Annons:

C: En förskola med tio avdelningar ökar risken för mobbning

Peter Karlsson är en av de centerpartister som undertecknat debattinlägget. Foto: Jakob Karlsson

C: En förskola med tio avdelningar ökar risken för mobbning

Lundens förskola får kritik då den anses för stor med sina sex avdelningar. Lunden kostade 38 miljoner att bygga. Nu vill S+M bygga Skyttehagen (VOK-skogen) med tio avdelningar. Med en budget på enbart 40 miljoner!

Annons:

Förutom omöjligheten att bygga en nästan dubbelt så stor anläggning för samma summa, verkar man att inte ta hänsyn till de samhällsekonomiska kostnaderna. Som konsekvenserna och kostnaderna som förväntas att bäras av föräldrarna som tvingas köra kors och tvärs genom kommunen.

Oavsett om man räknar dubbelt upp mot Lunden, schablon eller ser på vad andra kommuner får betala för en anläggning i den storleken hamnar man i ett spann på 70-100 miljoner kronor. En fråga är vad kommunen får ut egentligen, när budget inte är tillräcklig måste man börja skära i både ambitionen och byggnationen.

Ökad risk för mobbning

Fördelen med stora förskolor är att driften blir billigare, främst genom att man kan ha färre personal per barn då personalen i teorin enklare kan flyttas mellan avdelningarna. Centerpartiets ser risker att vår redan överbelastade personal pressas ännu mera med alla konsekvenser som följer.

Men också ökat utanförskap, ökad risk för mobbning, långa restider och dålig flexibilitet. Att hålla nere personalkostnaden är troligen också motivationen till att man ska bygga just där på gamla skyttebanan, med de två befintliga förskolorna vägg-i-vägg bildar de tre ett gemensamt förskolekomplex tillsammans.

Investera hållbart

Ytterligare risk är om denna baby-boom är går över och födelsetalen minskar, så har vi förköpt oss på lokaler som inte kan användas till annat. Då stora Skyttehagen likt storbankerna under sin kris blir, ”to big to fail” tvingas kommunen lägga ner de normalstora förskolorna oavsett partifärg. Orter och områden som förlorar sin barnomsorg förlorar också attraktionskraft, livskraft och samhället skattekraft.

Investera istället hållbart, vi kan använda befintliga byggnader och bygga ut befintliga förskolor i områden där vi har platsbrist. Vimarskolan har plats för en ny byggnad som kan bli del av grundskolan i takt med att barnen växer. Vill man bygga omedelbart är Nosshult bra, eftersom detaljplan redan finns och staden kan växa i området.

Peter Karlsson
Dennis Lindström
Ingela Nilsson Nachtweij
Centerpartiet i Vimmerby kommun

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt