Annons:

Fjällgård (V) om VOK-skogen:

Peter Fjällgård (V) tycker att kritiken mot planerna på en förskola i VOK-skogen är otroligt berättigad. Foto: Jakob Karlsson

Fjällgård (V) om VOK-skogen: "Kritiken är otroligt berättigad"

För en tid sedan presenterade den lila majoriteten och Centerpartiet planerna på en ny förskola i VOK-skogen. Då var hela kommunstyrelsen enig. Men den bilden delar inte Peter Fjällgård (V) helt. – Vi är eniga om att bygga en förskola, men att säga att den ska byggas i VOK-skogen utan att det har utretts står vi inte bakom, säger han.

Annons:

Ett enigt beslut om en ny förskola i området Skyttehagen, även kallat VOK-skogen, presenterades av kommunstyrelsen nyligen. På en pressträff berättade ledamöter från Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet om placeringen. 

Så här sade kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

– Vi ska inte hasta fram, men jag tror att det kan ta ett år med detaljplanen och ett år med byggnationen. Förhoppningsvis hösten 2019 är den klar. 

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) sade så här: 

– Centerpartiet står bakom denna placering eftersom det inte var möjligt att komma åt kyrkans mark. Vi behöver komma till skott med en förskola, men vi tänker inte att det behöver vara tio avdelningar. En del av de lösningar som vi behöver ta till tillfälligt kan bli permanenta. Vi är också måna om att skogen får vara kvar, det är viktigt för barnen. 

I kommunstyrelsen sitter också vänsterpartisten Peter Fjällgård – och han delar inte de övrigas bild. 

– Det är en intressant fråga, för tittar man vad som står i handlingen så står det att man ska utreda frågan. Mitt parti och jag har ställt oss enhälligt bakom att man ska utreda den här frågan, men att utan ett enda ekonomiskt underlag säga att det ska byggas en förskola i VOK-skogen är inte rimligt i vår värld. Vi är eniga om att bygga en förskola, men frågan är var den ska byggas, säger Peter Fjällgård (V). 

Blev du förvånad över hur det presenterades på presskonferensen?

– Jag blev förvånad utifrån att vi sitter i kommunstyrelsen och om man tittar i handlingarna så står det inte att vi ska bygga utan att vi ska utreda frågan. Jag menar att man pratar om två olika saker här. Vårt beslut handlade om att utreda frågan och det är ju inget konstigt, men att som majoritet säga att vi ska bygga en förskola med åtta avdelningar och som Centerpartiet säga att vi vet inte om det ska bli en stor eller liten förskola, vi vet ju ingenting om kostnaden? Vad kostar det att dra om elljusspåret? Är det värt att investera med infrastruktur någon annanstans? I min värld var vi eniga om att ge mandat att utreda frågan, så enkelt är det. Där finns det ingen oenighet. 

Jämför med skolförslaget

Peter Fjällgård (V) jämför med förslaget om att lägga ned skolor på landsbygden. 

– Precis så här gjorde man i skolfrågan och den här fällan har vi sett flera gånger. Jag skulle aldrig ställa mig bakom att bygga en förskola någonstans utan att utreda och det handlar inte den här frågan om heller, om man läser det dokument som finns. Man har gett ett uppdrag, det är specificerat också vad det här området ska täcka för möjlig byggnation, med en eventuell förskola och också andra scenarion. 

Om jag förstår rätt så står Vänsterpartiet bakom att utreda frågan, men inte riktigt det som presenterades på presskonferensen?

– Nej, för det fanns inget att presentera. Har vi inte utrett frågan så kan vi inte bestämma oss för att bygga. Min bild är att vi inte vet vad det kostar nu, men kommer vi fram till att det här är det bästa alternativet, så måste vi titta på frågan. Men man kan inte ta ett enhälligt beslut om att bygga något innan vi har en siffra eller bokstav. Därav är jag lite förvånad, det här handlar om att-satser där det står att vi ska utreda och den tolkningen står vi bakom. Men vi står inte bakom att bygga en förskola där utan ekonomisk analys. 

Hur ser du på, om man utgår från det du säger, att man gick fram med det som ett enigt beslut?

– Det beror sig på, det är ju ett enigt beslut enligt den skrivning som är. Men om de har vinklat skrivningen, det vet inte jag. Man kan dra slutsatsen, om man tittar på sociala medier, att Moderaterna inte har grundat det här särskilt väl. Men grunden är att utreda det här. Vi har ju ingen reservation som du kan se. Det brinner och det är bråttom, men vi måste ändå göra en analys innan vi tar ett beslut. 

"Kritiken är befogad"

Fjällgård (V) har full förståelse för kritiken kring att bebygga delar av VOK-området. 

– Jag förstår den fullt ut, kritiken är befogad i allra högsta grad. Vi fick också det här dagen innan sittande bord och vi måste ha en medborgardialog. Det är likadant som med skolorna. Den stora skillnaden mellan Nybble och VOK är ju att Nybble har diskuterats sedan 2008, den processen är jättelång. 

Hur ser du på att Centerpartiet har varit med på flera av de senaste besluten?

– Jag ser inte det på något särskilt sätt. Vi driver vår linje, och vad Centerpartiet har tagit för ställning får stå för dem. De sitter med i allt som händer, i KSAU och så. Jag har faktiskt inte funderat kring det. Vi driver vår politik och ibland har vi samsyn. 

Vänsterpartisten säger att de försöker att inte hamna i konfrontationer partierna emellan. 

– Vi försöker att hitta en linje, där vi inte har några megastora konfrontationer. Vi har inte råd med det, om vi ska tala klartext. Vi jobbar hårt för att få tillbaka förtroendekapitalet och det tål inte VOK-utspel som det här, där det inte är grundat i någon dialog. Jag har full förståelse för den kritik som kommer, den är otroligt berättigad.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt