Annons:

  • Flera lokala framgångar på Gotland – hon vann damklassen

    Kinda-förarna Malve och Adelinn Westerling vann sina klasser på Gotland. Foto: Privat

  • Flera lokala framgångar på Gotland – hon vann damklassen

    Johan Karlsson från Vimmerby MS.

Flera lokala framgångar på Gotland – hon vann damklassen

De lokala folkraceförarna firade stora framgångar på Gutefestivalen i veckan. Allra bäst gick det för Adelinn Westerling som vann damklassen. 

Annons:

Svänghjulet, bottenplattan, växellådan, kylvattenslangen och kardanstången pajade. Med hjälp av kunniga kompisar kunde Vimmerby MS Volvoåkare, Johan Karlsson fortsätta från kvalet till finalerna.

Johan slutade fyra i B-finalen i Gutefestivalen. Johan Karlsson, hade en hel del svettpärlor att torka ur ansiktet efter finalåket i Gutafestivalen, folkrace, på Gotland igår.

– Jag tror att både jag och bilen var lika trötta efter tre finaler på rad, sa en nöjd Johan Karlsson.

– Mitt mål var att gå till A-final men med tanke på allt som hände så är jag otroligt nöjd. Jag vill tacka alla som hjälpte mig att reparera bilen.

"Hade massor av kunniga kompisar"

Det var inte bara tre finaler på rad som körde ihop det för Johan. I sista kvalheatet så gick två bultar av i svänghjulet och slet sönder både bottenplattan, lameller och växellådan. Det är inga reservdelar alla folkraceåkare har med sig.

– Jag lyckades få låna en växellåda av en gotlänning. Lameller och bottenplatta hade jag med mig. I stället för bultar till svänghjulet fick vi svetsa ihop.

En vanlig bilverkstad hade tagit minst två veckor på sig för att utföra detta jobb.

– Men jag hade massor av kunniga kompisar som hjälpte till och vi lyckades få ihop bilen bara några minuter innan D-finalen. Jag måste verkligen påtala att vi som kör folkrace är som en familj. Vi är konkurrenter ute på banorna med hjälper varandra i depån. Det är hur härligt som helst, säger Johan Karlsson.

Vann D-finalen

Johan vann D-finalen och gick genom runner up till C-finalen – som Johan också vann och gick vidare till B-finalen.

– Vattenslangen till kylaren lossnade i C-finalen men vi lyckades få ordning på det också. Jag var rädd att bilen inte skulle hålla utan kylning i C-finalen men det gick bra, säger Johan.

I B-finalen fortsatte eländet.

– Jag fick ju ytterspåret i starten, det mindre bra startspåret. Men jag kom ut som trea och hängde på. Det höll i två varv, sedan gick kardanaxeln av. Då var det bara att kasta in handduken.

Volvon Johan åkte i är samma bil som han hade i Bilcross-SM i Jönköping i början av juni – men med en annan motor.

– Jag fick behålla bilen idag och lyckades köpa en annan Volvo 240, som jag tänker ha i tvådagars i Laxå den 14–15 augusti. Om jag nu kommer med. Det är en enorm konkurrens om startplatserna, alla är sugna att komma i gång efter coronastoppet förra året och i våras, säger Johan Karlsson.

Tre deltävlingar kvar

I Bilcross-SM återstår tre deltävlingar, Strängnäs den 4 och 5 september och sedan finalen i Jönköping den andra oktober.

– De tävlingarna tänker jag köra men i vilken bil vet jag inte i dagsläget. Den jag har haft här på Gotland är för sönderkörd. Får se hur ”nyförvärvet” fungerar, med en vassare motor i, säger Johan Karlsson.

Det var inte bara för Johan Karlsson som det gick bra bland VMS-åkarna. Robin Eriksson slutade fyra i C-finalen. På damsidan slutade Marie Karlsson på femteplats och gjorde mycket bra kvalomgångar. Adelinn Westerling, Kinda MK, vann damklassen. Adelinn som bor i Vimmerby och som anmäls som Vimmerby när hon kör i Bilcross-SM (i Bilcross-SM kör man individuellt, utan någon klubbtillhörighet. Det beror på att Svenska Bilsportförbundet inte godkänt Bilcross-SM…).

På juniorsidan kom Felix Åberg femma i B-finalen. Malve Westerling, Kinda MK, vann A-finalen. I veteranklassen slutade Bengt-Åke Karlsson, Silverdalens MK, fyra.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt