Annons:

Josefine startar i krävande SM-tävling – har laddat med mästaren

Josefine Berglund är på plats i Landskrona för årets premiär i motocross-SM. Foto: Privat

Josefine startar i krävande SM-tävling – har laddat med mästaren

Förra året körde Josefine Berglund inte en enda motocross-tävling. Nu är Vimmerbytjejen redo för en tävlingshelg som förväntas bli extremt tuff. 
– Det kommer att bli riktigt tufft. För min del blir det säkert en hel del nerver och mer stress än vad det brukar vara, säger Vimmerby MS-föraren inför SM-premiären.

Annons:

Josefine Berglund har tävlat i motocross-SM både 2018 och 2019. Säsongen 2019 slutade den nu 18-åriga Vimmerbytjejen på en total 14:e plats i klassen MX-Women. Året efter blev det inget tävlingsåkande alls för hennes del.

– På grund av Corona blev det bara två SM-deltävlingar förra året och jag var sjuk båda gångerna, säger Josefine Berglund.

”Väldigt sandig”

När vi pratade med VMS-föraren på fredagskvällen hade hon precis kommit till Skåne och Landskrona, där de två första deltävlingarna i SM-serien avgörs i helgen.

– Det normala är att en SM-deltävling körs över två dagar. Nu kör vi en hel tävling med tidskval och två heat både lördag och söndag.

Som om inte det vore nog så är banan i Landskrona inte helt enkel.

– Det är en tuff bana. Den är väldigt sandig och det är svårt att hitta en liknande bana någon annanstans i Sverige. Det tar aldrig slut med hålor och djupa spår, det är lite som att åka på en sandstrand. Jag har försökt att förbereda mig på bästa sätt och tränat på banor här nere för att hitta något hyfsat liknande, säger Josefine Berglund.

Hur tuff skulle du säga att den här helgen blir?

– I och med att det är så fruktansvärt sandigt så hade det varit tuff med en vanlig tävlingshelg. Nu blir allt ännu tuffare. Banan tar mer stryk och det blir tuffare för mig som förare, både fysiskt och psykiskt. Jag har inställningen att det här kommer att bli riktigt jobbigt.

Stora skillnader

För att komma så väl förberedd som möjligt har Josefine Berglund tagit hjälp av bland annat klubbkamraten och flerfaldiga SM-vinnaren Filip Bengtsson.

– Målet med säsongen är att vara topp tio totalt i klassen när det ska summeras. Jag skulle vilja sätta en topp 10-placering totalt redan den här helgen. Jag tror på mig själv och känner att jag har gjort vad jag har kunnat för att förbereda mig så bra som möjligt. Efter den här helgen vet jag mer om mina svagheter och vad jag ska träna mer på.

Åldern på förarna i MX-Women varierar rejält.

– Jag är ju själv bara 18 år, men möter folk som är 30 år och har mycket mer rutin. Det är också stor skillnad på styrkan i motorerna. Jag är en av tre som kör på 125-cykel och på raksträckorna blir det som en vindpust och så drar de andra i väg. Samtidigt känner jag mig säker på att orka hela vägen då min cykel är lite lättare, säger Josefine Berglund.

Tävlingen kommer att sändas live på Youtube. Klicka HÄR för att komma till sändningen.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt