Annons:

18 månaders avstängning knäckte inte Höglund: ”Ska inte vara lätt och bekvämt”

Robin Höglund har ett par säsonger bakom sig där han knappt har spelat några matcher alls. Men någon ringrostighet har inte visat sig under försäsongen. Foto: Linus Johansson

18 månaders avstängning knäckte inte Höglund: ”Ska inte vara lätt och bekvämt”

Robin Höglund har knappast tagit den enkla vägen i sin hockeykarriär. Men Vimmerbys nyförvärv har alltid valt den vägen han trott på. Inte ens en avstängning på 18 månader kunde knäcka honom.
– Jag ser inte att jag har ödslat två år av min karriär utan mer att jag har sparat två år, säger Robin Höglund i en öppenhjärtig intervju med Dagens Vimmerby.

Annons:

Sex säsonger är en lång tid. Det är också så lång tid som Robin Höglund har tillbringat i USA.

– Ända sedan jag var liten hade det varit en dröm att åka över och spela hockey där borta. När jag fick chansen var det inget att tveka på.

Orden kommer på bred göteborgska och är Robin Höglunds. Vi träffas på ett fik i Vimmerby en dag då staden, vädermässigt, visar sig från sin bästa sida. Samtidigt fyrar 24-åringen från Mölndal av ett av många leenden under vår närmare en timme långa intervju.

Spelade med Bristedt

Vimmerby Hockeys nyförvärv har en intressant hockeyhistoria att berätta. Trots sex år i USA hoppas han att han bara har skrivit det första kapitlet i sin hockeykarriär. Kanske blir det i Vimmerby som Robin Höglunds karriär tar ordentlig fart.

När det var dags att börja gymnasiet tog Höglund sitt pick och pack och lämnade Göteborg för småländska Ljungby. Två år senare dök drömchansen att åka över till USA upp. Att stanna kvar i Sverige var aldrig ett alternativ.

Efter att ha spelat i ett par olika klubbar hamnade Robin Höglund i University of Minnesota.

– Leon Bristedt och jag var typ tredje och fjärde europé på Univertisty of Minnesota. Det var väldigt stort. Jag var där i två år, sedan var jag tvungen att byta skola på grund av finansiella skäl. Jag hade inte pengar att stanna kvar, helt enkelt.

Lång avstängning

Istället hamnade han i University of Maine. Och även om Robin Höglund redan hade ställs inför en hel del tuffa prov under sin tid i USA så var det ingenting mot vad som väntade. Att byta skola innebär per automatik avstängning. Och vi snackar inte ett par matcher. Nej, inte ens ett par månader.

– Jag var avstängd från matchspel i ett och ett halvt år. Däremot träningen fungerade som vanligt, där fick jag vara med.

Hur kände du under den tiden?

– Det tog ganska hårt på mig. Men egentligen var det inga bekymmer. Jag visste då och jag vet nu vad jag kan.

Målmedveten

Robin Höglund tror att det var tuffare för hans nära och kära hemma i Sverige.

– Det var väl kanske mer mamma och pappa som kände att det var jobbigt. Det hände att jag fick höra ”är det inte lättare att komma hem Robin?”. Och visst är det lättare att vara hemma, absolut. Det var inte guld och gröna skogar i USA, men vart i världen är det det? Jag tror inte på att det ska vara lätt och bekvämt. Jag är väldigt målmedveten och tror verkligen på det jag gör. Finns chansen så tar jag den. Ibland kanske jag misslyckas, ibland gör jag det inte. Men funkar det inte får man ta en annan trappa.

Kontakt med NHL-klubbar

Först i slutet av förra säsongen blev Robin Höglund fri att spela matcher igen.

– Efter det spelade jag åtta matcher med Maine och jag trivdes inte alls. Hockeymässigt var det inte utvecklande för mig att vara där. Många av spelarna var där för att ha kul, det var inte alls samma driv som i Minnesota.

I somras tog han beslutet att flytta hem till Sverige igen.

– Jag ville hem till Sverige, spela proffshockey, tjäna pengar och gå framåt. Helt enkelt göra det jag älskar; spela hockey.

Trots att han i stort sett inte har spelat några matcher de senaste två åren tycker inte Robin Höglund att det har varit en bortkastad tid.

– Hockeymässigt tycker jag att jag har gått framåt hela tiden. Jag har tränat mycket mer än många andra. Jag har hela tiden trott på den vägen jag har valt att gå och har också pratat med en del NHL-lag, säger Robin Höglund och nämner Anaheim, Colorado, Washington och Minnesota.

Kan du inte känna att du har tappat två viktiga år i din karriär?

– Nej, jag ser det inte som att jag har ödslat två år utan mer att jag har sparat två år. Jag har sparat mig och de andra har bränt ut sig, garvar Robin Höglund.

– Jag är 24 år, men jag känner att jag bara är 24 år. Det är nu det börjar. Jag är den bästa jag kunde vara just nu och jag är på gång. Jag har med mig en bra utbildning vid sidan av hockeyn, jag har språket med mig och jag har massa bra kontakter i USA. Nu är det bara att köra, det finns ingen anledning att tänka på något annat sätt.

”Kändes klockrent”

I början av augusti stod det klart att Vimmerby Hockey skulle plocka in Robin Höglund för en kortare tryout. En dryg vecka senare var han klar för division ett-klubben.

– När jag bestämde mig för att komma hem var det bara att leta efter en bra klubb som var intresserad. Jag är jätteglad över att vara i Vimmerby.

Hur snabbt kom Vimmerby in i bilden?

– Det var en del klubbar som hörde av sig, men Vimmerby kändes klockrent. Jag sökte en proffsig klubb som vill något och tycker att jag har hittat rätt. Och boysen i laget är också fantastiskt bra.

”Det är bara sån jag är”

På försäsongen har Robin Höglund visat att han är en klasspelare som Vimmerby kommer att ha mycket nytta av. Med sina runt 190 centimeter och 100 kilo är han också en spelartyp som VH saknade förra året. I träningsmatcherna har han visat prov på både fysiskt spel och målfarlighet.

– Jag kommer att tillföra stenhårt arbete, tacklingar och mycket jävlar anamma och kanske lite fulknep. Det handlar inte om att vara oschyst, det är bara sån jag är på isen. Jag vill sätta lite skräck i motståndarna, på rätt sätt. Förhoppningsvis kan jag stänka in några puckar också, säger Robin Höglund.

Meddelande från Tiger Army

VH-liraren passar också på att hylla supporterklubben Tiger Army - redan innan säsongen startat på allvar.

– Direkt när det var klart att jag skulle på en tryout med Vimmerby så fick jag ett meddelande från Tiger Army där de hälsade mig välkommen och så. Det kändes väldigt roligt och personligt.

Robin Höglund vill inte spekulera så mycket om hur långt Vimmerby kan räcka den här säsongen.

– Det är ett starkt och lovande lag. Jag ska tillföra en positiv anda och sen bara kör vi. Om det sedan räcker hela vägen eller om det blir något liknande som förra säsongen får vi se.

Hur ser du på din framtid?

– Jag har absolut större mål än att spela i division ett. Men det är viktigt att fokusera på nuet och att göra bra ifrån mig i Vimmerby.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt