Annons:

Wahlbergs IKO vill motbevisa expertisen efter bottentipsen:

Emil Wahlbergs IK Oskarshamn möter Brynäs i kvällens SHL-premiär. Foto: Ossian Mathiasson

Wahlbergs IKO vill motbevisa expertisen efter bottentipsen: "Då blir vi svåra att slå"

IK Oskarshamn inleder sin andra SHL-säsong med bortamatch mot Brynäs IF i afton. Precis som i fjol är IKO bottentippat av expertisen. 
– Det spelar nog ingen roll vad Oskarshamn värvar för spelare, de kommer alltid bli bottentippade för att de har varit med så kort tid i SHL, säger IKO-backen Emil Wahlberg. 

Annons:

SHL-säsongen är igång för merparten av lagen. I kväll trycker IK Oskarshamn på startknappen och spelar sin första match under andra säsongen i den högsta ligan inom svensk hockey. 

Under Oskarshamns bussresa mot Gävle efter onsdagens förmiddagsträning fick vår tidning en pratstund med den 31-årige backen Emil Wahlberg, som går in på sin andra SHL-säsong efter att ha tagit den långa vägen från division 3 till SHL.

"Jag vill bli bättre"

Han har spelat med moderklubben Åseda i både division 2 och 3, Vimmerby i Hockeyettan, Västervik i allsvenskan och till slut hamnat i SHL med Oskarshamn.

– Det är superkul, jag njuter av varenda sekund. Det har tagit tid för mig att komma dit där jag är i dag och man vet aldrig när det tar slut. I mina ögon är det få förunnat att få leva på att utöva det man tycker bäst om att göra. Jag försöker bara njuta och bli bättre varje dag. Även om jag är 31 år så vill jag bli bättre. Jag försöker träna extra på isen efter träningarna och jobba med detaljer, säger Emil Wahlberg. 

Trodde du att du skulle nå SHL under din karriär?

– Visst tänkte man på det när man var 13–15 år och siktade på att komma med i TV-pucken, då drömde man om att komma till SHL och kanske längre än så. När jag spelade i Åseda så sneglade jag mot Hockeyettan. När jag kom till Vimmerby och gjorde bra ifrån mig så tittade jag mot allsvenskan. Samtidigt fick vi barn, byggde hus och började stadga oss så jag letade inte aktivt efter någon klubb i allsvenskan och hade ingen agent, säger Wahlberg.

När Västervik tog klivet upp i allsvenskan inför säsongen 2016/17 kom frågan och Wahlberg erbjöds ett kontrakt som han tackade ja till.

– VIK gick upp och kunde erbjuda en lösning som funkade för mig och familjen. När jag fick erbjudandet och kunde vara tjänstledig och leva på hockeyn under åtta månader om året så tyckte jag att det var skitkul. Att det blev SHL efter två säsonger i allsvenskan är ren bonus, säger han. 

"Ska hänga med mer i offensiven"

I kväll spelar Wahlberg och hans Oskarshamn seriepremiär borta mot Brynäs.

– Det ska bli kul, alltid pirrigt med premiär. Det känns som att vi har fått ihop ett bättre lag i år. De ansvariga har hittat roller till alla spelare, det är det som känns som den största skillnaden.

Har din roll förändrats jämfört med förra säsongen då IKO har ny huvudtränare?

– Min roll är i princip densamma. Det blir mycket spel i fem mot fem och boxplay. Det enda de har velat ändra på är att jag ska försöka hänga med mer i offensiven. Förra säsongen var vi mycket i egen zon och så fort man kom ut därifrån så åkte man och bytte för att man hade varit inne så länge. Vi som backar ska våga mer och hänga med mer i anfallen.

Oskarshamn förväntas precis som i fjol få det jobbigt i SHL och tippas i botten av många experter och personer runt hockeyn.

Hur ser du på att ni är bottentippade av expertisen igen?

– Vi tror på oss själva och gör vårt jobb varje dag för att vi ska bli bättre. Det spelar nog ingen roll vad Oskarshamn värvar för spelare, de kommer alltid bli bottentippade för att de har varit med så kort tid i SHL. Vi tror på oss själva. Spelar vi som vi kan och har gjort sedan årets säsong började så kommer vi bli jäkligt svåra att slå.

Modigs spelar premiären i Gävle

Oskarshamns målsättning är att ha två lag bakom sig när grundserien summeras efter 52 omgångar. 

– Förra året förlorade vi många jämna matcher med uddamålet. Vi måste lyckas vinna sådana matcher och se till att alla drar åt samma håll och att vi gör det vi tränar på. Då vet vi att det kommer gå bra. 

Både IKO och Brynäs har nya huvudtränare – Martin Filander i Oskarshamn och Peter Andersson i huvudtränare – och värt att notera är att de har jobbat tillsammans i Malmö i fyra säsonger.

– Det kommer bli en tuff match, det gäller att vi är på tårna för att kunna ta poäng.. Brynäs är ett bra lag som har värvat bra i sommar. Med tanke på att de har tagit in Peter Andersson så lär de spela på ungefär samma sätt som vi spelar. Filander (Martin) var med Peter (Andersson) i Malmö i många år.  

IKO saknar Nichlas Torp och Rickard Palmberg i premiären. Pontus Näsen, som spelade i VH säsongen 2018/19, och Vimmerbysonen Markus Modigs finns med i truppen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt