Annons:

Lindgren inför SM-finalen: ”Kommer handla om individuella prestationer”

Fredrik Lindgren vill vinna karriärens andra lag-SM-guld. Foto: Linus Johansson

Lindgren inför SM-finalen: ”Kommer handla om individuella prestationer”

2007 var Fredrik Lindgren med och körde hem Dackarnas första SM-guld på 45 år. Nu är han på jakt efter sitt andra lag-SM-guld i karriären.
– Det är inte varje dag man är i de här lägena. Det skulle vara oerhört stort att ta guld med Smederna, säger Fredrik Lindgren till DV/DH.

Annons:

Den där oktoberkvällen i Västervik 2007 glömmer inte Fredrik Lindgren i första taget. Dackarna var på väg att tappa sitt försprång från hemmamatchen, men lyckades till slut knyta ihop säcken och vinna sitt första SM-guld på 45 år. En ung Lindgren hade en tung kväll, men kastades in i det första nomineringsheatet och tog där en avgörande enpoängare.

– Jag kommer ihåg att vi började hemma och vann ganska klart. Sen knappade Västervik in på hemmaplan och när det vankades nomineringsheat valde Morgan (Andersson, Dackarnas dåvarande lagledare) att sätta in mig. Jag hade inte tagit så många poäng, men han sa åt mig ”gå ut och avgör det här nu”. Vi hade en plan för hur vi skulle göra och jag tog en skön enpoängare, minns Fredrik Lindgren.

Mirakelvände

Nu är läget ett annat. Fredrik Lindgren har vuxit ut till en av världens bästa speedwayförare. Örebrosonen, som så sent som förra året representerade Dackarna, är nu en absolut nyckelförare i Smederna.

– Först och främst måste jag säga att det är kul att vara i final. På förhand känns det som två starka lag och det blir nog häftigt i både Eskilstuna och Målilla.

I semifinalen mot Rospiggarna hamnade Smederna i ett mycket besvärligt läge. Man förlorade första matchen hemma i Eskilstuna med tolv poäng, men stod sedan för en mirakelvändning i Hallstavik veckan efter.

– Vi hade en lång, brant uppförsbacke. Men vi fick det lilla flytet med oss i början av matchen och det gav tändvätska och tro på oss själva. Samtidigt fick nog Rospiggarna lite panik. Det var en grymt bra prestation av oss, säger Fredrik Lindgren.

Starka toppar

Den första SM-finalen körs alltså i Målilla i kväll och med retur i Eskilstuna på onsdag.

– Det är egentligen inte någon speciell hemmabana på något av ställena. Jag förväntar mig två jämna matcher och jag tror att det handlar om vilket lag som har flytet med sig och vill mest.

Ni vill förstås ha med er ett försprång från den första matchen?

– Absolut hade det varit skönast. Men vi får ta ett heat i taget och när matchen i Målilla är över är det bara halvtid. Vad som helst kan hända och det gäller att ha fokus över 30 heat.

Vad kommer avgöra finalen?

– I slutändan kommer det att handla om enskilda förares individuella prestationer. Det är två lag med starka toppar och stark bredd. Det laget som får de sju bästa prestationerna kommer att vinna, säger Fredrik Lindgren.

”Oerhört stort”

Lindgren är imponerad av Dackarna.

– De är oerhört starka, det har de visat hela året. Det finns både rutin och hunger. Helt klart kommer de bli svåra att knäppa.

Hur skulle det kännas att vinna lag-SM-guld en andra gång?

– Det skulle vara oerhört stort. Det är inte varje dag man får den här chansen och när den väl kommer måste man försöka ta den.

Hur är din egen form?

– Den är relativt bra. Jag kanske inte skulle säga att att den är på supertopp, men den är bra. Jag har ett par viktiga veckor framför mig nu med SM-final och VM-avslutning. Det gäller att hålla fokus hela tiden och inte slappna av, säger Fredrik Lindgren.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt