Annons:

Tvingas backa från beslutet – Högberg nöjd ändå

Peter Högberg (S) är nöjd med beslutet i kultur- och fritidsnämnden – trots att kommunen backar. Foto: Simon Henriksson

Tvingas backa från beslutet – Högberg nöjd ändå

I går fattade kommunstyrelsen arbetsutskott beslut om att retroaktivt ersätta föreningslivet efter ett felaktigt beslut i kultur- och fritidsnämnden under hösten 2015. Trots det är dåvarande ordföranden Peter Högberg (S) nöjd med beslutet.
– Jag kan ångra hur vi formulerade oss, men jag står fast vid beslutet, säger Högberg.

Annons:

 Under hård ekonomisk press fattade dåvarande kultur- och fritidsnämnden besked om att sänka föreningsbidraget under hösten 2015. Beslutet fattades den 9 november – men innebar att aktivitetsbidraget sänktes från 70 kronor till 50 kronor per aktivitet från och med den 1 juli samma år.

Att ta beslut som gäller retroaktivt är inte tillåtet enligt Kommunallagen.

För Vimmerby TK innebar minskningen ett inkomstbortfall på cirka 15 000 kronor under hösten 2015. Klubbens ordförande sa så här till Dagens Vimmerby:

– Det är en retroaktiv minskning av vårt bidrag och rent juridiskt får man inte göra så. Det här slår rejält mot oss småklubbar som håller igång väldigt många ungdomar. Det är inte bara vi, det är fotbollen, ishockeyn, innebandyn och många fler som drabbas av det här. Skickar man ut en faktura i december kan inte kunden betala halva beloppet efter nyår.

”Beslutet är rätt”

I går var frågan uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott och med stöd av juridisk expertis fattade arbetsutskottet beslut om att korrigera utbetalningarna för den senare delen av 2015.

Trots det står Peter Högberg (S), dåvarande ordförande i nämnden, fast vid att beslutet var korrekt.

– Beslutet som vi tog var att bidraget är framåtsyftande och inte på det som varit. Vi menade att man använder fjolåret som beräkningsgrund ungefär som när man räknar ut sin sjuklönegrundande inkomst. Nu säger juristerna att man kan tolka beslutet som att det är retroaktivt och det är inte okej enligt kommunallagen. När jag tittar på att-satserna med andra ögon och läst juristerna text så tycker jag att vi kunde ha formulerat oss på ett bättre sätt, men jag tycker att beslutet är rätt. Lärdomen blir att vi ska formulera oss som vi tänker.

Vad borde ni formulerat annorlunda?

– Jag har inte beslutet framför mig, men det kan upplevas som att det är retroaktivt och det var inte meningen.

Var beslutet fel?

– Nej. Vi hade ett sparbeting på tre miljoner och gick igenom alla områden. Vi gjorde neddragning på föreningslivet och min tanke var att det skulle göras en totalöversyn över det kommunala bidragssystemet gentemot föreningslivet.

Men ni får ju backa från beslutet, var det då inte fel?

– Jag kan ångra hur vi formulerade oss, men jag står fast vid beslutet. Och det är bara tennisen som hört av sig, alla andra har det fungerat för. Jag trodde att det skulle storma mer när vi tog det här beslutet, men det landade in på något sätt och det måste man också ha med.

Så här kommenterade Peter Högberg beslutet när kritiken dök upp första gången: http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/politik/e/2479/hogberg-vi-har-inte-tagit-nagot-retroaktivt-beslut/

Fotnot: Beslutet står fast, men gäller från 1 januari 2016 i stället för 1 juli 2015. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt