga att vi gör. För att kunna gå vidare nu krävs ett kommunalt beslut. Alla övriga eventuella medfinansiärer kräver att kommunen bidrar, säger Håkan Danielsson.

Övriga aktörer som SVIF räknar med att söka bidrag från är Astrid Lindgrens Hembygd, Länsstyrelsen, Riksidrottsförbundet/Idrottslyftet, Vimmerby Sparbanksstiftelse samt andra samarbetspartners. Man räknar också med att kunna utföra bland annat eget arbete till ett värde av cirka 270 000 kronor.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt