Annons:

Reducera inte debatten till ett "vi" och ett "dem"

I Dagens Vimmerby 8/1 säger Anneli Jakobson (SD) att orsaken till våld ofta är “Att folkslag blandas” och att det inte går att “släppa ihop olika religioner och folkslag”. Artikeln handlar om ett bråk i Storebro, men Jakobsson drar snabbt ogenomtänkta och farliga slutsatser om samhället i stort.

Annons:

Att dela upp människor efter hudfärg eller religion i ett “vi och dem”-tänk är inget nytt, och att skjuta över samhällets problem på “de andra” är ett minst lika gammalt trick. Men våldet och bristen på respekt och solidaritet finns inte bara hos “de andra”. Året som gått är ett praktexempel på detta: bl.a. fler än 30 attentat mot asylboenden och en rasistiskt motiverad attack på en skola som sammanlagt krävde 4 människors liv. Hat och våld är inte unikt för invandrare, det finns både hos “vi” och hos “dem”.  

Att reducera människor till sin religion eller hudfärg är inte bara felaktigt, det är också oförenligt med en modern demokrati och har förödande konsekvenser för alla i samhället. När vi bara ser människor som tillhörande av en grupp eller en annan blir det lätt att utföra hatbrott, ignorera deras rättigheter och se dem som representanter för en större grupp. 

Vi ska inte dela upp människor i samhället efter religion eller hudfärg. Vi ska inte ha apartheid - vi ska ha öppenhet och integration. Vi måste skapa ett öppet samhälle som främjar demokratiska värderingar, och vi måste våga se medmänniskan som mer än företrädare för sin religion eller härkomst. Våldsbrott kan utföras - och utförs - av vem som helst, inte bara av “de andra”. 

Caroline Axelsson, ordförande Miljöpartiet Vimmerby

Max Troendlé, språkrör Grön ungdom Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt