Annons:

Dackarnas lagledare Peter "PK" Karlsson ser fram emot morgondagens premiär i Bauhuasligan. På schemat står derbymatch borta mot Vetlanda. Foto: Ossian Mathiasson

"PK" inför premiären: "De svenska etablerade förarna får en tung roll i laget"

Det är inte mycket som är sig likt när den inhemska högstaligan i speedway drar igång på tisdagskvällen. För Dackarna väntar bortaderby mot Vetlanda, men Dackarnas lagledare Peter Karlsson tror att alla förändringar på sikt kan innebära något positivt för sporten i Sverige.

Annons:

Det var länge oklart om det skulle kunna köras någon seriespeedway detta corona-år. Och om man skulle göra det var frågan hur det skulle gå till, och i vilken form?

Tillsammans med SVEMO utarbetade de svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige (ESS) en plan för att genomföra säsongen. Och det är inte mycket som är sig likt.

Regelmässigt kommer säsongen innebära matcher med sex förare i varje lag istället för tidigare sju. Lagen kommer få större möjligheter att förändra sina trupper under säsongen och serien kommer att köras som en enkelserie plus en extra ”derbyomgång” så att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher i grundserien. Efter det följer slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

Ser man till de åtta lagens trupper är de mycket mer hemvävda i år, med övervägande svenska och danska förare. Åtminstone nu till en början.

"Ser lyckat ut"

– Vi får vara nöjda med att det blir en produkt och att vi kan köra nu. Både körschema och det nya upplägget med datumen ser lyckat ut. Alla har samarbetat och dragit åt samma håll. Framför allt har förarna som är kvar dragit ett stort strå till stacken med omförhandlade kontrakt och nya villkor, säger Dackarnas lagledare Peter ”PK” Karlsson.

– Det finns positiva bitar i allt. Det som coronan har fört med sig har nog varit som ett wake up call för alla i branschen. Vi har pratat om det i många år, men nu äntligen lyfter vi fram de unga svenska talangerna som kommer underifrån.

Vad tror du att det kommer innebära för svensk speedway?

– Det kommer vara jätteviktigt. Med fler tuffa matcher i högsta ligan kommer vi få se en väldigt bra utveckling på flera förare. Det är bara att hoppas att klubbarna håller i och tar tag i detta – med eller utan corona.

Tycker du att det är klubbarnas ansvar att lotsa fram nya svenska förare?

– Det är ett gemensamt ansvar som både SVEMO, ESS och de enskilda klubbarna har. Alla måste dra åt samma håll. Vi har tagit alldeles för lätt på det i flera år – vi tar den föraren, vi värvar honom. Men det innebär att Kalle Karlsson hamnar i kläm och slutar med speedway. Det har hänt för många gånger och pågått för länge. Nu har vi ett antal unga svenska killar som får köra i Bauhausligan (nya namnet på Elitserien), som inte hade gjort det annars. Och det är jäkligt positivt.

Unga utan press 

En av dessa är Målillafostrade Avon von Dyck, som kör som ”sexa” i morgondagens premiärmatch mot Vetlanda. I Dackarna finns också Theo Johansson, som har gått med gips en tid. Det är dessa båda som på förhand förväntas kriga om den sjätte platsen i laget.

– För dem är det här som ett blankt papper. Förväntningarna man har på dem är att de går in och gör sitt bästa, helt utan press. Det är roligt att se att det finns unga killar i de flesta andra lagen också – de är sportens framtid, säger Peter Karlsson.

– Samtidigt innebär det här att de svenska etablerade förarna får en tung roll i laget. Nu finns det inget att skylla på eller någon att gömma sig bakom, utan de är den ryggrad vi har.

Det där lät som en passning till Oliver Berntzon och Jacob Thorssell?

– Jag sa inga namn, utan det var du som gjorde. Skämt åsido, men visst är det så att förare av deras kaliber också växer när de får en annan roll och större ansvar.

Saknar publiken 

I morgon tisdag är det alltså dags för seriepremiär i Bauhausligan. Och på förhand känns både matchen mellan Vetlanda och Dackarna, samt ligan i stort väldigt oviss att tippa.

– Jag känner samma sak. Hur som helst ska det bli väldigt kul att dra igång – jag ser verkligen fram emot morgondagen. Det kändes som att intresset för all sport fick sig en rejäl törn i våras, men nu när det börjar närma sig och den täta kontakten med förarna har intensifierats stiger temperaturen, säger Peter Karlsson.

– Att vi har fått till en spännande produkt spelar också stor roll. Förhoppningsvis kommer detta hålla, och klubbarna få det att fungera. Det enda man önskade nu är publik på matcherna. Speedway ska ses live. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt