Annons:

Stor minskning för Semesterracet:

Beatrice Ågren Karlsson ser flera anledningar till att antalet anmälda till Semesterracet har minskat. Foto: Linus Johansson

Stor minskning för Semesterracet: "Trodde på fler anmälda"

Tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson hoppades på runt 700 anmälda till Semesterracet. När anmälningstiden tog slut hade knappt 600 förare anmält sig till sommarens folkracefest i Vimmerby.


– Jag trodde på fler anmälda i seniorklassen, men tycker ändå att vi har ett bra startfält, säger Ågren Karlsson, som nu öppnar upp för chansen att efteranmäla sig till tävlingen.

Annons:

Semesterracet har i måna år varit en av Sveriges största folkracetävlingar, ofta den allra största. Så blir det i år också, trots en rejäl minskning i antalet anmälda. 

Historiskt har tävlingen ofta lockat över 700 tävlande. 2018 anmälde sig 748 stycken och 2019 var den siffran 737. 2020 och 2021 ställdes Semesterracet in på grund av Corona-pandemin. Förra året var motorfesten tillbaka och till tävlingen anmälde sig 698 förare. Beatrice Ågren Karlsson hoppades på något liknande i år. Men när anmälan stängde natten mot midsommarafton landade antalet anmälda på 593 stycken.

Fattas 80-90 seniorer

Dessa fördelas på 312 seniorer, 103 damer, 93 veteraner och 85 juniorer. Jämfört med förra året är det en klar minskning i seniorklassen och även antalet veteraner har minskat. På damsidan är det ett plus med ungeför 20 stycken medan juniorerna har ett liknande startfält, sett till antalet anmälda, som 2022.

– Man kan säga att det fattas närmare 80-90 seniorer jämfört med det vi önskar. Det låter lite dumt att säga, men det är så det är. Visst är det en minskning, men det kommer att bli bra dagar ändå, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Är du förvånad?

– Nej, egentligen inte. Det är dyrt att åka iväg och det har blivit tuffare att få en bil på bud. Jag är inte jätteförvånad, men trodde att vi skulle hamna på runt 120 anmälda samtliga tre dagar i seniorklassen. Nu hamnade vi på 110 en dag och strax över 100 de andra två dagarna. Överlag har det varit lite mindre anmälda till många tävlingar i år.

"Det är budhysteri"

Arrangerande Vimmerby MS har flaggat för att Semesterracet kommer att bli tuffare i år, bland annat kommer färre förare att ta sig vidare till finaldagarna.

Kan detta ha bidragit?

– Klart att någon har tyckt att det är ett dåligt beslut och det kan ha varit en bidragande orsak för några. Men i första hand tror jag att det handlar om ekonomi och svårigheterna att få en bil på bud, det är budhysteri vid tävlingarna.

Det mesta talar nu för att VMS kommer att öppna upp för chansen att efteranmäla sig till tävlingen.

– Förra året tog vi inte emot några efteranmälningar. I detta läge har vi inte tagit beslut hur vi ska göra, men till 99 procent kommer vi att öppna upp för möjligheten att efteranmäla sig. Vi vet att en del tävlar i helgen och kanske inte vet om de har tillgång till en bil till Semesterracet. Programmet trycks på tisdag och fram tills dess är det troligt att vi kommer ta emot efteranmälningar, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Svärd saknas

Förra året vanns Semesterracet av Niklas Karlsson (senior), Therese Lennartsson (dam), Malve Westerling (junior) och Arne Särnmo (veteran). I nuläget är Karlsson, Westerling och Särnmo anmälda även till 2023 års upplaga av Semesterracet. För Malve Westerlings del väntar dock styrning i seniorklassen denna gång.

En som däremot inte är anmäld i nuläget är Tobias Svärd, som har vunnit Semesterracet vid tre tillfällen. Återstår att se om han tar chansen att efteranmäla sig för att ha möjlighet att bli historisk som första förare att vinna tävlingens seniorklass fyra gånger.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt