Annons:

Vimmerby är redo för folkracefest - hyllningen:

Snart går starten för den 41:a upplagan av Semesterracet. Foto: Linus Johansson

Vimmerby är redo för folkracefest - hyllningen: "guld värt"

Vimmerby är ännu en gång redo för folkracefest. På tisdagsförmiddagen startar den 41:a upplagan av Sveriges största folkracetävling Semesterracet.
– Många har redan kommit till Vimmerby. Så här dagen innan är det en bra känsla, säger tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson.

Annons:

Vi har tidigare berättat att antalet anmälda till Semesterracet har minskat till det här året. På så sätt följer tävlingen många andra folkracetävlingar i Sverige.

– I första hand tror jag att det handlar om ekonomi och svårigheterna att få en bil på bud, det är budhysteri vid tävlingarna, har Beatrice Ågren Karlsson tidigare sagt.

330 funktionärer

Till slut blev det totalt cirka 600 förare som anmälde sig till de fyra klasserna; senior, dam, junior och veteran. Efter några avanmälningar kommer det att vara runt 585 stycken som kommer till start i Vimmerby under vecka 28.

Arrangerande Vimmerby MS och den imponerande skaran av funktionärer är redo för en fullspäckad vecka.

– Totalt har vi runt 330 funktionärer som sköter bland annat anbud, posteringar, besiktning med mera. Det är guld värt att de lägger en veckas semester här. Semesterracet skulle aldrig gå att genomföra utan dem. Utöver dem har vi flera föreningar som jobbar under veckan som sköter entré, parkering, kiosker och städning.

Vad ser du mest fram emot med veckan?

– Att möta förarna, publiken och alla funktionärer igen.

Färre tar sig vidare

Seniorerna kommer att kvala tisdag, onsdag och torsdag och köra finaler på lördag. Även damerna kör finaler på lördag och för den klassen är det kval onsdag och torsdag. Juniorerna kvalar tisdag och onsdag och kör finaler på fredag. För veteranerna avgörs hela tävlingen på fredag.

Tanken är att tävlingsdagarna ska bli lite kortare i år, inte bara beroende på att det är färre anmälda.

– Förra året tog sig 48 seniorer vidare från varje kvaldag, i år blir det bara 36. Det innebär att det totalt blir 108 seniorer som får köra på lördagen. Dessutom är det färre förare som får köra tre kvalomgångar. Det ska inte vara så lätt att ta sig till finaldagen i Sveriges största tävling. Det ska inte vara som en vanlig tävling utan vi vill ha det lite tuffare och lite hårdare. Det ska bli jättekul att se hur detta slår ut och hur tufft det kommer att bli, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Kan bli blött

Vädermässigt ser det ut att bli blandad kompott under veckans gång. Enligt prognosen blir det en hel del regn under främst onsdagen, medan det ser ut att bli betydligt soligare under tävlingens tre sista dagar.

– Klart att det blir lite annan typ av körning om det blir mycket regn. Men det finns också många förare som gärna kör när det är blött och som tycker att det är roligt när det är halt, säger Beatrice Ågren Karlsson.

I vanlig ordning kommer Kjell Fransson att hålla ett invigningstal innan tävlingen startar på tisdagen. Traditionsenligt blir det också nationalsång av Marlene Karlström.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt