I slutet av november berättade Västerviks IK:s ledning för vår tidning om klubbens ekonomiska läge. Man beskrev då att man hade kontroll över alla kostnader och ordföranden Urban Widén sa att uppgifterna om stora skulder och ansträngd ekonomi handlade om ”illasinnade personer som vill sprida dåliga rykten”.
Man berättade också att klubben inte hade några eftersläpande, förfallna fakturor utan att de obetalda fakturor man hade då rörde sig om sådana som skulle betalas i framtiden. Ledningen för klubben förklarade att ”det är absolut inget konstigt med det här”, att det inte fanns något konkurshot hängande över klubben, att läget var bättre än på minst ett år och att det bara handlade om ”business as usual”.
Skatteskuld på 900 000 kronor
På några månader har dock läget förvärrats radikalt för föreningen. I mitten av februari registrerades ett ärende hos Kronofogden avseende en förfallen skatteskuld på 550 000 kronor. Den betalades en knapp vecka senare. Nu har dock en ny skuld registrerats hos Kronofogden. Återigen handlar det om obetalda skatter och nu är summan 909 650 kronor.
– Jag tror inte att vi hade hamnat i denna sits om inte våra kundfordringar hade legat efter, det är ett problem vi har. Det handlar om både bidrag och sponsorer, och eftersom vi inte har en daglig vara som vi producerar och säljer är vi beroende av att detta sköts. Det var samma sak förra gången då detta dök upp, berättar VIK:s klubbchef Petra Axelsson.
– Vi har varit öppna med att vi har utmaningar med ekonomin, men jag ser inga svårigheter med att lösa denna skuld. Detta är en uppmaning att betala och eftersom Skatteverket inte skickar påminnelser så hamnar det hos Kronofogden. Vi har ambitionen att lösa betalningen till veckan som kommer, säger Axelsson.
Snart ska nya pengar in till Skatteverket, klarar ni av att betala det?
– Det tror jag. Vi jobbar hårt varje dag för att lösa det här.
"Såg bra ut fram till jul"
Den nya ledningen i föreningen, med ny styrelse och bland annat Petra Axelsson tillsatt som ny klubbchef, menar att transparens i föreningens ekonomi och verksamhet är viktigt.
– Ända sedan i höstas har vi varit tydliga med att vi har en ansträngd ekonomi och att budgeten är lagd utifrån ett okej publikstöd. Det såg bra ut fram till jul och vid halvårsbokslutet låg vi på 100 000 kronor plus, men sedan dess har både publik och försäljning sviktat rejält. Försäljningssiffrorna följer ju av naturliga skäl publiktillströmningen. Intäktsbortfallen vi har haft där efter jul har varit kännbara, säger Petar Axelsson.
– Man kan inte låta bli att jämföra med IK Oskarshamn. De har 15 raka förluster men ändå fullsatt på alla matcher. Här känner jag inte att folk går på hockey för att stötta VIK, och så har det tyvärr varit även rent historiskt. Vårt största mål är att förändra hur man ser på Västerviks IK, men det ändrar man inte på ett halvår. Bilden av VIK är dyster, men ambitionen är att bygga om föreningen och vända på det.
Saknar hyresavtal med kommunen
Då, i slutet av november, kommunicerade Västerviks IK en relativt positiv bild och man siktade på att göra ett plusresultat för att med råge klara licenskravet, som är ett eget kapital på åtta procent av omsättningen, vilket i Västerviks IK:s fall handlar om knappa två miljoner kronor. I dag är Petra Axelsson tydlig kring förutsättningarna för att ro det i hamn.
– Utan stöd från publiken når vi inte dit. Det måste helt enkelt komma mer folk på matcherna. Vi har budgeterat ganska lågt för att inte göra några glädjekalkyler, men vi når inte ens dit. I dag har vi runt 300-400 personer som betalar sig in på plats och vi har budgeterat med runt 600 personer, säger hon.
Ni menar också att ni inte har något gällande hyresavtal med kommunen. Hur kommer det sig?
– Det är en bra fråga, vad jag vet har vi inte haft det på länge. Vi vill inget hellre än att ha det, men det är ingen på ledande position i kommunen som har engagerat sig. Vi betalar ganska mycket nu, men det är oklart vad vi betalar för. Liksom alla andra föreningar vill vi ha ett avtal som tydligt reglerar vad som ingår och hur mycket vi ska betala. I dag består hyran av tre delar; ishyra, matchhyra och hyra för restaurangen, och vi får tre fakturor per månad på det som bara ska betalas. Matchhyran gick upp jättemycket när vi gick upp i Hockeyallsvenskan och ishyran steg rejält nu efter nyår.
Har ni några andra oreglerade skulder än de drygt 900 000 kronorna till Skatteverket?
– Vi för dialoger med våra leverantörer hela tiden, men jag kan tycka att det är något mellan oss och dem.
I slutet av förra året ålades ni att betala tillbaka 680 000 kronor av det pandemistöd ni fått av Tillväxtverket. Är detta reglerat?
– Dessa pengar finns ju inte på något sparkonto, utan det var de som gjorde att vi överlevde under pandemin. Vi överklagade beslutet om återbetalning så högt det gick, men utan framgång. Just nu för vi diskussioner med andra klubbchefer och Hockeyallsvenskan om hur dessa pengar ska bokas och när de ska betalas tillbaka. Jag kan tycka att alla klubbar inte har behandlats lika här.
Det skulle med andra ord vara ett dråpslag för er om pengarna skulle behöva behöva bokas och betalas tillbaka under innevarande verksamhetsår och därmed påverka årets resultat?
– Det skulle vara väldigt kännbart för oss, ja. Men här är inget klart än.
Många undrar varför ni har plockat in åtta, nio spelare sedan seriepremiären, med tanke på ert ekonomiska läge. Vad svarar du dem?
– Det faller tillbaka på den budget som är lagd. Någonstans måste man lägga och följa en utgiftsbudget som man tror på och i vårt fall måste vi ha spelare på isen för att kunna leverera vår produkt. Vad gäller spelarbudgeten så har Viktor (sportchef, Öhman) hållit den. Västerviksborna kommer om vi vinner och utan spelare når vi definitivt ingen framgång, vi måste ha det ena för att ha möjlighet att nå det andra.
Det finns också de som har ifrågasatt om det är moraliskt rätt att ens spela kvalet om det tidigt visar sig att ni inte kommer klara de ekonomiska kraven som kontrollåret kräver. Hur ser du på det?
– Jag skulle vilja vända på det; om vi klarar kvalet kommer uppslutningen runt VIK öka och vi kommer klara de ekonomiska kraven. Just detta är jag minst orolig för, och det finns inga som helst tankar på att inte genomföra kvalet.
Hur ser planen ut för att lösa den situation ni befinner er i?
– Alla jobbar hårt varje dag. Bland annat förhandlar vi avtal – det handlar om att ro detta i land men också om att göra rätt för oss.
Hur ser du på möjligheten att vända på situationen och prestera ett resultat som ger möjlighet att kunna presentera ett eget kapital på ett par miljoner kronor när verksamhetsåret är över den siste april?
– Jag är fortfarande väldigt positiv och hoppas framför allt på att publiken hittar tillbaka till oss. Jag har så svårt att se vad vi skulle göra som är så himla dåligt? Det är tråkigt när det startar rykten, i stället för att folk kommer direkt till mig så jag får en chans att svara och förklara. Jag tror att man måste rannsaka sig själv som Västerviksbo och se hur stort det är att ha ett lag i Hockeyallsvenskan med allt det för med sig. Det är så mycket mer givande att älska än att hata. Se den resa som IK Oskarshamn har gjort – det bevisar att det är möjligt.