Annons:

Forss (L): Varför har Vimmerby länets högsta skatt?

Vimmerby kommun har den högsta skatten av samtliga länets tolv kommuner. Skillnaden mellan de närliggande kommunerna Hultsfred och Västervik är 0.45 kr respektive 1.20 kr! Frågan är varför kan dom kommunerna utföra samma uppdrag till en lägre kostnad?

Annons:

För att finna orsaken till att det blivit så hög skatt just i Vimmerby kommun måste man gå långt tillbaka i tiden, en eller två mandatperioder räcker inte. Vimmerby kommuns dåliga ekonomi har underbyggts under många många år och därför har vi den höga skattesatsen vi idag har. Det finns anledning att titta på dom partier som dominerat och därmed tagit besluten. Backspegeln är så intressant när vi nu ska titta framåt in i en ny mandatperiod.                     

Varje läsare får göra sin egen analys.

Hur som helst så här kan det inte fortsätta! Ur dom tidningsklipp jag gjort under valrörelsen finns bl a från den 19 maj ”Skattehöjningen har minskat låneskulden”.. Ja så går det till, det är bara att öka skatten så fixar det sig av sig självt! Ansvarslöst och kortsiktigt tänkande är väl bara förnamnet!

Naturligtvis kan det inte fortgå så här, något måste göras så att Vimmerby med heder kan jämföras med länets kommuner och i synnerhet dom vi har närmast, som dessutom har en högre servicegrad. Men visst, vår lilla kommun på drygt 15000 själar har i alla fall två kommunalråd!

Nödvändigt? Nej knappast!

*    

Avsaknad av badhus, nergången Sporthall, skolor med stort renoveringsbehov, lågt stöd till föreningsliv och obefintlig kulturskola mm. mm. Detta signalerar att det mesta går på marginalerna trots den höga skatten.

Under mina 8 år i kommunpolitiken funderade jag mycket på orsakssambanden, varför det har blivit så här, en högskattekommun av Vimmerby som borde vara en välmående turistkommun? Jag väckte aldrig frågan då, varför?                                                                                                                                     

Men det måste gå! Något ”kvickfix” finns inte! Det är ett långsiktigt arbete precis som höjningen stegvis har skett under många, många år. Exempelvis har skatten höjts sedan gymnasieombyggnaden med 1:- och emedan man har angett annan orsak än den verkliga, som är att kommunens verksamhet ej går i takt. Vi har högre kostnader för flera kostnadstunga verksamheter än jämförbara kommuner.

*

En genomlysning av all verksamhet är nödvändig. Alla organisationer måste trimmas regelbundet för att bli effektiva. Så är det bara! Detta sker med automatik i alla företag i hela landet l. Det är helt enkelt en överlevnadsfråga! Men säger du, en kommun kan aldrig jämföras med ett företag. Det har jag hört till leda!

Det är sant att mycket är lagstyrt, och för att då åstadkomma förändringar måste man gå igenom regering och riksdag. Så är det!  Men det hindrar ändå inte att Vimmerby kommun regelbundet går igenom och trimmar sin organisation, att bli så effektiv som möjligt. Bl a bör konsultverksamheten granskas och den av nuvarande majoriteten nerlagda Revisions- och demokratiberedning återinföras.

*

Frågan om ett långsiktigt arbete med att återställa skatten till en någorlunda normalnivå måste ta sin början under nästa mandatperiod. Vi kan helt enkelt inte fortsätta så här. Det måste finnas paritet mellan kommunens utbud/service och dess kostnader.           

En driftbudget som är i balans är målet. Detta kan ske genom bl a administrativt rationalisera som t ex skapa flera gemensamma förvaltningar med närliggande kommuner etc.                                                                     

Genom en ekonomi i balans skapas också en tryggare arbetsmiljö för kommunens personal och genom samordning med flera kommuner skapas också nya karriärmöjligheter. 

Börje Forss (L)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt