Annons:

Rejält utökad budget i kommunen:

Helen Nilsson (S) var nöjd med den budget som drevs igenom.

Rejält utökad budget i kommunen: "En hållbar ekonomi i framtiden"

I måndags antogs 2018 års budget för Vimmerby. Och det en rejäl utökning av de kommunala verksamheterna.
Barn- och utbildningsnämnden får 15,5 miljoner kronor ytterligare, socialnämnden tolv miljoner och kommunstyrelsen får sex miljoner kronor.
Totalt tillförs närmare 35 miljoner kronor nästa år.

Annons:

– Vi gör det för att vi planerar för en hållbar ekonomi i framtiden. Det handlar inte om ett år i taget, utan vi måste titta framåt. Alla är här anser säkert att det ska vara bra och för att skapa tillväxt i vår del av landet krävs det att vi hjälps åt. Vi vill steg för steg förbättra vår kommun, sa kommunalrådet Helen Nilsson (S), bland mycket annat.

Hon säger att hon skulle vilja investera ännu mer än de 56,2 miljoner kronor som är planerat. 

– Men vi säger att vi stannar där. Vi behöver också behålla den nuvarande skattesatsen, för vi lever i en föränderlig tid, fortsatte hon.

"Behövs verkligen"

Tomas Peterson (M) berörde också investeringsramen. 

– Den ökas kraftigt och det behövs verkligen, sade han.

Centerpartiet, som hade ett antal säryrkanden men i övrigt stödde den lila majoritetens budgetförslag, förklarade att man behöver ett nytt ledarskap i kommunen. 

– Det behövs ett nytt ledarskap, vi vill göra kommunen bäst av landsbygdskommunerna, sade Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna hade inte lagt något eget budgetförslag. Men det hade Vänsterpartiet, en budget som fick stöd av Miljöpartiet i fullmäktige. 

V ville se ytterligare knappt sex miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden. 

– 15,5 miljoner är bra, men det är för lite. Förskolan har redan behov på 17 miljoner för att klara verksamheten som den är och därför yrkar vi på 21 miljoner. Det skulle ge fyra miljoner till för förskolan och skulle kunna innebära en ökning av personaltätheten, sade Lars Johansson (V). 

Visade tomma A4-sidor

Bland Centerpartiets yrkanden sticker till exempel skiljelinjen kring en ny förskola ut. Centern vill inte att den byggs i Skjutbaneskogen och vill ha maximalt sex avdelningar. 

– Nosshult är en bättre plats för den, sade Nilsson Nachtweij (C).

Centerpartiet vill också göra om Astrid Lindgrens skola till en renodlad högstadieskola och Vimarskolan till en låg- och mellanstadieskola, se IT-effektiviseringar och en minskning av näringslivsenheten. 

Kristdemokraterna stödde stora delar av Centerpartiets yrkanden, men kritiserade också processen med budgeten. 

– Jag har gått igenom samtliga handlingar vi har haft tillgång till, sade Ola Gustafsson (KD) och visade upp två tomma A4-sidor: 

– Jag tycker inte att Helens ord genomsyrar hur det verkligen går till, när det gäller insyn. Det finns åtminstone gott om plats för egna anteckningar. 

"Lyckats med en del i sin inkompetens"

Miljöpartiets Caroline Axelsson lyfte frågor om hållbarhet. Hon vill prova sex timmars arbetsdag. 

– Stress och psykisk ohälsa är inte hållbart, därför vill vi prova sex timmars arbetsdag. Vi inom Miljöpartiet vill också bygga solceller, sade hon. 

Hon framförde också att det behövs bli bättring kring att låta bilen stå och skapa säkrare skolvägar för barnen. Därmed stödde hon också Ola Gustafssons (KD) kritik mot att bygga en gång- och cykelväg i Gullringen först 2021.

Eva Berglund (S) tycktes anse att majoriteten fick för mycket kritik – och gick upp i talarstolen och pratade om att Arbetsmarknadsenheten slussat ut människor som står långt från arbetsmarknaden, att andra kommuner är nyfikna på kommunens vård- och omsorgsboende, att budget och skuldrådgivning fungerar bra.

– Man har lyckats med en hel del i sin inkompetens, sade hon. 

Tidigare artiklar

Samtliga Centerpartiets säryrkanden blev nedröstade. Vänsterpartiet fick igenom sitt förslag om ökat stöd till kvinnojouren på 50 000 kronor.

Här kan ni läsa flera tidigare artiklar från budgetbeslutet i kommunfullmäktige: 

KLART: Så blir Vimmerby kommuns budget 2018

Högbergs jättesågning: "Hujedamig om ni skulle styra kommunen"

Vill ha sammanträden på dagtid: "En demokrati måste få kosta"

Seger för Vänsterpartiet – ökat anslag till Kvinnojouren

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt