STARK PRESTATION AV VIK IDAG – SLOG KLASSISKA LAGET

Efter sju raka förluster fick Västerviks IK äntligen jubla igen. Foto: Bildbyrån

Efter sju raka förluster är Västerviks IK ett vinnande lag i HockeyAllsvenskan igen. Idag gjorde laget en mycket stark prestation och besegrade formstarka Djurgårdens IF med 4-2 på hemmais.

– Det är starkt att vi kan samla ihop gruppen idag, sa VIK-målvakten Edvin Olofsson efter den efterlängtade triumfen.

Absolut ingenting talade för Västerviks IK inför hemmamatchen mot klassikerlaget Djurgårdens IF. VIK kom till matchen med sju raka förluster medan DIF gått som tåget den senaste tiden och klättrat rejält i den Hockeyallsvenska tabellen. Lägg därtill att hemmalaget kom till spel utan skadade Macoy Erkamps.

Allt det där verkade helt sakna betydelse när matchen väl kom igång. Västervik åkte förvisso på en tidig utvisning på Elias Ulander, men istället för en mardrömsstart fick VIK en drömstart när Robin Carlsson snodde åt sig pucken, skrinnade sig fri och satte dit 1-0 mellan benen på DIF-målvakten Viktor Andrén. Då var matchen två minuter och 33 sekunder gammal.

– Jag fick med mig pucken på blå och kom i friläge och bestämde mig ganska tidigt för att lägga den mellan benen så det var skönt att den gick in, sa Robin Carlsson till TV4 play.

Drömstart för VIK

Målet i boxplay gav hemmalaget rejält med energi. Sex minuter efter ledningsmålet utökade Västervik till 2-0. Vaclav Karabacek vände runt och fick in pucken mellan benen på Andrén. Målet var Karabaceks femte för säsongen och kom på VIK:s andra skott i matchen. Snacka om effektivitet.

Robin Carlsson var av förklarliga skäl nöjd efter den första perioden:

– Jag tycker att vi kom ut med bra energi, det är skönt att vi har med oss 2–0 efter första. Det har varit en tuff period för oss så det är sjukt starkt mentalt att komma ut och göra den förstaperioden som vi gör.

Det tidiga 1-0-målet var av stor vikt för laget.

– Klart att det är viktigt och det ger en tro på att vi kan ta en trepoängare idag, sa Robin Carlsson efter den första perioden.

"Måste steppa upp"

Hemmalaget fortsatte att spela bra i den andra perioden och efter drygt tolv minuter kom 3-0 i powerplay. Efter fint spel av VIK var det Jacob Mcgrew som drog ett hårt skott rakt upp i krysset och tremålsledningen var ett faktum. Djurgården tog timeout direkt efter målet, men det gav inte någon större effekt.

I pausen var DIF-backen Kevin Karlsson rejält besviken.

– Vi har satt oss i en jäkla dålig sits och måste göra en bra tredjeperiod för att komma tillbaka. Vi är tvåa på allt och får det inte att synka. Vi måste steppa upp helt enkelt, sa Karlsson till TV4 play.

Olofsson fick kapitulera

I den tredje perioden fick Djurgården chansen till ett tidigt powerplay, men VIK och målvakten Edvin Olofsson stod emot. Den starten på perioden gjorde att gästerna fick ett visst övertag spelmässigt. Någon reducering blev det dock inte. Knappt sex minuter in i perioden kom Västervik istället i ett bra anfall där Anton Svensson serverade pucken till Victor Öhman och 4-0 var ett faktum.

När hemmalaget sedan fick chansen att spela powerplay var det istället Djurgården som passade på att spräcka nollan. Edvin Olofsson gjorde en kalasräddning på det första läget, men Kevin Karlsson tog hand om returen och 4-1 var ett faktum med knappt tio minuter kvar att spela.

Bortalaget satsade allt på ett kort och plockade ut målvakten tidigt och efter det hade båda lagen chanser att näta. Matchen slutade 4-2 efter att Anton Gradin fått in en reduceringspuck 19 sekunder från slutet.

"Fått slita"

I hemmalaget, som hade starka kort i bland annat målvakten Edvin Olofsson och slitvargen Gustav Salmi-Lilja, var det förstås både glada och lättade miner efter den efterlängtade segern.

– Vi har verkligen fått slita för att få med oss en trepoängare här på slutet. Vi är inte nöjda med hur vi har spelat hittills i år, det är starkt att vi kan samla ihop gruppen idag, sa Edvin Olofsson till TV4 Play.

Djurgårdens tränare Michael Holmqvist var långt ifrån nöjd:

– Jag känner att vi inte riktigt var här från start och vi lyckades aldrig vrida runt momentumet till vår fördel. Det är svårt när man kommer snett in i matchen att få någon slags vändning på det.

Västervik är fortsatt kvar på 13:e plats i tabellen och har nu sex poäng upp till BIK Karlskoga på säker mark.

Fakta

Västerviks IK - Djurgårdens IF 4-2 (2-0, 1-0, 1-2)

Första periden: 1-0 (02.33) Robin Carlsson, spel fyra mot fem, 2-0 (08.30) Vaclav Karabacek (Filips Buncis).

Andra perioden: 3-0 (32.15) Jacob Mcgrew (Anton Svensson, Theo Jacobsson), spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-0 (45.43) Victor Öhman (Anton Svensson, Elias Sjöström), 4-1 (50.17) Kevin Karlsson, spel fyra mot fem, 4-2 (59.41) Anton Gradin (Ludvig Rensfeldt).

Skott: 29-38 (10-12, 12-9, 7-17)

Utvisningsminuter: VIK: 3x2, DIF: 2x2.

Publik: 1 317.