Annons:

Sportchefen tror på ljus framtid:

Västerviks IK får börja om i Hockeyettan och sportchefen Victor Öhman tror att klubben går en ljus framtid till mötes. "Nu kan man jobba lite mer långsiktigt, bli ett vinnande lag, vara med i toppen av Hockeyettan och vinna matcher", säger han. Foto: Bildbyrån

Sportchefen tror på ljus framtid: "Ska vara ett lag som blir att räkna med"

Västerviks IK förlorade nedflyttningskvalet mot Östersunds IK och skickas ner i Hockeyettan. Nu börjar sportchefen Victor Öhman blicka framåt och ställer in siktet på att göra en stark säsong i Hockeyettan 2024/25.  

Annons:

Det har gått lite mer än fyra dygn sedan Västerviks IK förlorade den sjätte matchen i nedflyttningskvalet mot Östersunds IK och blev av med sin allsvenska biljett. 

Dagens Västervik fick under tisdagen en pratstund med sportchefen Victor Öhman för att prata om nedflyttningen och framtiden. 

Hur är känslan nu när det har gått några dagar sedan klubben ramlade ur Hockeyallsvenskan?

– Det är klart att det har varit blandade känslor. För det mesta har det varit tungt och det är egentligen från och med nu som man börjar blicka framåt och ser att vi ska göra något bra av detta, säger VIK-sportchefen Victor Öhman. 

"Gillar inte att ha ursäkter"

Victor Öhman hade så kallade exit-samtal med spelarna under måndagen. Exit-samtal är samtal där den sportsliga ledningen håller enskilda samtal med spelarna direkt efter säsongen för att prata dåtid, nutid och framtid.

– Vi håller på och summerar säsongen och jag har just nu ingen jättebra bild sett över hela säsongen. Däremot har vi pratat igenom playout-spelet. Vi hade möte i går morse och har snackat med alla spelare. Nu är grabbarna fria till att åka hem. Vissa spelare har lägenheter här och det är säkert några stycken som kommer vara kvar lite längre tid. Vi har just nu ingen verksamhet igång, säger Victor Öhman. 

Vad är förklaringen till att ni trillar ur, enligt dig?

– Det finns säkert jättemånga förklaringar till det. Som jag sa har vi inte hunnit reflektera eller fundera över hela säsongen som helhet, men det är klart att vi kommer göra det, säger han och kommer in på play out-spelet:

– Jag gillar inte att ha ursäkter, men det är klart att alla sjukdomar som kom in i laget redan dagen innan match ett gjorde att vi blev sårbara. Vi hade i stort sett 15 spelare med halsfluss och feber och det gick runt hela tiden. Vi kunde inte få någon kontinuitet i kedjor och fick hela tiden byta kedjor. 

Tre VIK-spelare fick matchstraff i tredje kvalmatchen – och samtliga blev avstängda. Elias Ulander stängdes av i tre matcher, Macoy Erkamps i två och Elias Sjöström i en. 

– Vi fick avstängningar på tre backar och det blev inte alls bra samtidigt som Buncis (Filips) tog matchstraff i den efterföljande matchen. Vi satte oss själva i dåliga situationer även om jag tycker att något matchstraff inte ska leda till avstängning. Ser man till match ett och match tre, där vi i stort sett hade fullt lag, gör vi två väldigt bra matcher och vinner välförtjänt. Det blev soppatorsk i sista matchen när vissa spelare spelar sjuka. Det är där vi är och nu är det som det är. Vi ska se till att blicka framåt och bli ett bra lag i Hockeyettan. 

Här är Öhmans ord om truppbygget

Den enda VIK-spelaren som har kontrakt över nästa säsong är egna produkten Carl-Henrik Edwardsson. Öhman har i övrigt inte så mycket information om truppläget.

– Truppbygget har börjat och det finns lite krokar ute. Jag har inte riktigt fått ett hum om vilken budget vi kommer ha till Hockeyettan, men det är ett intensivt arbete som pågår med styrelsen. Det är mycket som ska summeras och det ska sättas budgetar och visioner framåt. Jag tror att vi kommer kunna bygga något jäkligt bra här i Västervik på tid och inte känna att man alltid behöver ha nästippen ovanför vattenytan. Nu kan man jobba lite mer långsiktigt, bli ett vinnande lag, vara med i toppen av Hockeyettan och vinna matcher. Jag tror att det är det Västervik behöver för att kanske kunna få tillbaka publiken på ett eller annat sätt. 

Hur många spelare från årets trupp kommer följa med er ner till Hockeyettan?

– Det är en bra fråga. Det har gått tre dagar sedan vi åkte ur och det är klart att jag har ett hum på vem som skulle kunna tänka sig att hoppa med ner och spela i Hockeyettan. Jag tror att grabbarna vill ha tid till att fundera och reflektera om deras framtid. Det finns spelare som vi inte kommer få behålla och som kommer spela högre upp. Det kommer vi gå ut med i dagarna.

Det nya kontraktet med Filips Buncis var endast skrivet för spel i Hockeyallsvenskan. Han lär inte bli kvar i klubben. 

– Det blir såklart tufft att behålla honom. Det finns spelare som man vill ha kvar och sedan är det upp till dem om de vill vara med på resan eller om de vill söka sig vidare. Det finns spelare som kommer spela i Hockeyallsvenskan eller i andra större ligor. 

"Kommer kunna bygga något bra"

Trots degraderingen väljer Victor Öhman att blicka framåt. 

– Det har varit tufft de senaste dagarna. Att trilla ur en serie är det värsta som kan hända och det vill inget lag göra, men man måste kunna se nyktert på det i framtiden. Vi som klubb och förening kommer kunna ta kliv. Ligga med näsan ovanför vattenytan säsong efter säsong blir tufft över tid och nu tror jag att vi kommer kunna bygga något bra och bli ett topplag i Hockeyettan. 

Hur mycket pengar kommer du kunna röra dig med i Hockeyettan?

– Svårt att säga eftersom jag inte har fått budgeten. Jag har ett litet hum och jag tror att det är en ganska bra budget i Hockeyettan. Klubben och föreningen vill ta det framåt och budgetmässigt måste vi vara med de andra lagen i toppen. Den kommer säkert se ganska bra ut och jag är övertygad om att vi kommer kunna sätta ett väldigt slagkraftigt lag på banan till nästa säsong. Jag är övertygad om att vi har haft sämst budget i Hockeyallsvenskan. Det kommer dras ner rätt kraftigt, men jag tror att vi kommer hitta en väg och bli ett slagkraftigt lag nästa säsong.

Hur ser du på era chanser nästa säsong?

– Det är också en sådan sak som vi kommer diskutera med styrelsen. Nu ska jag inte gå ut och vara alltför kaxig, men jag både tror och hoppas att klubben har målsättningen att vi ska vara ett lag som blir att räkna med. Vi ska vinna fler matcher än vad vi förlorar och det är en grej som jag kommer bli bra för staden, för föreningen och för alla personer i föreningen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt