Annons:

Johan Schreiber kommer med stor sannolikhet försvinna från Vimmerby Hockey. Forwarden siktar på att bli tysk medborgare och spela i en tysk liga kommande säsong. Foto: Ossian Mathiasson

Forwarden så gott som förlorad för VH – jobbar på att få medborgarskap i annat land

Johan Schreiber kommer med stor sannolikhet lämna Vimmerby Hockey. Forwarden jobbar på att få tyskt medborgarskap och signa kontrakt med en klubb i andra- eller tredjeligan i Tyskland. 
– Det blir ingen fortsättning i Vimmerby som det ser ut just nu, säger BIK Karlskoga-fostrade Johan Schreiber. 

Annons:

Det har gått några veckor sedan Vimmerby Hockeys säsong avslutades snöpligt efter en mycket rafflande och tuff kvartsfinalserie mot Troja/Ljungby. 

När Vimmerby jagade 4–4 i slutskedet av ett fem minuter långt numerärt överläge fick Johan Schreiber lämna isen. Domaren gav honom matchstraff för en slashing som aldrig skedde då han ramlade av en crosschecking i ryggen. Den 22-årige värmlänningen har lämnat Vimmerby och är hemma i Karlskoga.

– Jag åkte hem ganska tidigt efter säsongen och jobbar i Karlskoga. Jag var helt säker på att vi skulle gå upp efter jul. Jag ska inte ljuga och säga att jag var förbannad när Troja gick upp. Det kändes ungefär som en spark i magen när man låg ner när de gick upp, säger Johan Schreiber. 

Vill bli tysk medborgare

Vad som händer till kommande säsong är oklart, men det är inte mycket som talar för att han återvänder till Vimmerby. 

– Det blir ingen fortsättning i Vimmerby som det ser ut just nu. Skulle allt skita sig utomlands så är det Vimmerby jag vill spela i om det blir Hockeyettan. Jag har varit tydlig mot Morgan (Persson) och resten av laget att det är Vimmerby som gäller om det blir spel i Hockeyettan, jag ser inget annat, säger Schreiber. 

Hur vill du summera din tid i Vimmerby?

– Jag trivdes sjukt bra i Vimmerby. Det finns jäkligt många fina människor i laget och det är en förening som verkligen påminner om hur det är i BIK Karlskoga. En vettig miljö, bra syn på människor och bra lagmoral. 

Vad är det för utlandsäventyr som du är sugen på?

– Jag kommer förhoppningsvis få medborgarskap för att bli halvtysk i höst någon gång. Det är något som jag har haft i kikaren de senaste två-tre åren och det är bra att ha tyskt medborgarskap om man vill spela i Tyskland. Jag vill köra på fullt ut och se hur det går. 

Jobbat med tyskt pass i ett år

Han berättar att han förmodligen kommer börja i samma liga (tyska tredjeligan) som han var i innan han anslöt till Vimmerby i mitten av december. 

– Om jag får det tyska passet blir jag icke-import, jag hoppas att jag kan spela på en högre nivå i Tyskland, som kanske motsvarar allsvenskan, då. 

Är det klart vilken tysk klubb du ska inleda kommande säsong i?

– Nej, det är inte klart. Det är svårt att säga, det finns kanske ingen klubb som vill ha en spelare som de vet kommer sticka senare under säsongen. Det blir lite mixtrigt. 

Det finns inga tankar på att köra ett år till i VH och försöka ta upp klubben i allsvenskan?

– Det hade absolut kunnat vara en bra väg att gå men jag har hållit på och jobbat med det tyska passet i ett års tid. Det kostar mycket pengar för att ta fram dokument och det blir svårt att få tyskt pass om jag inte har ett hockeyjobb i Tyskland.

"Vill fullfölja detta fullt ut"

Han har så här långt betalat drygt 3 000 kronor bara för att få ut dokument och jobbar på att göra klart med en klubb i Tyskland. 

– Förhoppningsvis blir det spel i norra, östra eller västra delen av Tyskland. Jag vill fullfölja detta fullt ut. Det spelar ingen roll om jag får ja eller nej och att de kanske avslår ansökan. Det viktigaste är att jag har gjort det fullt ut. När jag är 35 år vill jag inte ångra mig att jag aldrig tog chansen att få den här möjligheten i Tyskland.

Schreiber berättar att det är tillåtet med två importspelare i tredjeligan, fyra i andraligan och sex i högstaligan.

Det finns ingen tysk klubb i första- eller andraligan som skulle kunna plocka dig direkt?

– Jo, det har funnits lite diskussioner. Det kan finnas en klubb i andraligan som kan stå ut med att ha mig som import i ett par månader trots att jag inte är tillräckligt bra för att vara import i andraligan. Det är hög konkurrens om importplatserna. När jag blir tysk medborgare konkurrerar jag med spelare från Tyskland. 

Öppen för VH-återkomst i framtiden

Han hoppas kunna få svar på medborgarskapsförfrågan i höst och har fått indikationer på att det kan lösa sig. 

– Ja, jag har en kontakt i Tyskland och han har en advokat som hjälper till. Han påstår sig säga att jag kommer få det mellan september och december. Jag hoppas att det är sant. 

Han har i samtal med VH:s klubb- och sportchef Morgan Persson varit öppen med att han siktar på spel i Tyskland. 

– Jag tycker att vi har varit öppna mot varandra och jag hoppas att han känner samma sak. Jag och min agent har fått ett kontraktsförslag och sagt att vi ska köra på Tyskland. Om allt skulle skita sig utomlands så hänger allt på om Vimmerby är intresserade, har plats i truppen och känner att de behöver ha in mig. Jag och "Mogge" har kommit bra överens. 

Är du öppen för en återkomst till Vimmerby i framtiden?

– Ja, det tror jag absolut. Jag är inte så gammal men jag har ändå spelat många säsonger på a-lagsnivå. Jag vet vad jag tycker är rätt där jag ska spela. Jag tycker om Vimmerby väldigt mycket och snackar högt om Vimmerby. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt