Annons:

Experten om dramatiska upplösningen i kvalserien:

Hockeyettanexperten Mikael Mjörnberg ger VH små chanser att vinna kvalserien. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson/Privat

Experten om dramatiska upplösningen i kvalserien: "Har det dukat för sig"

Vimmerby Hockeys seger borta mot Kristianstads IK öppnade upp kvalserien till Hockeyallsvenskan ordentligt. Nu är det tre lag som på riktigt har chansen att ta steget upp i Hockeyallsvenskan med två omgångar kvar.
– Jag tror att den som vinner matchen mellan Hudik och Kristianstad tar det, säger Hockeyettanexperten Mikael Mjörnberg. 

Annons:

Efter fem raka förluster mot mardrömsmotståndaren Kristianstad bröt Vimmerby skräcksviten på tisdagskvällen. 4-2-segern på bortaplan jublades det inte bara över i Vimmerby. Lika glada var nog Hudiksvall. 

Med två omgångar kvar av kvalserien leder Kristianstad serien två poäng före Hudiksvall och Vimmerby. Just Hudik och Kristianstad möts på torsdag medan VH ställs mot i princip avsågade Brödernas/Väsby.

– Det var lite oväntat att Vimmerby nöp Kristianstad med tanke på historiken under säsongen. Vimmerby har verkat vara ett lag som Kristianstad haft lätt för, men det var lite den klassiska kvalseriesjukan. Det är svårt att slå in en matchboll. Kristianstad kommer in snett i matchen och Vimmerby får maxutdelning. Det var ingen skänk från ovan, men att ha 3-0 så tidigt borta mot Kristianstad händer en av 100 gånger, säger Mikael Mjörnberg, landets kanske mest erkända Hockeyettanexpert. 

Ger Vimmerby små chanser

Han följer kvalserien slaviskt och räknar nu bort Brödernas från striden om förstaplatsen. 

– Det är fortfarande Kristianstad som har platsen att förlora. Jag tycker att man varit bäst i kvalserien och haft mest stabilt spel. Man har två matcher på sig att stänga igen det här. Slår de Hudik kommer de gå upp och de har det dukat för sig. Hudiksvall är kända för att vika ned sig och den historiken är svår att trolla bort. 

Det låter som du ser det som ganska klar fördel för Kristianstad?

– Jag tycker det. Den som vinner matchen mellan Hudik och Kristianstad tar det, tror jag. 

I den sista omgången möter Kristianstad Brödernas hemma, Hudiksvall tar emot Piteå och Vimmerby bjuder in Halmstad till kamp.

– Det kan bli delikat om det lever mellan alla tre då när samtliga möter avsågade gäng. Vi har många gånger sett hur svårt det kan vara att låsa upp sådana. Det beror på hur resultaten faller ut, men det kan vara vidöppet och då blir det en psykologisk prövning. Det kanske talar för Vimmerby till och med, som inte har så mycket förlora. För Vimmerby är det en seger bara att vara i kvalserien medan Hudik satsat i många år och Kristianstad ska gå upp. 

Vad ger du Vimmerby för chanser?

– Inte särskilt stora. Brödernas borta är en svår match. De är också riktigt starka hemma och har ju fortfarande en viss matematisk chans att spela på. Vimmerby måste vinna den för att det ska finnas liv i sista omgången.

Högt betyg för insatsen

Mikael Mjörnberg ger hittills Vimmerby högt betyg för hur de hanterat kvalserien. 

– De har tacklat det bättre än förväntat. Sedan har ju det rutinerade gardet med herrarna Carlsson, Karlsson och Ström vetskap om hur svårt det är att ta sig hit. Jag tror de rutinerade känner att man kanske inte kommer hit igen. För vissa lag som tagit sig till kvalserien är man nöjda med att ha tagit sig dit. Vimmerby har gjort det mesta av möjligheterna och oavsett hur de två sista omgångarna går så har man gjort en jättebra kvalserie. 

Tror du inte att man kan komma att gräma sig rätt mycket över fyra tappade poäng mot Piteå?

– Det är typiskt kvalserien att tappa fyra poäng mot Piteå och ta sex mot Hudik. Kristianstad förlorar enda matchen under ordinarie tid mot laget de har haft jättelätt för. Kvalserien lever sitt eget liv.

Experten tycker förstås att det är kul att kvalserien lever vidare i ytterligare några dagar.

– Det kunde ha varit stängt i tisdags, även om man suttit och låtsats att det varit spännande i två omgångar till. Nu får vi en drömtorsdag också och det är klart att man hoppas att det lever efter det också, även om jag inte tror att det blir sådan dramatik som vi har haft de två senaste åren. Så spännande kan det inte bli igen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt