Annons:

Modigs och Wahlberg laddade för SHL-äventyr:

Markus Modigs och Emil Wahlberg är laddade för SHL-debuten. Foto: Simon Henriksson

Modigs och Wahlberg laddade för SHL-äventyr: "Får nypa sig i armen"

2013/14 spelade Markus Modigs och Emil Wahlberg tillsammans i Vimmerby Hockey. Nu ska de spela ihop igen – med IK Oskarshamn i SHL.
– Det är så man får nypa sig själv i armen, säger Wahlberg.

Annons:

Många Vimmerbyprodukter och spelare som spelat i VH har tagit sig hela vägen till SHL. Två av dem är Markus Modigs och Emil Wahlberg. Även Pontus Näsén tillhör IK Oskarshamns organisation. 

I morgon väntar Skellefteå AIK i en historisk SHL-premiär för IKO.

– Det är otroligt inspirerande. Just nu är det väldigt kul med hockey och det är inte särskilt svårt att motivera sig, säger Markus Modigs.

– Det ska bli kul, det är jäkligt lätt att gå till hallen just nu, säger Emil Wahlberg.

Målet hela tiden: SHL

Markus Modigs väg till SHL har varit lång och brokig. Han var en stor talang i Linköpings juniororganisation, men sedan har karriären fortsatt i bland annat Almtuna, Kallinge/Ronneby och moderklubben Vimmerby i division 1. Så sent som för två säsonger spelade han med VH i ettan. 

Förra säsongen fick han vara med och föra upp IKO i SHL.

– På sätt och vis är det en rätt lång och krokig väg, men målet har hela tiden varit att få spela SHL och nu kan det vara dags. Det känns jäkligt mäktigt, det är ett mål man har haft hela livet att få spela i den högsta ligan. Jag är väldigt glad över att få vara med och få chansen. Jag uppskattar det nog mer i dag än om jag gjort debut som 20-åring. Det har varit skador, omvägar, en del upp och ned, men jag är nog mer redo i dag än för sju, åtta år sen, säger Modigs.

Wahlbergs väg till SHL ser något mer annorlunda. Länge spelade han i Åseda i division 2 innan klivet togs till Vimmerby. De senaste tre säsongerna har han spenderat i Hockeyallsvenskan med Västervik.

– Det har varit en lång väg, men drömmen har alltid funnits där. Man har satt upp delmål som har varit realistiska och det första var att ta sig till ettan. Nu är man här och det är så att man får nypa sig själv i armen. Det är svårt att sätta ord på det, säger Wahlberg.

"Krig varje dag"

Modigs känner att han är väl inne i IKO:s spelsystem, medan Wahlberg fortfarande är färsk i truppen.

– Det tar ett tag att komma in i det, det är en del nytt taktiskt. Jag tycker att det har gått helt okej för mig på försäsongen, men det gäller att ta tillvara på chansen om man får den. Man måste prestera varje match, annars står någon annan där och knackar på dörren. Varje dag måste man vara 100 procent, säger Wahlberg.

– Jag var med ifjol och är inne i systemet. Rent systemmässigt ligger jag längre fram i år och jag är rätt nöjd med försäsongen. Jag hoppas att man får vara med, men det är krig varje dag för att överleva. Det är en svår konkurrenssituation, säger Modigs.

Hur hårt har ni förberett er jämfört med tidigare?

– Det är mer kvalitet på det man gör. Jag har tränat två till tre pass om dagen och det är en nivå till. Nu är förutsättningarna att äta och vila bättre, så jag känner mig i bättre fysisk form. Det kommer behövas för man märker när man möter SHL-motstånd att det går fortare, att det är tyngre och att det är skillnad.

Tippas i botten

IK Oskarshamn förväntas få det jobbigt i SHL. Den samlade expertisen är överens om att IKO får förtvivlat svårt att hävda sig.

– Självklart tippas vi i botten, jag har inte sett något seriöst tips där vi inte är sist. Men jag tror att vi med vår grund och vårt spelsystem kan överraska många, speciellt på hemmaplan. Det ska vara jobbigt att komma till Oskarshamn, säger Modigs.

Wahlberg har mött IKO ett flertal gånger under sin tid i VIK.

– Det är inte lätt att komma dit och det ska vi försöka dra nytta av.

"Låtit dem utvecklas"

Markus Modigs vill dock inte säga att nytt kontrakt är det enda han hoppas på.

– Vi behöver inte spela någon propandahockey. Vi ska ta våra poäng och målsättningen är att hålla oss kvar, men får vi fart på det ser jag gärna att vi siktar på play-in. Det gäller att tävla varje dag och viktigt att vi har vi mot världen-känslan. Poängen i november är lika mycket värda som i början och slutet, så vi måste vara noggranna i den dagliga verksamheten. Det finns mycket poäng att hämta i transportsträckan.

Utöver Modigs är både VH-sönerna Linus Hultström och Christoffer Törngren i SHL.

– Vimmerby har gjort det bra, man har gett många chansen och låtit dem utvecklas. Det är grymt kul. Jag hoppas att det ska gå bra för Vimmerby också, så att de kan ta steget upp i seriesystemet.

"Konstig tanke"

Som SHL-spelare från Vimmerby föds förstås tanken på att man är en förebild för unga hockeyspelare i klubben.

– Tanken slår en ibland och det är en konstig tanke. Jag är fortfarande samma gamla "Macke", som vem som helst, även om jag spelar hockey på Sveriges högsta nivå. I somras var jag på lite barnkalas med matchtröjor och klubbor, och man märker att man betyder mycket för de yngre. Att vara en god förebild strävar man efter, säger Modigs.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt