Annons:

INN: Problemet med rekryteringen beror inte på lokaliseringen

Jag ställde en fråga i mitt nätverk (företagare och vänner) om det finns förutsättningar för att rekrytera de framtida behov av kompetens som finns i våra landsbygdskommuner.

Annons:

Svaren som jag fick var entydigt JA.

Det bekräftade tydligt min övertygelse om att landsbygden har stora förutsättningar. Många varnar för att landsbygdskommunerna kommer att få det allt tuffare och att utmaningarna är stora på grund av centralisering och urbanisering. Men urbanisering är inte en naturlag enligt mig.

Jag kanske är naiv men jag ser möjligheter på landsbygden. I min vardag som kommunpolitiker möter jag många i olika åldrar som nu aktivt väljer att bo, leva och verka i just en landsbygdskommun som Vimmerby.

*

De flesta är småbarnsfamiljer som vill vända hem och skapa en trygg uppväxt för sina barn. Jag träffar även äldre hemvändare som efter yrkesliv på annan ort köper en bostad eller flyttar hem till en släktgård. Alla som väljer att bo, leva och verka i Vimmerby bidrar till vår bygds utveckling. Men framförallt möter jag alla er som för länge sedan valt att bo och bidra i vår bygds utveckling. 

Min övertygelse är att den kompetensförsörjning som vi behöver finns att hitta lokalt på plats. Vår attraktionskraft är nämligen så stor idag. Vimmerby kommun har under de senaste åren rekryterat många medarbetare och min bild är att de vi anställt verkligen håller den kompetensnivå som vi efterfrågat. Därför blir min slutsats tydlig vad gäller ITSAMs föreslagna flytt av hela kontoret till Mjärdevi där det största motivet som angetts är problem med kompetensförsörjningen till kontoret i Kisa.

*

ITSAMs problem med kompetensförsörjningen är inte kontorets lokalisering. Landsbygden kan leverera den kompetens som krävs för att tillhandahålla de IT- tjänster som kommunernas medborgare och medarbetare behöver.

ITSAM och dess medlemskommunerna behöver nu samlas för att diskutera förbundets framtida uppdrag utifrån digitaliseringens möjligheter. De sex medlemskommunernas samverkan handlar om att säkra IT- leveranserna som kommunernas verksamheter efterfrågar på ett kostnadseffektivt sätt och med hög kvalité. ITSAM behöver inte själva utveckla system och tjänster. ITSAMs roll måste arbeta mer lyhört ute i medlemskommunerna. ITSAM behöver vara nära verksamheterna i kommunerna och lyssna in behoven och verkligen tillgodose dessa snabbt och kostnadseffektivt. 

Tillsammans bygger vi den nära och digitaliserade landsbygdskommunen

Ingela Nilsson Nachtweij

Gruppledare Centerpartiet i Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt