Annons:

V: Förskolor ska byggas där människor kommer att bo

Vänsterpartiet, med Peter Fjällgård och Lars Johansson i spetsen, vill inte bygga en ny förskola i VOK-skogen. Foto: Simon Henriksson

V: Förskolor ska byggas där människor kommer att bo

Många frågor i Vimmerby leder till utdragen debatt. Som förskolor. I VOK-skogen. Nu, idag, pratas det om dem på radion.

Annons:

Vi har en stark majoritet, har vi fått höra sedan valet 2014. Måhända mindre frekvent på slutet. Om det beror på att den nöts inbördes av ideologiska skillnader, eller att man vill ge en annan, mjukare, lite mindre Sauronlik, framtoning, spelar egentligen ingen roll.

Sanningen är att man kan fatta de beslut man vill! Man behöver inte vänta. Debatten behöver inte väckas till liv om och om igen. Om man inte vill.

*

Inte behöver man vara så rädda för att beslut ska rivas upp efter nästa val heller. Om man kikar på troliga och möjliga variationer i valutfallet är sannolikheten att antingen s eller m sitter i en styrande position efter nästa val överväldigande.

Man kan i förhandlingar om koalitioner fram och tillbaka göra det med kravet att ett beslut ska stå fast och inte rivas upp. Man behöver inte ha dåligt självförtroende.

Vad tycker Vänsterpartiet i frågan?

Vi tycker främst att förskolor ska byggas där folk KOMMER att bo.

Vi tycker inte att vi ska bygga in centralism i framtiden. Enligt plan kommer vi ha tjugo avdelningar på ett väldigt litet område. Om det någon gång blir aktuellt att minska antalet avdelningar blir det inte här. Inte på de nyaste förskolorna vi har.

(Siffror från 171010, men situationen har inte revolutionerats sedan dess)

*

Det finns 27 kommunala och 5 privata förskoleavdelningar i Vimmerby stad och 13 avdelningar i kransorterna, där nära hälften av människorna bor.

På de kommunala avdelningarna i Vimmerby stad går 409 barn, eller 15,1 per avdelning, i kransorterna går 260 barn, eller 20,0 per avdelning.

Med en ny förskola om tio avdelningar (som ska ersätta sex andra) kommer vi ha 31 kommunala förskoleavdelningar i Vimmerby. Det ger 13,2 barn per avdelning i stan, men fortsatt 20,0 i kransorterna.

Är det nödvändigt att avdelningar i Vimmerby är mindre vad avser antalet barn? Är lokalerna mindre till ytan? Blir kvalitén bättre med färre barn per avdelning?

*

Om antalet pedagoger och barnskötare är samma per barn över hela kommunen är antalet personal större på avdelningar med fler barn och därigenom når vi naturliga effektivitetsvinster redan när personalen är frisk. Vilket den är majoriteten av tiden.

Behövs så många nya avdelningar? Kan de inte ligga där folk KOMMER att bo, i Nosshult till exempel, som Vänsterpartiet förespråkat? Vi har även, för att inte låsa oss vid bara ETT alternativ, föreslagit Vimarvallen, där allt redan finns draget och ytorna att leka på är stora. Även Nybble är ett alternativ, men där spärras samhällets expansion idag av kyrkans markinnehav. Därför är Nosshult ett bättre val just nu.

Sanningen är ändå att majoriteten kan bestämma som de vill. Om de vill. Men vi i andra partier har rätt att ha våra egna uppfattningar. Och att föra fram dem. Och att stå fast vid dem. Även när vi blir kallade till möten för att komma överens med en majoritet som inte har ändrat sig alls.

Vänsterpartiet i Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt