Annons:

Socialdemokraten Jonas Hellberg går till hårt angrepp mot Kristdemokraterna. Foto: Jakob Karlsson

Hellberg (S): Kristdemokraterna är kulturfientliga

Är Kristdemokraterna Sveriges mest kulturfientliga parti? Det verkar inte bättre, Sverigedemokraterna undantagna.

Annons:

I Dagens Nyheter säger partiledaren Ebba Busch Thor att ”staten ska lägga mindre pengar på kultur”. Och att den viktigaste kulturreformen vore att ”avpolitisera museerna”. Jag häpnar!

Vet Kristdemokraterna egentligen vad de talar om? För att få svar vänder jag mig till länets främste kristdemokrat, landstingsrådet Gudrun Brunegård från Vimmerby: hur kommer kulturen att påverkas i Kalmar län om Kristdemokraterna får bestämma efter valet? Vilka blir effekterna för exempelvis Virserums konsthall eller länsmusiken i Oskarshamn?

Och vad i himmelens namn är det för påhitt att säga att våra museer skulle vara politiserade? Jag vill att du ger tydliga exempel på detta Gudrun Brunegård. Jag har nämligen aldrig tidigare hört något liknande från er, bara från SD som brukar kasta ur sig det ena och det andra.

 "Knappa ekonomiska marginaler"

Gudrun Brunegård, de statliga anslagen till den regionala kulturen betyder mycket för kulturlivet här i Kalmar län. Varje år får landstinget cirka 30 miljoner kronor som sedan fördelas ut till exempelvis länsmuseet, Byteatern och konstmuseet i Kalmar.

Att Kristdemokraterna vill att detta anslag ska sänkas är verklighetsfrånvänt. Vet inte ditt parti att kulturen redan lever under knappa ekonomiska marginaler? Effekterna av en neddragning skulle bli drastiska för framför allt länets barn- och skolungdomar som är den främsta målgruppen för kulturinstitutionerna.

KD:s förslag skulle leda till att våra barn får göra färre museibesök, erbjudas ett minskat utbud av barnteater och att den pedagogiska verksamheten som barnen möter skulle försämras.  

 Leds av professionella chefer

När det gäller politiseringen av museerna förstår jag faktiskt inte alls vad KD menar. De statliga museerna drivs framför allt som självständiga myndigheter med professionella ledningar. I Kalmar län har vi framför allt två museer med offentligt stöd. Konstmuseet i Kalmar drivs som en ideell förening där dess medlemmar väljer styrelse.

För länsmuseet, som är en stiftelse, utser stiftarna, Kalmar läns hembygdsförening, Kalmar kommun och landstinget styrelse tillsammans. Själv sitter jag med som ersättare i styrelsen från landstinget. Båda museerna leds av professionella chefer. 

Jag undrar om Gudrun Brunegård på allvar tror att vi styrelseledamöter lägger oss i eller påverkar innehållet i utställningarna? Självklart inte! Armlängds avstånd gäller mellan politik och verksamhet. Detta borde du veta! Och om du inte gör det så kontakta din partivän Christopher Dywik som är vice ordförande. Han kan berätta hur vårt arbete går till.

Jonas Hellberg (S)

Kulturpolitiker och ledamot i landstingsfullmäktige 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt