VÄSTERVIKS SKRÄLLSKALP – SLOG SERIELEDAREN PÅ BORTAIS

Västerviks IK svarade för en stark insats mot HV71 och vann med 3–2. Foto: Ossian Mathiasson

Västerviks IK tycks vara i god form och besegrade serieledaren HV71 med 3–2 på bortais i afton. En kanonfortsättning på det spel VIK visade upp mot Almtuna i fredags.

Full gas och stor energi. Västerviks IK klev respektlöst ut på isen i Jönköping och satte fart direkt. Det dröjde bara en knapp minut innan Tim Wahlgren fick en riktigt indianare när han stod i slottet. Ett direkt dragskott som satt till vänster om Jonas Gunnarsson i hemmakassen innebar 1-0 för VIK.

HV71 spelade ett tämligen naivt och oorganiserat försvarsspel och det utnyttjade Västervik, som även gjorde 2–0. Det var ännu ett taffligt försvarsspel från hemmalaget som gjorde att Brett Supinski fick öppet läge från vänsterkanten, gick på kassen och elegant placerade pucken i fel kryss bakom Gunnarsson.

Billig utvisning

HV hade mycket puck och flera långa anfall men effektiviteten var lika usel som den varit för Västervik för två matcher sedan.

Bortalaget fick en billig utvisning efter 17 minuter. Sebastian Benker åkte på en interference när han inte ens var mot HV-spelaren. Måltjuven Fredrik Forsberg reducerade när han fick pucken i sin specialposition på vänsterkanten och drog till direkt där Carl Lindbom inte hann över.

Minuten senare delade HV-backen Daniel Bertov ut en huvudtackling och fick matchstraff. Västervik avslutade perioden med ett dåligt powerplay och var inte i närheten att göra mål.

Sammantaget spelade VIK vidare på det positiva, effektiva och energiska spel som hemma mot Almtuna senast.

Det ska noteras att VIK-backen Hugo Gabrielsson var spelklar så Jens Holmström gick upp och spelade forward. Victor Öhman fick kasta in handduken efter en skada på värmningen, vilket gjorde att VIK fick ihop tre backpar och fyra kedjor.

Första VIK-målet för Benker

Västervik fortsatte på HV:s femminutersutvisning i andra perioden och efter en halv minut fick Sebastian Benker hänga sitt första mål i VIK-tröjan. Ett snyggt mål där Mckenzie spelade in och returen gick ut till Benker som tog ett extraskär och la in pucken i taket med en backhand.

Så långt var hemmalaget virriga i den egna zonen och 4-1 för Västervik hängde i luften.

Sedan kom en period med en hel del utvisningar, två för Västervik och en för HV. Västervik spelade riktigt tätt i boxplay och där bland andra Alexander Hilmerson, Erik Gustavsson och Marcus Westfält jobbade stenhårt intill sargerna som gjorde att tiden rann iväg.

HV fick till reduceringen i spel fem mot fem när Myles Powell stod vid Lidboms högerstolpe, fick en perfekt passning från Emil Andrae och slog in pucken.

HV71 hade mycket puck i andra perioden men Västerviks var disciplinerade, fokuserade och krigade i varje situation.

Höll undan i slutperioden

Västervik gjorde en solid och bra sista period, dessutom blev VIK, helt obegripligt, snuvade på klara utvisningar. Först när Nichlas Torp delade ut en klockren vänsterkrok på Alexander Hilmerson efter avblåsning vid HV-målet. Domaren stod precis bredvid men reagerade inte. Minuten senare spelade HV med sex spelare i mer än fem sekunder utan att fyra domare upptäckte detta.

HV71 å sin sida fick lök på laxen när backen Alexander Ytterell fick en snedskär, dundrade in i sargen och tvingades kliva av.

Båda lagen skapade några målchanser i sista men den vassaste hade Fredrik Forsberg när han kom fram på högerkanten men satte avslutet i ribban.

HV plockade ut målvakten man nästan två minuter kvar men VIK-spelarna offrade sig och höll undan.

Ännu en gång en gedigen laginsats från VIK:s spelare.

HV71 – Västerviks IK 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)

Första perioden: 0–1 (1–07) Tim Wahlgren. 0–2 (5.13) Brett Supinski (Skyler Mckenzie) 1-2 PP (16.56) Fredrik Forsberg (Chad Billins).

Andra perioden: 1–3 PP (0.31) Sebastian Benker (Skyler Mckenzie). 2–3 (13.18) Myles Powell (Emil Andrae).