Annons:

Ingen förening kvar i Vimmerby – oklart om partiet ställer upp i valet

Johan Rosén säger att allt han har sagt har varit rätt. Men om partiet ställer upp i valet är oklart. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Ingen förening kvar i Vimmerby – oklart om partiet ställer upp i valet

Det är mycket ovisst om Liberalerna kommer ställa upp i kommunvalet. Partiet står just nu utan förening i Vimmerby kommun.
– Det är svåra förutsättningar, säger Johanna Wyckman, ordförande för partiet i Kalmar län.

Annons:

Liberalerna har varit med och styrt Vimmerby med allianspartierna Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna i flera omgångar. Men partiet hade endast ett mandat från valet 1994 till valet 2014. 

Då, för åtta år sedan, fick partiet 1,64 procent av rösterna och knep ett mandat. I valet 2018 infördes en tvåprocentspärr och Liberalerna backade till 1,11 procent. Redan under den tidigare mandatperioden hade det stormat kring Liberalerna och mot slutet av mandatperioden var deras stol i fullmäktige tom.

Partiet gick fram med en hård besparingspolitik för fyra år sedan – som inte uppskattades av väljarna. Börje Forss, en av partiets mest välkända företrädare under lång tid, är inte längre medlem i partiet. Han står numera på Centerpartiets valsedel till höstens val.

– Jag har avsagt mig allt från Liberalerna och stängt av det helt och hållet. Jag är inte ens medlem längre, säger Börje Forss. 

Hur kommer det sig att du bytte till Centerpartiet?

– Det vill jag inte kommentera. 

Siktar du på att ta dig in i fullmäktige?

– Nja, det gör jag väl knappast. Jag tycker om Centerpartiet och har alltid gillat deras politik i stort. Det finns väl en del frågor jag inte uppskattar, men så är det med alla partier. Mitt engagemang ligger i Vuxenskolan egentligen. Det är där mitt hjärta hör hemma.

"Allt jag har sagt är rätt"

De senaste åren har Johan Rosén varit ansiktet utåt för Liberalerna i Vimmerby. Men han är inte heller engagerad för stunden.

– Jag är politiskt intresserad, men för dagen är det inget som är aktuellt. Du får fråga någon annan. Hos mig finns inga tankar just nu, säger Johan Rosén. 

Så om det blir en lista till valet är väldigt oklart?

– Det har jag ingen koll på. 

Vad är det som gör att du inte är lika aktiv längre?

– Jag har försökt en gång. Skulle jag ställt upp eller om jag ställer upp så skulle jag inte ändra något för fem öre. Allt jag har sagt har varit rätt. Jag vill inte driva politik för att få väljare, utan jag vill driva den politik som behövs och då får väljarna välja. 

"Förutsättningarna är svåra"

Johanna Wyckman, som är ordförande för Liberalerna i Kalmar län, bekräftar att partiet inte har någon aktiv kommunförening i Vimmerby längre.

– Den försvann under förra året, säger hon.

Hoppas ni kunna ställa upp med en lista i valet?

– Vi jobbar på det, men förutsättningarna är svåra för oss just nu. Vi har ett tufft läge nationellt och svårigheter att rekrytera nya medlemmar. Men vi har självklart en förhoppning om att kunna presentera en lista i Vimmerby.

Hur jobbar ni med det?

– Medlemsvärvningar jobbar vi med kontinuerligt och vi hoppas att det bär frukt.

Hur skulle du bedöma era chanser att ställa upp i valet?

– Har man ingen förening är det extra svårt, men vi jobbar stenhårt för att få igång verksamheten, säger Johanna Wyckman.

Varför har ni så svårt i Vimmerby?

– Det är en trend vi ser i hela landet med låga opinionssiffror och då är det svårt att upprätthålla ett engagemang. På mindre orter är det ännu mer sårbart.

I början av april måste partiet ha inkommit med en lista till Länsstyrelsen för att kunna ställa upp i valet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt