Kalmar uddamålsvann över Vimmerby i kvällens träningsmatch

Vimmerby Hockeys målvakt Gustav Bågenvik vaktade kassen när hans lag förlorade kvällens jämna träningsmatch mot Kalmar med 3-2. Foto: Arkivbild

Hockeyettans seriepremiär är bara drygt två veckor bort. I kväll träningsmatchade två av förhandsfavoriterna, Vimmerby och Kalmar, vilka också möts i premiären. Kalmar vann till slut med 3-2 efter en jämn match.

Söndag 3 oktober spelas seriepremiären i Hockeyettan södra. Då möts Vimmerby Hockey och Kalmar HC i Vimmerby ishall i ett prestigefyllt länsderby. En försmak av den godbiten fick vi på fredagskvällen då de båda lagen möttes i en träningsmatch.

Båda lagen saknade en handfull spelare. I KHC bland annat långtidsskadade toppforwarden Linus Dahlstedt, och hemmalaget kom till spel utan kvartetten Hugo Enock, Tatu Kokkola, Hugo Ollila och Helge Holmstrand.

KHC inledde bäst

Kalmar HC var det klart bättre laget i den första perioden i kvällens match.

Rättvisa 0-1 kom i den 12:e minuten efter en blixtsnabb spelvändning. Ett långt förstapass, två mot en för KHC och ett vackert avslut av centerförvärvet från Karlskrona, Filip Nordström, som var helt fri med Gustav Bågenvik i VH-kassen.

Dryga minuten senare var KHC ett ribbskott från 2-0.

Mot slutet av perioden jämnade Vimmerby ut spelet, men det var först i slutminuterna som den före detta VH-keepern, numer i Kalmar HC, Jonathan Ståhlberg, sattes på prov vid ett par tillfällen.

Vimmerby vände

I inledningen av den andra perioden vände Vimmerby på matchen.

Redan efter dryga minuten pricksköt backen Aku Alho in kvitteringen via stolpen efter en vunnen tekning i anfallszon.

Ett par minuter senare kom även ledningsmålet. Efter ett snabbt anfall var Lucas Jidenius sist på pucken, sedan den lekt flipperkula framför Ståhlberg i KHC-kassen.

Samme Jidenius prickade klykan strax därefter, och bara halvminuten senare var det Anton Carlssons tur att sätta pucken i ribban för hemmalaget.

Vimmerby hade flera chanser att gå ifrån till 3-1, men i stället kvitterade Kalmar till 2-2 via Niko Ahoniemi, sedan VH-backar chanspassat på offensiv blå och Kalmar-anfallare fick komma i fritt läge.

Vassa i omställningarna

Även i den tredje perioden visade KHC upp ett vasst omställningsspel. Redan i inledningen var laget millimeter från att ta ledningen, men hemmamålvakten Bågenvik räddade dubbla frilägen.

Efter 12.42 kom dock Kalmars ledningsmål, och återigen tackade gästerna för ett svagt försvarsagerande av Vimmerby – enkelt pucktapp bakom eget mål, pucken fram till en fristående Marcus von der Geest, som inte gjorde något misstag.

Matchens sju sista minuter tillhörde hemmalaget, men Ståhlberg i KHC-kassen imponerade i sitt agerande – inte minst när Vimmerby fick chansen att spela i numerärt överläge med drygt fyra minuter kvar av matchen, och när man tog ut målvakten med två minuter kvar och pressade hårt.

Inga fler mål dock, och segern till Kalmar med 3-2.

Skotten vann Kalmar med 21-20.