Annons:

SMK hintar om ny kåsa i Vimmerby:

Novemberkåsan i Vimmerby blev en stor succé. Foto: Stefan Härnström

SMK hintar om ny kåsa i Vimmerby: "Då får de gärna ta det"

Ännu finns ingen arrangör av Novemberkåsan 2024. SMK:s centralstyrelse öser också lovord över Vimmerby MS arrangemang i år.
– Jag tror inte de orkar med en kåsa till, men har vi ingen annan får de gärna ta det, säger C-G Larzon, som ordförande för SMK:s centralstyrelse.

Annons:

I helgen avgjordes Novemberkåsan i Vimmerbyskogarna. Tävlingen blev en riktig fullträff. 169 förare kom till start i den klassiska endurotävlingen och 68 tog sig i mål. Tiotusentals människor följde dramatiken på plats.

C-G Larzon, ordförande i SMK:s centralstyrelse, har knappt tillräckligt med superlativ för att beskriva årets kåsa. 

– Summeringen är kort och gott att det var toppen. Det var ett fruktansvärt bra arrangemang. Banan var helt okej och ganska precis som vi vill ha det. Publikmässigt var det oerhört bra och det var riktigt härlig stämning. Det var bra ordning på det. Fredrik (Johansson, tävlingsledare) har gjort det igen. Han börjar bli varm i kläderna kan man säga, menar C-G Larzon. 

Vimmerby MS har varit en flitig arrangör av kåsan det senaste decenniet. Så sent som 2018 var tävlingen också i Vimmerby. Det är ett bekymmer att få tag i just arrangörer.

– Det gäller att få tag på arrangörer. Det har blivit svårare och beror både på att militären behöver mer mark och på miljöaktivister. Det är ett tufft jobb. 

Inget klart med arrangör

För varken 2024 eller 2025 finns ännu någon arrangör av kåsan. I princip klart är att Novemberkåsan 2026 ska köras i Uppsala.

– Den första Novemberkåsan kördes 1915 i Uppsala. Med tanke på att vi har haft uppehåll under världskrigen, högertrafikomläggningen och pandemin så blir den 100:e kåsan 2026. Uppsala har ansökt och vill köra, så det kommer bli häftigt. Tanken är att det ska bli samma spår som vi en gång startade i. 

Men 2024 och 2025 då?

– Det är det som är det stora problemet. Vi vill att det ska gå var tionde år på samma ställe, men Vimmerby är ju egentligen ingen SMK-klubb, men vi har ändå tagit beslutet att Vimmerby får arrangera. Vimmerby är en väldigt stark och bra arrangör. 

Kan Vimmerby bli aktuellt om ingen annan anmäler sitt intresse?

– Jag tror inte att de orkar med det, men har vi ingen annan så får de gärna ta det. Men man får inte köra slut på sina funktionärer. 

Kan bli i Karlskoga

SMK:s centralstyrelse har några förslag ute. 

– Vi har faktiskt Karlskoga lite på gång. Enduro-SM går där 2024, så vi får se. Utöver marker så är också start- och målplats ett problem. Det är inte så många kommuner som har ett ALV. Det var verkligen toppen, vilken depå vi hade, säger C-G Larzon.

Kan Vimmerby bli en nödlösning?

– Det vore välkommet i sådana fall, men vi får se helt enkelt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt