Annons:

Kommunalråden vill inte se sammanslagning:

Varken Lars Rosander (C) eller Jacob Käll (C) vill se en kommunsammanslagning. Foto: Simon Henriksson

Kommunalråden vill inte se sammanslagning: "Ingen lösning på något"

En gemensam kommun? Nej, det är inte aktuellt. Det tycker varken Jacob Käll (C) eller Lars Rosander (C).
– Studier visar att det inte är någon lösning på problemet, säger Rosander.

Annons:

Titt som tätt dyker förslag om att slå ihop flera av Sveriges kommuner upp. 2018 kom en tankesmedja med förslaget att Vimmerby och Hultsfred skulle bli en gemensam kommun. Två år senare kom kommunutredningens slutbetäkande, där utredningen slog fast en kommun bör vara minst 20 000 invånare. Ett invånarantal som varken Vimmerby eller Hultsfred når upp till.

Nyligen ville även vänsterpartisten Lennart Beijer se en sammanslagning av de båda kommunerna.

Men de båda centerpartistiska kommunalråden, Jacob Käll och Lars Rosander, är båda tydliga med sina nej till en hopslagning av kommunerna.

– Det dyker upp ibland, men det är inte aktuellt. Vi fortsätter som egna kommuner med engagerade folkvalda och studier visar att det inte är någon lösning på problemen. Även om vi slår ihop kommunerna har vi samma förutsättningar, samma befolkning och samma ekonomiska förutsättningar. Då är det bättre att samarbeta med gemensamma nämnder som vi redan gör i dag, säger Lars Rosander (C).

Jacob Käll (C) är helt enig.

– Jag tror att det är viktigt med känslan av närhet i våra kommuner och den tror jag skulle försämras avsevärt av en sammanslagning. Det skulle inte vara populärt i längden eftersom man skulle få långt till besluten. Jag tror det skulle minska möjligheten att påverka.

"Frågan är död"

Inte ens om befolkningen på sikt minskar är det aktuellt, menar kommunalrådsduon.

– Det finns många små kommuner i landet i dag, men det är klart att det finns gränser. Jag ser inget sådant scenario framför mig. Vi kan titta på Ydre som är en betydligt mindre kommun och som vill fortsätta som egen kommun.

Det är 50 år sedan kommunreformen kom. Kan det inte vara aktuellt om 20 eller 30 år?

– Det tror jag inte. Däremot ser jag flera fördelar med frågan om större regioner för sjukvården och annat. Just nu ser jag frågan om sammanslagning av kommunerna som död, säger Jacob Käll.

Mer samverkan

Däremot är de båda öppna för ännu mer samverkan mellan de två kommunerna i framtiden.

– För dagen är det inget vi diskuterar, men det kommer säkert upp. Vi är hela tiden öppna för samarbeten där båda parter tjänar på det. Vi gjorde gemensam sak med sopsorteringshanteringen, säger Lars Rosander.

Att ännu tydligare bli en gemensam arbetsmarknadsregion är en knäckfråga, menar Käll.

– Kompetensförsörjning och rekrytering är oerhört viktiga frågor. Rent spontant ser jag att vi skulle kunna jobba ihop ännu tydligare och locka arbetskraft. Det skulle vi konsekvent kunna jobba ännu mer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt