Annons:

Så kan förskolekrisen lösas: ”Kan ske snart”

För många barn i relation till antalet platser i förskolan. Det är verkligheten i Vimmerby kommun. Nu tittar kommunledningen på en tillfällig lösning. – Vi för diskussioner om paviljonger, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Situationen inom förskolan i Vimmerby kommun är allt annat än optimal. Totalt finns drygt 600 förskoleplatser – men det finns närmare 700 inskrivna barn. En ekvation som helt enkelt inte går ihop.

Barn- och utbildningsnämnden har larmat om situationen och menar att något måste ske omgående.

– Det är en tuff situation och vi behöver en ny förskola. Det ligger med som en priopunkt hela tiden, vi håller på och ser över olika markområden och funderar på var en förskola kan byggas. Men det ligger långt fram och tar tid att göra, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men lokaler behövs nu – och en kortsiktig lösning kan vara på gång. 

– Vi får hitta tillfälliga lösningar nu. Det är igångsatt en process med paviljonger och diskussionerna är igång.

När kan det stå färdigt?

– Ganska snart. Behovet är stort och det kan gå ganska fort med paviljonger. Det är en kortsiktig lösning, men vi har också många prioområden i kommunen. Vi måste titta över våra investeringspengar och vad vi kan spara på för att kunna bygga. Jag tänker att det måste till snart, så fort vi känner att vi har möjlighet. Vi lyfter frågan nu och det är något för byggsidan, fastighetssidan och BUN att planera. Vi växer som stad och kommun och det är många områden vi måste ta hänsyn till. 

Var kan paviljongerna placeras?

– Vi har redan haft uppe Vimarskolan tidigare och det kan bli aktuellt. Vi håller hela tiden på och tittar på markområden, men jag kan inte säga något exakt nu.

Vad kan det bli för kostnad?

– Jag vet inte den exakta kostnaden, men det var inte länge sedan vi ställde paviljonger vid AL-skolan. Det blir väl inte precis så, men något liknande. 

Ångrar inte beslutet

Helen Nilsson (S) ångrar inte beslutet att stänga Pelarne förskola trots det enorma behov som finns av förskoleplatser. 

– Nej, inte i och med att vi inte hade underlag att vara där. Jag ångrar inte det beslutet, det hade inte hjälpt oss. Behovet finns inte i Pelarne, utan i Vimmerby. 

Skulle man inte kunna ha barn i Pelarne tills en ny förskola står klar?

– Det skulle kunna vara så, men det har inte funkat så bra heller. Behovet är i Vimmerby och det är där man efterfrågar förskoleplatser. 

Inom några år

Kommunalrådet tror inte att en ny förskola kan stå färdig förrän om ett par år. 

– Jag vill inte säga att det kan vara klart 2018, men i alla fall påbörjad då. Det här tar ju tid och säkert ett par år. 

Men ett beslut kan fattas under 2017?

– Ja, det tror jag, defintivt. Det är något vi jobbar med hela tiden, så vi närmar oss ett beslut. Vi har dock många prioriteringsområden och det är ett kluster att få loss investeringsmedel. Vi måste få ordning på våra driftspengar, så att vi kan betala av på de skulder vi har. Annars når vi vårt tak och då är det svårt.

Är förskola det som bör prioriteras först?

– Av de processer vi har just nu, så är det det. Självklart måste det prioriteras och det jag känner är att det måste bli bra. 

Är du rädd att barnfamiljer inte ska flytta hit eller lämna på grund av förskolekrisen?

– Nej, det hoppas jag inte. Jag tänker att vi får till detta ganska snart. Vi måste få loss pengar dock och vi letar efter en lösning. Vi gör vad vi kan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt