Annons:

Liberalernas besked om Räddningstjänsten:

Liberalernas Johan Rosén kan inte lova att inte dra ned på räddningstjänsten. Foto: Simon Henriksson

Liberalernas besked om Räddningstjänsten: "Varför kan inte Ljunghäll ta över?"

Liberalerna kan inte lova att partiet inte skär ned på räddningstjänsten om man får bestämma efter valet. Det beskedet gav Johan Rosén (L) under den pågående valdebatten i Tuna.
– Räddningstjänsten är inte fridlyst, säger han.

Annons:

Under onsdagskvällen arrangeras en valdebatt mellan samtliga partier som är invalda i kommunfullmäktige i Vimmerby kommun. Dessutom har Landsbygdspartiet Oberoende, LPO, som aspirerar på en plats efter valet, bjudits in. 

Liberalerna kom med ett tydligt besked under den första delen av debatten: inga verksamheter är fridlysta i kommunen. Det sa han under en dikussion om att skjuta till mer pengar och satsa ytterligare på räddningstjänsten. 

– Det är viktigt att bredda synvinklarna. Vi hade ett samarbete med Hultsfreds kommun som av oklara omständigheter lades ner. Vi behöver större räddningsområden med gemensamma förvaltningar. Då kan vi få specialkompetens. Man behöver titta på de enskilda och små enheterna, kan man privatisera det? Ljunghäll har en styrka, varför kan man inte göra en upphandling och de får ta över från enheten i Södra Vi? Vi vill ha en ökad samverkan, kanske tillsammans med Hultsfred, Västervik, Kinda och Åtvidaberg, säger Johan Rosén (L). 

Något som fick vänsterpartisten Lars Johansson att reagera. 

– Vi vill värna den räddningstjänst vi har och ser ingen besparingspotential eller möjlighet att nedgradera till brandvärn. Det vill vi verkligen inte, säger han. 

"Inte fridlysta"

Men Johan Rosén fortsätter att betona att det viktiga är ett tvåprocentigt överskott i kommunens finanser. 

– Då måste vi titta på alla verksamheter. Vi säger inte att någon verksamhet är fridlyst. Räddningstjänsten är inte fridlyst, säger han.

Caroline Axelsson (MP) tyckte att det Johan Rosén sa var oroväckande och sa att "han sköt sig i foten".

– Vi kan inte förvänta oss färre, utan fler bränder med klimatförändringar. Vi borde fördubbla anslagen, anställa fler och ge dem bättre lön. De som jobbar kämpar riktigt, riktigt hårt, säger hon.

– Om jag skjuter mig i foten, är du på väg till Poltava, kontrade han med.

"En absolut nödvändighet"

Inte heller Moderaterna eller Socialdemokraterna tycktes hålla med Johan Rosén. Kristdemokraten Gudrun Brunegård menar att räddningstjänsten hör till de grundläggande funktionerna i en kommun.

– Det är en absolut nödvändighet för att känna trygghet. Jag blir orolig när Johan Rosén pratar om att det inte är en fredad zon, det är lika viktigt med en trygg räddningstjänst som med poliser, som man inte ska behöva vänta på ett helt dygn.

Sverigedemokraterna kallade Johan Roséns utspel för "skrämmande argument". 

– Vi vill utveckla räddningstjänsten och satsa på mer personal, säger Anneli Jakobsson (SD).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt