Annons:

Kurts skapelse lever vidare – med dottern som tävlingsledare: ”Berör mig väldigt mycket”

Beatrice Ågren Karlsson och Ulf Karlsson är redo för den 39:e upplagan av Semesterracet. Foto: Linus Johansson

Kurts skapelse lever vidare – med dottern som tävlingsledare: ”Berör mig väldigt mycket”

Kurt Ågren är för alltid ihågkommen som Mr. Semesterracet. Sedan 2010 är hans dotter Beatrice Ågren Karlsson en del av tävlingsledningen.
– Jag har lite extra känsla för Semesterracet, det är en tävling som berör mig väldigt mycket, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Annons:

I morgon, tisdag, startar Sveriges största folkracetävling Semesterracet i Gnagaredalen i Vimmerby. Den körs nu för 39:e gången. Pappa till tävlingen är Kurt Ågren, för evigt ihågkommen som Mr. Semesterracet.

”Särskild känsla”

Kurt Ågren gick bort i februari 2009, men hans skapelse Semesterracet har levt vidare. Sedan 2010 är hans dotter Beatrice Ågren Karlsson en av dem som ser till att tävlingen står sig fortsatt stark i sin roll som tävlingsledare. En roll som hon delar med bland annat sin man Ulf Karlsson.

– Jag har i många år haft en särskild känsla för just Semesterracet. Det är en tävling som jag känner extra för och det är nog rent personligt, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Eftersom Kurt startade tävlingen?

– Precis, det berör mig väldigt mycket. Jag tänker en del på det under tävlingens gång, på gott och ont.

Hänger på vädret

När vi pratade med Beatrice Ågren Karlsson på måndagseftermiddagen kände hon att allt var under kontroll inför tävlingsstarten.

– Den här dagen handlar mycket om att avsluta det sista inför-jobbet och att få ihop allt. Det är mycket som ska knytas ihop. Fler och fler förare och funktionärer dyker upp, telefonen ringer hela tiden och människor står på kö utanför dörren. Det känns som att det är folk överallt, skrattar Beatrice Ågren Karlsson.

Semesterracet har i många år körts i stekande värme, men riktigt så ser det inte ut att bli i år. Enligt väderprognosen ska det inte bli mycket varmare än 20 grader någon dag. I skrivande stund talar prognosen om regn på fredag, men i övrigt regnfritt under veckan.

– Mycket hänger på vädret och prognosen ser bättre ut än vad den gjorde i går. Det gör absolut ingenting om man behöver ha långbyxor på sig, bara man slipper regnställ och paraply så går det bra.

Alla ”storåkare” är med

Närmare 740 förare anmälde sig till årets upplaga av Semesterracet, vilket är en mycket bra siffra och nästan lika många som förra året.

– Vi har fått 20 återbud och det kommer att komma ytterligare en del. En del chansar och hoppas kunna hitta en bil under veckans gång. Förra året hade vi runt 40 återbud, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Seniorerna kör sina kval tisdag, onsdag och torsdag. Veteranerna kvalar tisdag och onsdag medan juniorerna kvalar onsdag och torsdag. Damerna kör hela sin tävling inklusive finaler på fredagen och då kör även veteranerna sin finalomgång. Semesterracet avslutas på lördag, som är finaldag för seniorer och juniorer.

– Vi har ett vasst startfält. Det är ingen storåkare som har lämnat återbud i nuläget, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt