Annons:

Holgersson: Det gäller att sätta in stöten i rätt tid

Nog trodde jag att Miljöpartiets företrädare skulle vara bland de som bäst vet att man inte ska jämföra äpplen och päron. Men där tog jag fel. Nu går flera miljöpartister med språkröret Isabella Lövin i spetsen högljutt ut och skryter om vad man åstadkommit när det gäller solel, elbilar med mera på 2,5 år till skillnad mot tidigare alliansregeringars brister under åtta år.
Jag tänker inte i det här avseendet försvara tidigare regeringar, de var alldeles för passiva och senfärdiga, men de förtjänar ändå att jämföras på ett hederligt sätt.

Annons:

Det är nu fem år sedan jag skaffade elfordon och installerade solceller och även om jag tycker utvecklingen gått alldeles för sakta måste jag erkänna att det hänt väldigt mycket. Inte från våra regeringar, men från andra aktörer. Skillnaden i kunskap, ekonomi, teknik och inte minst utbud är stor. När det gäller utbudet av elbilar kan det närmast liknas vid en revolution.

För 8-10 år sedan kostade solceller kanske 4-5 gånger mera än idag, det hade krävts enorma subventioner för att öka utbyggnaden då. Å andra sidan hade det varit väldigt billigt med stöd till elbilar eftersom det inte fanns några.

Miljöpartiets jämförelser är alltså missvisande och ohederliga. Det gäller att sätta in stöten i rätt tid och tyvärr är det just det regeringen och Miljöpartiet nu håller på att misslyckas med.

Olycklig bromskloss

Att det skulle vara en regering med Miljöpartister som införde skatt på solel kunde väl ingen tro. Även om nivån på den nu är sänkt var den under en tid en olycklig bromskloss. Det är nu historia, värre är att de åtgärder man nu föreslår är helt otillräckliga.  Det föreslagna stödet för att köpa elbil föreslås öka från 40.000 till 45.000 kr (!)  Samtidigt tas skattebefrielsen bort och denna ”massiva” satsning dröjer till 1 juli 2018 så att försäljningen av elbilar fortfarande hamnar på en alldeles för låg nivå

När det gäller installation av solceller är det fortfarande lång kö för bidrag och för de som tänker sig att i stället söka ROT-avdrag har detta minskat från 50 till 30 %.

Ungefär lika smart

Det vimlar av målsättningar och årtal i debatten om miljö och klimat. Åren har en tendens att gå väldigt fort, då gäller det att regering, riksdag och myndigheter agerar snabbt, effektivt och väl genomtänkt. Att som Miljöpartiet vilja införa en ny skatt på lastbilar där helt förnybara bränslen beskattas lika hårt som sämsta sortens fossildiesel är ett exempel på motsatsen.

Att straffa åkerier som tar sitt miljöansvar är väl ungefär lika smart som införandet av skatt på solel.

Tomas Holgersson

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt