Annons:

Anbuden en guldgruva för VMS - drog in miljonbelopp

Semesterracet blev som vanligt en publikfest och en ekonomisk fullträff för Vimmerby MS. Foto: Linus Johansson

Anbuden en guldgruva för VMS - drog in miljonbelopp

Semesterracet är förstås Vimmerby MS enskilt överlägset största inkomstkälla. Det som sticker ut allra mest är anbuden.
– Utan de pengarna skulle vi inte kunna driva runt den här tävlingen, säger VMS-ordföranden Roger Karlsson.

Annons:

Semesterracet är över för den här gången. För arrangerande Vimmerby MS innebar tävlingen, förstås, ett stort ekonomiskt tillskott. Publiken vallfärdade till Gnagaredalen under fem dagar och kommersen i kioskerna var högre än vanligt. Något som också var högre var antalet anbud på bilarna. Just anbuden är en riktig kassako för Vimmerby MS.

”En bra peng”

Efter varje dag läggs det anbud på bilarna och den totala summan i år blev 9 435 anbud. Varje anbud kostar 200 kronor att lägga och varje krona tillfaller arrangörsklubben, i det här fallet Vimmerby MS. Inkomsterna för anbuden var alltså närmare två miljoner kronor. 1 887 000 för att vara exakt.

– Ser man anbuden som en separat grej så är det klart att det är en bra peng. Men det är en del av tävlingen. Utan anbudspengarna skulle vi inte kunna driva runt Semesterracet. Tittar vi på campingen till exempel så är det mer eller mindre ett nollsummespel och vi har billiga anmälningsavgifter för förarna.

Svårt med exakt siffra

Förra året fick VMS in drygt 1 550 000 kronor på anbuden.

– Det är en otrolig ökning på anbuden jämfört med förra året. Även om det var fler startande i år så trodde jag inte på någon större ökning utan snarare att det skulle bli något liknande som förra året, säger Beatrice Ågren Karlsson, tävlingsledare för Semesterracet.

Exakt hur mycket publik som totalt besökte Semesterracet är omöjligt att säga. Men siffran lär i vanlig ordning ha legat på närmare 25 000 åskådare.

– I och med att vi inte har några vändkors och att alla upp till 15 år går in gratis så är det svårt att säga något exakt. Men tittar vi totalt i kioskerna över fem dagar så ökade försäljningen med 90 000 kronor jämfört med 2016, säger Roger Karlsson.

Över 400 funktionärer

Han har ingen slutsumma för hur mycket plus VMS har gjort på årets tävling.

– Men utan att ha räknat på det så har det säkert gått jättebra ekonomiskt. Semesterracet är förstås väldigt viktigt för oss. Vi har en stor anläggning som kostar pengar att driva. Vi måste helt enkelt tjäna pengar på våra tävlingar, säger Roger Karlsson.

Över 400 funktionärer har varit igång under Semesterracet.

– De allra flesta jobbar ideellt för Vimmerby MS. Men vi tar också hjälp av ett antal föreningar som vi betalar. Vi har inte folk för att klara allt själva. Jag vill passa på att tacka alla som har ställt upp under veckan.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt