Annons:

VÄSTERVIKS IK STÖDER FÖRSLAG OM ATT STÄNGA LIGAN

Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson lanserar i kväll ett förslag om att stänga HockeyAllsvenskan så att inget lag ska kunna åka ur den här säsongen. Foto: Arkivbild

VÄSTERVIKS IK STÖDER FÖRSLAG OM ATT STÄNGA LIGAN

Expressen avslöjar i kväll att upp emot hälften av klubbarna i Hockeyallsvenskan vill att ligan stängs nedåt. Västerviks IK är en av de drivande i frågan.
– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, bekräftar klubbens sportchef Emil Georgsson.

Annons:

I slutet av förra veckan gav regeringen besked om att det inte blir några lättnader av de restriktioner som gäller för insläpp av publik på bland annat hockeymatcher. Det är 50 personer som gäller.

I slutet av den här veckan inleds Hockeyallsvenskan, och det är flera klubbar som nu fruktar för sin överlevnad. Problem med likviditeten kan komma att bli allvarliga om inget drastiskt sker, menar man.

Och drastiskt kan man nog också kalla det förslag som nu lyfts fram.

Västervik och Kristianstad ska vara två av klubbarna som redan nu står bakom förslaget att stänga Hockeyallsvenskan nedåt, så att inget lag kan åka ur. Samtidigt vill man att det ska hålls öppet för avancemang uppåt.

"Göra oss gott att inte kapprusta" 

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval.

– Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd, säger Emil Georgsson till Expressen.

"En sportslig orättvisa" 

Georgsson menar vidare att coronasituationen kan göra att ”tävlingsbalansen blir skev”.

– Det finns också en sportslig orättvisa som kan uppstå om ett lag får corona vid fel tidpunkt. Tänk ett scenario där ett lag drabbas av viruset i februari då man ligger i en tajt streckstrid. Då tvingas du lämna walkover och riskerar att åka ur på grund av det. En annan risk är att lag kanske döljer sjukdom för att kunna spela med bästa laget i skarpt läge, säger han till Expressen.

Förbundet som beslutar 

Till syvende och sist är det ishockeyförbundets styrelse som beslutar om vad som ska gälla för uppflyttning och nedflyttning, och om att tävlingsbestämmelserna i så fall ska ändras.

Det man har att ta ställning till är också att om ligan bara ska vara stängd för nedflyttning. Uppflyttning från HA till SHL ska fortfarande vara möjligt, liksom uppflyttning från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan, enligt förslaget.

Korrigera nästa säsong 

Förslaget är att det bara ska vara aktuell denna säsong då tiderna är extrema och extraordinära insatser krävs.

– Vi ser helst en stängning av ligan nedåt, men att det ska vara möjligt att gå upp. Då får man spela med fler lag nästa säsong och sedan korrigera det genom att två lag åker ut säsongen 21/22. Det skulle inte lösa något problem, men det tar bort en stor stress i att riskera att åka ur, säger Georgsson till Expressen.

Svar från förbundet

Sent på måndagskvällen skriver Expressen att Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson återkom med ett svar:

”Svenska Ishockeyförbundets stämma - förbundsmötet - fattade så sent som 2019 beslut om en ny seriemodell som innebär att ett lag går upp och ett åker ur mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan varje år. Detta efter en gedigen serieutredning där vikten av möjligheten att gå upp i seriesystemet, och därmed risken att åka ur, lyftes fram av en mycket bred majoritet av distrikt och röstberättigade föreningar i svensk ishockey.”

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt