Annons:

Landstingsmajoriteten: Så vill vi utveckla den nära vården

Landstingsmajoriteten med Jessica Rydell, Lena Segerberg, Anders Henriksson och Linda Fleetwood. Foto: Simon Henriksson

Landstingsmajoriteten: Så vill vi utveckla den nära vården

Enligt den purfärska Hälso- och sjukvårdsbarometern som presenterades den 6 mars hamnar Landstinget i Kalmar län i topp i landet bland annat när det gäller helhetsintryck och tillgänglighet. Det är en framgång som görs möjlig av våra 800 fantastiska medarbetare.

Annons:

Den nära vården står ändå inför stora utmaningar. Vi är i början av ett skifte där vi ska erbjuda vård så nära patienterna som möjligt genom att stärka primärvården och samverkan mellan såväl kommunerna som sjukhusvården. Vi måste också lösa den svåra bemanningssituationen och tillgängligheten till den nära vården ska bli ännu bättre. Vi måste fortsätta vårt systematiska förbättringsarbete.

Antalet läkare som gör sin specialisttjänstgöring i vårt län har ökat och just nu ha vi 77 ST-läkare inom primärvården. Vi erbjuder också sjuksköterskor möjligheten att på betald arbetstid vidareutbilda sig till distriktssköterskor.

Startade utbildningsenhet

För att fånga upp utlandsutbildade läkare och lotsa in dem i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet har en utbildningsenhet startats i Vimmerby. Landstinget erbjuder även ett introduktionsprogram för nyutbildade sjuksköterskor.

För att patienterna ska kunna känna en ökad trygghet och delaktighet i sin vård, införde vi i år vårdsamordnare. Vårdsamordnaren samordnar insatserna för de mest sjuka med många vårdkontakter.

Insatser för länets mest sköra äldre pågår tillsammans med länets kommuner med en gemensam strategi och handlingsplan.  I primärvården erbjuds geriatriska riskpatienter ett hälsosamtal.

Vi har underlättat möjligheterna och ger ett ekonomiskt stöd för att starta filialmottagningar, alltså mindre enheter där det är stora avstånd till hälsocentralen. Detta har hittills lett till två nya filialer i glesbygd.

Förändringsarbetet är centralt

Digitaliseringens möjligheter och utvecklingen av olika typer av e-hälsotjänster är centralt för att utveckla den nära vården. Från och med 2018 har samtliga hälsocentraler krav på att erbjuda ett enhetligt utbud av e-hälsotjänster där patienten bland annat kan förnya recept, av- och omboka tid samt läsa sin journal.

Förändringsarbete med nya arbetssätt är centralt för att utveckla den nära vården. Arbetet med trygghetsteam, och akutteam ska spridas vidare inom primärvården, liksom arbetssättet med det nationellt uppmärksammade Hemsjukhuset och omvänd vårdplanering.

Ska få en ännu närmare vård

Ytterligare ett exempel är att patienter som har besvär med rörelse- eller stödjeapparaten ska kunna boka tid hos fysioterapeut eller arbetsterapeut direkt. 

Vi har idag en primärvård på många områden i toppklass och den positionen vill vi försvara och utveckla för att ge invånarna i Kalmar län en ännu närmare vård. För att lyckas med det måste vi kraftsamla och bland annat utnyttja digitaliseringens möjligheter ännu mer, ta vara på och breddinföra de nya och goda arbetsmetoderna och vi behöver ha en skärpt vårdgaranti där väntetiden är max tre dygn för medicinsk bedömning.

Jessica Rydell (MP), landstingsråd

Anders Henriksson (S), landstingsråd

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Lena Segerberg (S), landstingsråd

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt