Annons:

Ilska i Vimmerby TK: ”Kommunen måste följa lagar och regler”

Vimmerby TK:s ordförande Bengt Westrin är irriterad över kommunens retroaktiva sänkning av aktivitetsbidraget. Foto: Vimmerby TK

Ilska i Vimmerby TK: ”Kommunen måste följa lagar och regler”

Vimmerby Tennisklubb hade räknat med aktivitetsstöd på 30 000 kronor i höst. I stället blir det bara 15 000. Den 9 november tog kultur- och fritidsnämnden beslut om att sänka aktivitetsstödet retroaktivt. De nya reglerna gäller från 1 juli – i år. – Det är helgalet, säger Bengt Westrin, ordförande i Vimmerby TK.

Annons:

Den nionde november fattade en enig kultur- och fritidsnämnd beslut om att sänka aktivitetsbidraget från 70 kronor till 50 kronor per aktivitet. Tanken är att förändringen ska spara 600 000 kronor nästa år.

Ett sätt att nå dit är att sänka stödet retroaktivt. Förändringen gäller nämligen redan från den 1 juli i år. För Vimmerby Tennisklubb, med cirka 400 medlemmar och 150 aktiva ungdomar, innebär sänkningen minskade intäkter på 15 000 kronor i år. Pengar som VTK budgeterat för – och räknat med när de satte 2015 års tränings- och medlemsavgifter.

– Det är en retroaktiv minskning av vårt bidrag och rent juridiskt får man inte göra så. Det här slår rejält mot oss småklubbar som håller igång väldigt många ungdomar. Det är inte bara vi, det är fotbollen, ishockeyn, innebandyn och många fler som drabbas av det här. Skickar man ut en faktura i december kan inte kunden betala halva beloppet efter nyår.

Vad betyder de här pengarna för er?

– Jag tycker att det är helgalet. Vi bedriver en verksamhet i vår tennishall där vi har ett nollresultat för att vi ska ha så låga avgifter som möjligt och därmed få igång så många ungdomar som möjligt. Nu har vi 150 ungdomar i hallen varje vecka och de kommer indirekt att drabbas. För att vi ska kunna ha näsan över vattnet måste vi ta ut förhöjda avgifter när kommunen klipper bort så mycket. På ett helår kommer vi tappa 30 000 med de nya reglerna. Vi förstår att kommunen behöver spara pengar, men det är tufft för oss.  

”Måste följa lagar och regler”

Enligt Westrin är kommunens förfarande olagligt:

– Jag har varit i kontakt med jurister och ekonomer och man får inte göra retroaktiva minskningar av bidrag. Jag tycker att det här visar en brist på kunskap om hur saker fungerar. Kommunens ekonomi är ett problem, ja, men man måste följa lagar och regler.

Westrin har varit i kontakt med nämndens ordförande Peter Högberg (S). I ett mejl som DV tagit del av hävdar Högberg att det bara är beräkningsgrunden som ändras retroaktivt, inte själva bidraget.

– Högberg försöker slingra sig med att det är pengar som hör till 2016, men för oss är det här kortsiktiga fordringar i 2015 års budget. Vi redovisar alla våra aktivitetstimmar till och med den 31 december och får pengarna under 2016, men i vår budget är det pengar som hör till 2015. Högberg verkar inte veta vad en budget går ut på.

Ingen information

Westrin är även irriterad på den information tennisklubben, och alla andra klubbar han pratat med, fått. Eller snarare den totala bristen på information. I sändlistan i beslutet står det att beslutet ska skickas ut till de berörda föreningarna. Enligt Westrin har det inte gjorts.

– Vi fick det här beskedet när vi skulle göra en budget för 2016. De som sköter ekonomin i klubben kontaktade kommunen för att få veta hur förändringen slår nästa år och då blev de informerade att det gäller redan i höst. När det är en sak som berör oss på ett ganska markant sätt så är det ganska svagt att inte ge oss information.

På egen begäran fick Vimmerby Tennisklubb informationen den 7 december. Det var cirka tio dagar efter att möjligheten att överklaga beslutet försvann. Ett beslut kan överklagas tre veckor efter att det har meddelats. Samtidigt så har kommunen, om VTK:s version stämmer, brutit mot förvaltningslagen. Beslut ska meddelas till alla berörda parter.

– Vi fick det en dryg vecka efter att besvärstiden gått ut och det är här vi står i dag. Jag har pratat med flera klubbar och de säger att det här kommer att påverka dem. Framför allt påverkar det ungdomarna. Vi måste se över våra träningsavgifter, säger Bengt Westrin. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt