Annons:

Käll: Medborgarnas engagemang ska vi dra nytta av i skolutvecklingen

Vi vet alla att alla partier utom moderaterna och socialdemokraterna stod upp för lokalsamhällenas skolor och förskolor under debattåret 2015 och inför folkomröstningen 2016.

Annons:

När nu Vänsterpartiet vill knipa ledartröjan i det arbetet så tycker jag att det är dags att peka på den kraft som medborgarna  mobiliserade på egen hand. Jag var själv som medborgare delaktig i det arbetet från Djursdalas sida och minns hur mycket arbete vi la ner på det vi gärna ville behålla. 

Vi hade kontakt med övriga orters företrädare, vi skrev debattinlägg och vi arbetade hårt för att vi alla skulle gå och rösta. Och ja, ni vet hur det gick, valdeltagandet blev mycket högt och beskedet till politiken var klart och tydligt.

*

Nu inför valet i september har ju alla partier utom liberalerna sagt att de vill bevara alla skolor och förskolor. Det är bra men det räcker inte. Som alla vet har förskole- och skolförvaltningen en hårt ansträngd ekonomi och klarar inte att hålla givna budgetramar.

I det läget finns det, trots skoldebatten, trots folkomröstningen och trots alla partiers löfte om bevarandet av skolorna en och annan politiker och en och annan tjänsteman som fortfarande önskar och till och med lägger nya förslag på skolnedläggningar med argumentet att det skulle spara pengar och rädda ekonomin.

*

Kommunstyrelsen har fått ta till det ganska radikala greppet att ta in en konsult för att utreda varför barn- och utbildningsnämnden och förvaltningen inte kan hålla sin budget. En bra utredning har gjorts av denna konsult som bland annat pekar på att den ekonomiska styrningen brister och att rektorer och enhetschefer inte givits reella möjligheter att själva ha kontroll på sina budgetar och det ekonomiska utfallet.

Förbättringar är glädjande nog på gång men det finns mycket mer att göra.

Jag har sedan ett halvår haft förtroendet att företräda Centerpartiet i just barn-och utbildningsnämnden och kan konstatera att frågorna är svåra och komplexa. Men jag kan också konstatera att vi från politiken skulle kunna bli mycket bättre på att styra och leda utvecklingen i rätt riktning.

Som utbildad ekonom har jag ändå haft svårt att på allvar kunna tränga in i ekonomin. Oftast får vi politiker underlag med några dagars framförhållning och inte sällan förrän på sammanträdesdagen. Jag menar inte att det är tjänstemännen som brister utan vi politiker. Ska vi kunna fatta kloka beslut och hitta nya vägar måste vi fundera på, bestämma och peka på vad vi vill. Det tror jag också tjänstemännen önskar.

*

Jag är samtidigt hoppfull om att förbättringar nu kommer att ske genom det arbete som påbörjats kring ekonomistyrningen då den naturligtvis är helt avgörande för en hållbar ekonomi.

 Om Centerpartiet får förtroendet att ingå i en ny politisk ledning för Vimmerby kommun så kommer vi att lägga kraft på kvalitetsutveckling och där tror vi att vi på nytt kan ta tillvara medborgarnas engagemang, vilka behov de har och hur de ser på kommunens utbud av förskolor och skolor.

Jacob Käll

Centerpartiet i Vimmerby och som

 medborgare från Djursdala

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt