Annons:

VTK: Tänk om och gör rätt Högberg!

Efter att ha sett Peter Högbergs svar i såväl Vimmerby Tidning som i Dagens Vimmerby vill jag på enklaste vis förklara vårt sätt att se på handläggningen av aktivitetsbidraget.

Annons:

Föreningar får aktivitetsbidrag ifrån två håll, nämligen kommunen (aktivitetsbidrag) och från SISU / RF (Lok-stöd). Båda formerna av bidrag delas upp på en vårdel (fram till sista juni och en höstdel fram till sista dec). Bidragen kommer föreningarna till del i efterskott.

Vårdelen kom som beräknat med de villkor som gäller från kommun och SISU/RF. För vår del fortsatte vår verksamhet på hösten i samma utsträckning som på våren. Under hösten fick vi genom media vetskap om att den kommunala delen skulle förändras, men inga beslut var fattade.

I slutet av verksamhetsåret 2015 så ser vi från föreningen sida att 2016 kommer att bli kärvt.

Vi vill så snabbt som möjligt få fram en säker prognos för hur 2015 har gått och i mitten av dec får vi veta att andra halvan av 2015 skall beräknas med 2016 års beräkningsmetod, alltså en minskning på från 70 kr till 50 kr för varje sammankomst. (KFN § 107 2015-11-09)

Hur har beredningen gått till?

Vid mejlkonversation med Peter Högberg skriver han att det är beräkningsgrunden som är retroaktiv, medan bidraget är framåtsyftande? Eftersom pengarna kommer oss till del först 2016 och att vår bokföring för 2015 är stängd. Peter uppger att han som nämndordförande är väl bevandrad i hur resultat och balansräkning är uppbyggd. Jag kan inte tro detta efter att ha läst Peters uttalande.

När vi i föreningen gör bokslut för verksamhetsåret så tar vi upp de fordringar vi har utestående likaväl som de som har fordringar på oss. Vi har i detta fall fordringar på såväl på kommunen som SISU / RF. Det resultat vi får fram vid bokslutet för vi över till nyräkning för kommande verksamhetsår, men pengarna hänrör sig till verksamheten för 2015 alltså då pengarna tjänades in. Det jag kan tro att Peter syftar på är ju en likviditet alltså reda pengar som dock är redovisade i 2015 års bokföring (fordringar).

Om pengarna skulle vara framåtsyftande så kan väl bidraget utbetalas i förskott och slutregleras efter verksamhetsårets slut. 

Det skulle vara intressant att få veta hur beredningen av detta ärende gått till. Troligen har det inte funnits någon kommunikation med vare sig ekonom eller jurist för i så fall hade denna diskussion aldrig varit aktuell. Peter säger sig kunna ställa upp för vidare samtal men i så fall behöver vi ta del av den nya beräkningsmetoden som använts. För är det inte så att denna metod syftar på KFN:s beslut enligt ovan? Dessa uppgifter har vi i alla fall fått från handläggare på KFN.

Så Peter: tänk om och gör rätt!

Bengt Westrin

Ordförande

Vimmerby TK

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt